bezár
 

zene

2011. 05. 03.
A német újhullám legendás alakja visszatér
Andreas Dorau új albumot ad ki júniusban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A német újhullám legendás alakja visszatér Egy iskolai dalíró-versennyel kezdődik minden. A protestáns lelkész 15 éves fia - aki Holger Hillernél tanult gitározni - megírja a Fred vom Jupiter című számot, amit aztán tanárai akarata ellenére továbbküld az Ata Tak nevű indie-labelnek. Náluk újbóli felvételre kerül a dal, a Marinas nevű lánycsapattal kiegészülve, és ezzel megszületik a német újhullám egyik kiemelkedő slágere!
<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/LpN5MgZHGIQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Dorau a zene mellett kitérőt tesz a filmezés világába is, elvégzi a müncheni HFF-et (Hochschule für Fernsehen und Film), filmzenét ír és video-konzultánsként is dolgozik.

Zenei munkássága eközben valahol a poszt-punk, a sampling-művészet és a klubok zenei világa között egyensúlyoz. Intelligens, egyedi és humoros, amivel hűséges rajongói bázist épít ki maga köré.

1992 és 1997 között Tommi Eckarttal - a 2Raumwohnung duó egyik tagjával - dolgozik, de mellette Wolfgang Müller és a Die Tödliche Doris is szállít neki dalszövegeket.

Nem sok német zenész mondhatja el magáról, hogy valaha is sikerült bekerülnie a francia Top 10-be, de Andreas Dorau Girls in Love című slágerével ezt is eléri! A számhoz készült Grungerman Remix 1997-ben nagy sikert arat Franciaországban.

<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/02doku5xzYQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A Neue Deutsche Welle fenegyereke utoljára 2005-ben jelentetett meg nagylemezt a nagymultú Mute Records kiadónál, akik karrierje kezdetén is felkarolták.

<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/GjW5IdxlZkc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A madarak azoban hat év elteltével új produkcióról csiripelnek, és ezt az információt a legkézzel (azaz, füllel) foghatóbban a következő SoundCloud link bizonyítja:

soundcloud.com/staatsakt/andreasdorau

Andreas Dorau

Harminc évvel a Fred vom Jupiter sikere után Andreas Dorau jól hallhatóan még mindig aktív, és június közepén Todesmelodien címmel megjelenteti aktuális stúdióalbumát, mely korunk szellemét hivatott megidézni. A "pop sötét oldalaként" aposztrofált korongon - a művész szavait idézve - szó lesz hát irígységről, ami a barátokból és a szerető emberekből ellenségeket gyárt; szó lesz itt örökös szinglikről, akik kiábrándultságukból fakadóan minden boldog szerelmespárt gyűlölnek; szó lesz a szebb világról való fecsegésről, ami a gyakorlatban már az ókor óta folyton kudarcba fullad a következetlenségnek, az intoleranciának és az önhibából fakadó kiskorúságnak köszönhetően.

Doraut 2011-ben a hamburgi elektro-duó, a Die Vögel, valamint Inga Humpe (2Raumwohnung) kíséri, albuma pedig, a Staatsakt kiadó gondozásában jelenik meg.

Tracklista:

01 Größenwahn
02 Edelstein
03 Stimmen in der Nacht
04 Neid
05 Single
06 Es tut so weh
07 Inkonsequent
08 Ausruhen
09 Und dann
10 Schwarz Rot Gold
11 Es war hell
12 Gehen (Baby Baby)

nyomtat

Szerzők

-- Janurik János --


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés