bezár
 

film

2011. 05. 27.
Török Ferenc Szemle-díjas filmje, az Apacsok DVD-n!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Török Ferenc Szemle-díjas filmje, az Apacsok DVD-n! A hazai gyakorlattól eltérő módon, három héttel a mozis bemutató után, május 26-án a Katapult Film gondozásában a boltokba kerül Csányi Sándor és Szervét Tibor főszereplésével Török Ferenc Szemle-díjas filmje, az Apacsok dupla-lemezes DVD-n, mely a film mellett tartalmazza a Radnóti Színház azonos című színdarabjának felvételét is, valamint egy albumot a Duna menti indiánok archív fotóiból.
 A 42. Magyar Filmszemlével egy időben, május 5-én került a mozikba Csányi Sándor és Szervét Tibor főszereplésével Török Ferenc filmje, az APACSOK, mely kisvártatva meg is nyerte a Szemle TV-filmes kategória Fődíját, a Zsurzs Éva rendezői Díjat. A Kovács Krisztina és Bereményi Géza írásából készült művet Török Ferenc először színpadra alkalmazta, s az előadás évek óta nagy sikerrel fut a Radnóti Színházban.

Az 1956-os forradalom utáni passzív ellenállás különös módját választotta Horváth Imre, aki legjobb barátjával indián törzset alapított a Duna-menti Zebegényben. A népköztársaság által megtagadott nyugati civilizáció és apacs rezervátumok világa iránti érdeklődésük és szokásaik, kultúrájuk gyakorlása azonban hamar felhívta működésükre az állam figyelmét. A magyar apacsok furcsa szeánszairól, különös fegyvereiről és amerikai állampolgárokkal folytatott levelezéseikről naplót vezettek a titkosrendőrök. A törzs két vezetőjét pedig folyamatos megfigyelés alatt tartották, míg egy napon elég bizonyíték gyűlt össze államellenes tevékenységükről a kihallgatáshoz.

<iframe width="420" height="269" src="http://www.youtube.com/embed/fBKbHukxNh0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Élete első filmtervének szánja Horváth Imre unokája, Kishorváth ezt a nagyapja feljegyzései alapján megírt történetet a hatvanas évek magyar apacsainak életéről. Ám a támogatást elbíráló kuratóriumban van valaki, aki családja révén szintén érintett a témában. Ő pedig egészen máshogy emlékszik vissza a hazai folyóparti indiánok történetére, ezért Kishorváth mindent megtesz, hogy kiderítse az igazságot.

Az Apacsok című film a hazai gyakorlattól eltérő módon, három héttel a mozis bemutató után, május 26-án a Katapult Film forgalmazásában jelenik meg dupla-lemezes DVD-n, ajánlott fogyasztói ára 2.990 Ft lesz. A 16:9, 1.85:1 képarányú DVD-n lesz magyar és angol felirat is, valamint tartalmaz majd audiokommentárt Török Ferenccel, Bálint Andrással, Csányi Sándorral és Angelusz Iván producerrel. A két lemezes kiadványon a filmen, az előzetesen és a werk-en túl megtekinthetik a nézők a Radnóti Színház azonos című színdarabjának felvételét, egy fotóalbumot a Duna menti indiánok archív fotóiból, egy amatőr filmet az indiánokról illetve a HVG 30 című 30 perces kisfilmet, melyet Török Ferenc a HVG 30. születésnapja alkalmából rendezett.

Az Apacsokról a prae.hu-n:
Deák Péter: "Mert lehet ezzel együtt élni" - Apacsok a Szemlén
Tóth Barbara: Amikor már játszani sem szabad - Apacsok a Szemlén

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

John Krasinski: Hang nélkül 2.
Bakony Alexa: Tobi színei
Benedek Ágotával, a film forgatókönyvírójával beszélgettünk

Más művészeti ágakról

art&design

Fekete-lyukba szervezett turistaút Fekete-lyukba szervezett turistaút
A DOOM című kiállítás a Horizont Galériában
színház

A színházi nevelés felelőssége A színházi nevelés felelőssége
Ahogy teccik a Gyulai Shakespeare Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés