bezár
 

színház

2010. 12. 12.
Kállay Ilona színésznő 80 éves lenne
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyolcvan éves lenne december 12-én Kállay Ilona Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész.
Szkéné színház
Érettségi után kirakatrendezőként, grafikusként dolgozott. 1951-ben vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1955-ben végzett. Fiatal diplomásként Budapest legfiatalabb teátrumához, a József Attila Színházhoz szerződött, az angyalföldi társulatnál egy negyedszázadot töltött el. 1982-ben lett a Vidám Színpad tagja, majd a Madách Színházban, 1997-től haláláig a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszott.

Pályájának ötven éve alatt számtalan színműben játszotta el vonzó nőiességgel a végzet asszonyát, de ha kellett, akkor kiállhatatlan, kapzsi, házsártos vénasszony is tudott lenni, alakításában egyéni figurák lettek a butuska vígjátékok főhősnői is. Elsősorban színházi színésznőként lett ismert, játszotta a Miladyt (Dumas: A három testőr), Mária Dominika hercegnőt (Molnár Ferenc: A hattyú), Orbánnét (Örkény: Macskajáték), Millernét (Schiller: Ármány és szerelem).

Csiky Gergely A nagymama című vígjátékában 1955-ben a fiatal lány, Piroska szerepét kapta, pályájának végén ugyanebben a darabban eljátszhatta a Nagymamát is - ez utóbbit pályafutása egyik legfontosabb állomásának tartotta. A darab más szempontból is meghatározó jelentőségű lett életében: 1955-ben az olvasópróbán ismerte meg későbbi férjét, Kautzky Józsefet.

Jellegzetes hanghordozását, kissé fanyar személyiségét számos filmben és tévéjátékban is kamatoztathatta, ezek között volt a Kristóf a magánzó, A fekete város, a Muslicák a liftben, a Hamis a baba, a Gyermekgyilkosságok vagy a Szerelem első vérig. A kilencvenes években egyik állandó mellékszereplője volt a Szomszédok című, nagy sikerű teleregénynek.

Életvidám volt, tudta élvezni az élet adta apróbb örömöket, örült színházi sikereinek, amelyek élete utolsó éveiben talán többször találták meg, mint fiatalon. Úgy érezte, bírja energiával, tud koncentrálni, és képes bármilyen hosszú szöveget megtanulni. A hetvenedik születésnapján kijelentette: nem érzi magát öregnek, csak idősnek, és habár száz évig nem kíván élni, szeretné, ha még így maradna egy kicsit. A hetvenötödik születésnapját azonban már nem érhette meg. Hosszú, súlyos betegségben halt meg 2005. július 5-én.

A Jászai Mari-díjat két alkalommal, 1961-ben és 1965-ben is átvehette, 1979-ben érdemes művész címmel tüntették ki, 1997-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, 2001-ben pedig a Vörösmarty-gyűrűt.
nyomtat

További írások a rovatból

színház

Kóstolónyi Kosztolányi Kóstolónyi Kosztolányi
Összművészeti borkóstolás a Budapest Jazz Clubban
színház

Ember szeme nem hallott olyat, ember füle nem látott olyat Ember szeme nem hallott olyat, ember füle nem látott olyat
Szentivánéji álom a Szegedi Nemzeti Színházban
színház

Ha cenzúrázzuk magunkat, az egésznek nincs értelme Ha cenzúrázzuk magunkat, az egésznek nincs értelme
Interjú Jankovics Péterrel a Megfigyelők kapcsán

Más művészeti ágakról

film

Országszerte népszerűsítik Szász Attila legújabb filmjét Országszerte népszerűsítik Szász Attila legújabb filmjét
Premier előtti közönségtalálkozókon vesz részt az Apró Mesék alkotócsapata
69. Berlinale, 2019. február 7-17.
irodalom

Az Iskola a határon 60 éve Az Iskola a határon 60 éve
Fűzfa Balázs válaszol


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés