bezár
 

art&design

2010. 09. 28.
Művészház Galéria néven új aukciós ház tart árverést
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pauer Gyula 1960-as években készült szobraiból rendezett kiállítással és kamara aukcióval nyit péntek este a Művészház Galéria Budapest belvárosában.
A XX. század elejének legendás, 1909 és 1914 között működött egyesületére utaló névválasztás magas színvonalat sugall, hiszen a Művészház rövid fennállása alatt a művészeti élet meghatározó színhelye volt Budapesten.

Ezt szeretné folytatni a magyar befektető tulajdonában lévő új galéria és aukciósház.

Wittek Zsolt művészeti vezető az MTI-nek elmondta, hogy mindössze huszonöt tétel kerül kalapács alá, de ezek egy része egyenként is több alkotást, egész kis gyűjteményt tartalmaz.

Azt szeretnék ugyanis, hogy a művek együtt maradjanak, egy-egy gyűjtő vegye meg őket.

Az árverés talán legizgalmasabb kollekciója a Németországból nemrég hazakerült, 18 darabból álló Scheiber Hugó-gyűjtemény, amely a művész 1930 és 1940 közötti szén, gouache, tus, akvarell és vegyes technikájú portréit, köztük önarcképét, csendéleteit, tájképeit öleli fel. A kollekcióért 10,5 milli forintról indul a licit.

A nyitó kiállításon szereplő 15 Pauer-darabot - köztük kisplasztikát, valamint a mester kevéssé ismert, a modern, figurális szobrászat formalehetőségeivel kísérletező bronzöntvényeit is - elárverezik 2,3 millió forintos kikiáltási áron. A szobrok sikeres vétel után is még két hétig a galéria kiállításán maradnak.

Négy expresszív-szürreális fantáziavilágú, groteszk alakokkal teli olajkép az 1980-as évekből, Szabó Vladimír legjobb korszakából 1,9 millió forinton kezd. A vérbő kolorista Németh Miklós két nagyméretű festményéért 420 ezer forintot kérnek. Kuriózum hét eredeti Boldizsár István-rézkarc nyomólemeze 320 ezer forintért.

Két Nagy Oszkár-vászon, egy nagybányai táj és egy műteremrészlet egyenként 1,75 és 1,95 millió forintról indul.

A kortárs vonulatot 1,65 millió forinttal Fehér László családmitológia-sorozatának nagyméretű, 2010-ben festett Hollandiai utazása, valamint Horváth Éva Mónika és Csordás Zoltán festményei képviselik - jelezve, hogy a galéria a profiljául választott nagybányaiak és a XX. századi avantgárd művészek mellett a kortársak iránt is elkötelezett.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged

Más művészeti ágakról

Nagy Zoltán: Szép csendben
irodalom

Huszonegyedik #12 Huszonegyedik #12
A Másik domesztikálása
irodalom

Bemutatták a Prae legújabb számát Bemutatták a Prae legújabb számát
Kis Présház, 2019. november 16.
Jennifer Lee- Chris Buck: Jégvarázs 2.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés