bezár
 

színház

2010. 12. 12.
Kállay Ilona színésznő 80 éves lenne
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyolcvan éves lenne december 12-én Kállay Ilona Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész.
Szkéné színház
Érettségi után kirakatrendezőként, grafikusként dolgozott. 1951-ben vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1955-ben végzett. Fiatal diplomásként Budapest legfiatalabb teátrumához, a József Attila Színházhoz szerződött, az angyalföldi társulatnál egy negyedszázadot töltött el. 1982-ben lett a Vidám Színpad tagja, majd a Madách Színházban, 1997-től haláláig a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszott.

Pályájának ötven éve alatt számtalan színműben játszotta el vonzó nőiességgel a végzet asszonyát, de ha kellett, akkor kiállhatatlan, kapzsi, házsártos vénasszony is tudott lenni, alakításában egyéni figurák lettek a butuska vígjátékok főhősnői is. Elsősorban színházi színésznőként lett ismert, játszotta a Miladyt (Dumas: A három testőr), Mária Dominika hercegnőt (Molnár Ferenc: A hattyú), Orbánnét (Örkény: Macskajáték), Millernét (Schiller: Ármány és szerelem).

Csiky Gergely A nagymama című vígjátékában 1955-ben a fiatal lány, Piroska szerepét kapta, pályájának végén ugyanebben a darabban eljátszhatta a Nagymamát is - ez utóbbit pályafutása egyik legfontosabb állomásának tartotta. A darab más szempontból is meghatározó jelentőségű lett életében: 1955-ben az olvasópróbán ismerte meg későbbi férjét, Kautzky Józsefet.

Jellegzetes hanghordozását, kissé fanyar személyiségét számos filmben és tévéjátékban is kamatoztathatta, ezek között volt a Kristóf a magánzó, A fekete város, a Muslicák a liftben, a Hamis a baba, a Gyermekgyilkosságok vagy a Szerelem első vérig. A kilencvenes években egyik állandó mellékszereplője volt a Szomszédok című, nagy sikerű teleregénynek.

Életvidám volt, tudta élvezni az élet adta apróbb örömöket, örült színházi sikereinek, amelyek élete utolsó éveiben talán többször találták meg, mint fiatalon. Úgy érezte, bírja energiával, tud koncentrálni, és képes bármilyen hosszú szöveget megtanulni. A hetvenedik születésnapján kijelentette: nem érzi magát öregnek, csak idősnek, és habár száz évig nem kíván élni, szeretné, ha még így maradna egy kicsit. A hetvenötödik születésnapját azonban már nem érhette meg. Hosszú, súlyos betegségben halt meg 2005. július 5-én.

A Jászai Mari-díjat két alkalommal, 1961-ben és 1965-ben is átvehette, 1979-ben érdemes művész címmel tüntették ki, 1997-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, 2001-ben pedig a Vörösmarty-gyűrűt.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

színház

Beckett újratöltve Beckett újratöltve
Könyvbemutató a Keletben
színház

Hoztam is, meg nem is Hoztam is, meg nem is
Szeretett vezérünk őspremier a Szkéné Színházban
Simon Longman: Rozsda, avagy minden vérünk benne szárad
színház

8in1 élmény 8in1 élmény
Textúra a Szépművészeti Múzeumban

Más művészeti ágakról

Gyerekirodalom és medialitás - Tudományos konferencia
art&design

A blöffben nem hiszek A blöffben nem hiszek
Interjú Szűcs Attilával az alkotási folyamatról, a galériák szerepéről, hazai és külföldi művészeti terekről
Kövek. Barkácsolás, gyűjtögetés és Adalbert Stifter
art&design

Pellengérre állított valóság Pellengérre állított valóság
Trapp Dominika: Ne tegyétek reám... című kiállítása a Trafóban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés