bezár
 

art&design

2011. 02. 14.
A gödöllői kastélyba érkezett Mária Terézia szobra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Szépművészeti Múzeum aulájából a gödöllői Grassalkovich-kastély parkjába szállították hétfőn délelőtt Mária Terézia egyetlen Magyarországon fellelhető egész alakos szobrát.
Péterfi Csaba, az önkormányzat kommunikációs igazgatója az MTI-t arról is tájékoztatta, hogy a szobor ünnepélyes avatását a barokk év rendezvénysorozat hivatalos megnyitóján, március 5-én tartják.

Zala György 1907-ben készült (Illyés Antal által 2002-ben restaurált) alkotása egykor a millenniumi emlékművet díszítette, de a XX. század folyamán többször is "kegyvesztetté" vált a többi Habsburg uralkodóval együtt. 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején például leemelték az emlékműről a Habsburg család tagjainak szobrait, melyek a Horthy-korszakban visszakerültek a helyükre - emlékeztetett az igazgató.

A második világháborúban Mária Terézia szobrát találat érte, egy része meg is semmisült. Restaurálása csak 2002-ben történt meg, majd ugyanebben az évben a Szépművészeti Múzeum aulájába, a bejárat mellé helyezték el a becses alkotást.

Az igazgató hozzátette: nagy öröm, hogy végre abban a környezetben láthatják majd az érdeklődők Mária Terézia egész alakos szobrát, ahol oly szívesen időzött: a gödöllői kastély kertjében.

A barokk év hamarosan kezdődő rendezvénysorozatával egyébként kettős évfordulóra emlékeznek Gödöllőn: Mária Terézia 260 évvel ezelőtti látogatására és Grassalkovich I. Antal, a kastély építtetője halálának 240. évfordulójára. A dupla jubileum alkalmából számtalan színes rendezvénynek ad helyet a város, így nemcsak az EU-elnökség kiemelt tanácskozásai, hanem a kulturális kavalkád miatt is emlékezetes lesz ez az év - mondta Péterfi Csaba.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről
Interjú Molnár Judit Lillával
art&design

Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra
Séta az Art and Antique Régiség és Kortárs Művészeti Vásáron
art&design

Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy? Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy?
Interjú Bence Bettinával, pályakezdő művészetelmélet hallgatóval a tevékenységeiről, és a kortárs képzőművészeti közegről
art&design

Színlelt archeológia Színlelt archeológia
Daniel Arsham munkássága

Más művészeti ágakról

színház

Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád
Shakespeare Szentivánéji álma a londoni Bridge Theatre előadásában és a National Theatre közvetítésében
Judd Apatow: Staten Island királya
színház

ínház a oronav özepén (2) ínház a oronav özepén (2)
Szkéné-Picaro, Napszínház, Mándy Ildikó Társulata*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés