bezár
 

art&design

2010. 09. 28.
Művészház Galéria néven új aukciós ház tart árverést
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pauer Gyula 1960-as években készült szobraiból rendezett kiállítással és kamara aukcióval nyit péntek este a Művészház Galéria Budapest belvárosában.
A XX. század elejének legendás, 1909 és 1914 között működött egyesületére utaló névválasztás magas színvonalat sugall, hiszen a Művészház rövid fennállása alatt a művészeti élet meghatározó színhelye volt Budapesten.

Ezt szeretné folytatni a magyar befektető tulajdonában lévő új galéria és aukciósház.

Wittek Zsolt művészeti vezető az MTI-nek elmondta, hogy mindössze huszonöt tétel kerül kalapács alá, de ezek egy része egyenként is több alkotást, egész kis gyűjteményt tartalmaz.

Azt szeretnék ugyanis, hogy a művek együtt maradjanak, egy-egy gyűjtő vegye meg őket.

Az árverés talán legizgalmasabb kollekciója a Németországból nemrég hazakerült, 18 darabból álló Scheiber Hugó-gyűjtemény, amely a művész 1930 és 1940 közötti szén, gouache, tus, akvarell és vegyes technikájú portréit, köztük önarcképét, csendéleteit, tájképeit öleli fel. A kollekcióért 10,5 milli forintról indul a licit.

A nyitó kiállításon szereplő 15 Pauer-darabot - köztük kisplasztikát, valamint a mester kevéssé ismert, a modern, figurális szobrászat formalehetőségeivel kísérletező bronzöntvényeit is - elárverezik 2,3 millió forintos kikiáltási áron. A szobrok sikeres vétel után is még két hétig a galéria kiállításán maradnak.

Négy expresszív-szürreális fantáziavilágú, groteszk alakokkal teli olajkép az 1980-as évekből, Szabó Vladimír legjobb korszakából 1,9 millió forinton kezd. A vérbő kolorista Németh Miklós két nagyméretű festményéért 420 ezer forintot kérnek. Kuriózum hét eredeti Boldizsár István-rézkarc nyomólemeze 320 ezer forintért.

Két Nagy Oszkár-vászon, egy nagybányai táj és egy műteremrészlet egyenként 1,75 és 1,95 millió forintról indul.

A kortárs vonulatot 1,65 millió forinttal Fehér László családmitológia-sorozatának nagyméretű, 2010-ben festett Hollandiai utazása, valamint Horváth Éva Mónika és Csordás Zoltán festményei képviselik - jelezve, hogy a galéria a profiljául választott nagybányaiak és a XX. századi avantgárd művészek mellett a kortársak iránt is elkötelezett.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Au revoir, Au Revoir! Au revoir, Au Revoir!
Véget ért a fotókiállítás a BTM Vármúzeumában
art&design

Lebegő identitás Lebegő identitás
Háttérbeszélgetés Pilinger Erzsébettel, a budapesti Knoll Galéria vezetőjével, a galéria és az alkotók viszonyáról, művészek és közönség közti közvetítésről
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

irodalom

Közép-európai kapcsolataink Közép-európai kapcsolataink
A Helikon Irodalomtudományi Szemle 2019/3-as számának bemutatója
Két Bohémélet rendezés az Operában
irodalom

Egy szamosújvári polgár karikatúrája Egy szamosújvári polgár karikatúrája
Törös Tivadar Áfgánistán Vártán levelei című tárcagyűjteménye elé (Romanika Kiadó, Budapest, 2019.)
Interjú Erdély Mátyással az operatőri hivatásról, a siker kérdéseiről, a kamera mögött álló művész hazai és külföldi lehetőségeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés