bezár
 

art&design

2011. 03. 07.
Agatha Christie iraki elefántcsont kincsei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mintegy hatezer elefántcsont kincsre tett szert a londoni British Múzeum, a tárgyakat Agatha Christie krimiszerző férje ásta ki annak idején.
A faragott alkotásokra az ókori asszír birodalom fővárosában, Nimrudban - másik nevén Kalhuban - találtak az Agatha Christie férje, Max Mallowan régész által vezetett expedíciók 1949 és 1963 között. A krimiszerző maga is segédkezett a kincsek letisztogatásában és tárolásában, amikor éppen nem a Gyilkosság Mezopotámiában című kötetéhez hasonló történetein dolgozott.

Nagy-Britannia és Irak annak idején megosztozott az elefántcsont műveken, a szigetország részét az iraki tanulmányok brit intézete kezelte. A British Múzeum most 1,17 millió fontért (368,6 millió forintnak megfelelő összegért) tett szert a gyűjtemény harmadára. Az intézet a kollekció egyharmadát elajándékozta, a fennmaradó részt pedig Iraknak akarja adni. A British Múzeum közönsége jövő héttől láthatja a darabokat.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged

Más művészeti ágakról

Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról
irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019
Bagota Béla: VALAN


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés