bezár
 

art&design

2011. 02. 14.
Két kiállítás nyílik Gömörről Pozsonyban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szerdán nyitják meg a Szlovák Nemzeti Múzeum - Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma Gömör című tematikus kiállítás-sorozatának első két, a Rozsnyói Metercia és Az öntvény varázsa című tárlatát.
Pozsonyban a Brämer-kúria termeiben szerdától látható két kiállítás a Rozsnyói Bányászati Múzeum és A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma együttműködése révén jött létre - írja az Új Szó című pozsonyi napilap hétfői számában.

A Rozsnyói Metercia a gömöri bányászat több évszázadra visszanyúló történetét hivatott bemutatni.

A kiállítás arról a Metercia címen számon tartott táblaképről kapta a nevét, amelyet valószínűleg az egyik bányászközösség festetett és amelyen Szent Anna látható harmadmagával, a kép hátterében pedig bányászok dolgoznak.

Az öntvény varázsa című kiállítást a Rozsnyói Bányászati Múzeum kurátorai készítették elő. A tárlat bemutatja a vas feldolgozását, megmunkálását. Szlovákiában a vasércbányászat a 13. században kezdett fellendülni.

A völgyekben a 14. század elején, kihasználva a víz energiáját, olvasztókemencék és vasfeldolgozó hámorok létesültek. A kemencék majd ötszáz évig üzemeltek és a bennük gyártott vassal egész Magyarországot ellátták.

A kiállítások április 28-ig kedd kivételével minden nap megtekinthetők.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
art&design

Mi lesz a kultúrával a pandémia után? Mi lesz a kultúrával a pandémia után?
A változás egy lehetséges útja
art&design

Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem
Interjú Ősz Gábor képzőművésszel a holland kortárs képzőművészeti életről, a műgyűjtőkről és a holland-magyar intézményi különbségekről

Más művészeti ágakról

Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről
A Lehetnék bárki című antológiáról
Interjú Bakos Barbara illusztrátorral, animátorral nemzetközi lehetőségekről, ügynökségi munkáról, gyerekirodalomról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés