bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Forgács Nóra Kinga --

felhasználói adatlapja

Ha ide írok, az vajon hol fog látszani? Nem is csak egy mondatot, hanem talán többet is, hogy testesebb szövegen tesztelhessem le a látszást. Ha klasszul néz ki, akkor majd utólag lecserélem egy rövid CV-re, arról, hogy alma materem az ELTE és az EC, imádom a filmeket, valamint szerzőként és szerkesztőként dolgozom több mint 15 éve.

Forgács Nóra Kinga által feltöltött cikkek:

Nem hagyunk időt se a gyászra, se az ünnepre
Nem hagyunk időt se a gyászra, se az ünnepre
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán
Az Almási Tamás nevével fémjelzett DocNomads dokumentumfilmes mesterképzés keretében szerzett diplomát, doktori disszertációját pedig a dokumentumfilmezés rendezőre gyakorolt pszichológiai hatásairól írta. Készített művészportrét Ember Juditról, szubjektív élet- és korrajzot Kassák Lajosról és a kibontakozó munkásmozgalomról, egész estés dokut egy magyar leszbikus pár gyermekvállalásáról, legújabb munkájában pedig egy középkorú férfi rákkal vívott küzdelmét követi. Dér Asiával a rendezőnői lét kihívásairól, forma és dokumentumfilm kapcsolatáról, valamint arról beszélgettünk, hol van az ember otthon.
A filmszakma eléggé konzervatív iparág
A filmszakma eléggé konzervatív iparág
Háttérinterjú Deák Dániellel nemzetköziségről, a fesztiválok és pitchfórumok szerepéről, valamint gondolat és forma viszonyáról
A nevéhez fűződik a Daazo.com nemzetközi rövidfilmes videómegosztó portál megalapítása és a Friss Hús Budapest Nemzetközi Filmfesztivál elindítása. Rengeteget tesz azért a háttérben, hogy a magyar kisfilmek láthatóvá válhassanak, a fiatal, pályakezdő filmes alkotók nemzetközi sikereket érhessenek el, majd elkészíthessék az első nagyjátékfilmjüket. Deák Dániellel beszélgettünk.
A filmnézés szerintünk nagyvásznon a legjobb
A filmnézés szerintünk nagyvásznon a legjobb
Interjú Muszatics Péterrel, a Veszprém-Balaton Filmpiknik programigazgatójával
A járványhelyzet miatt csaknem három hónappal az eredetileg tervezett időpont után, 2020. szeptember 3. és 5. között tartják meg az első Veszprém-Balaton Filmpikniket. A rendezvény kimondott céljai közé tartozik mind a térség filmes (köz)életének felvirágoztatása, mind a közönség és a magyar filmek összehozása. Muszatics Péterrel, a Filmpiknik programigazgatójával az idei filmes programról és a fesztivál jövőképéről beszélgettünk.
Az előkép hiánya inspirált
Az előkép hiánya inspirált
Háttérinterjú Osváth Gáborral a fiatal magyar filmről, pályakezdésekről, motivációról
Filmrajongóból filmes újságíró, majd gyártásvezető lett, mostanra két filmgyártó cég megalapítása mellett számtalan kreatív projekt kötődik a nevéhez; közreműködik a Friss Hús rövidfilmes fesztivál szervezésében és a Sztalker Csoport nevű színházi alkotócsoportban is. Producerként olyan fiatalok karrierjét építi, mint az animációs filmes Bucsi Réka és Tóth Luca, a játékfilmes Szimler Bálint, Tiszeker Dániel és Kovács István, vagy a dokumentumfilmes Halász Glória. Osváth Gáborral egy magyar producer szerepeiről és a fiatal filmesek nemzetközi lehetőségeiről készítettünk háttérinterjút.
Egy nem megszokott műfaj
Egy nem megszokott műfaj
Interjú a Csapó stábjával
A prae.hu olvasói hétről hétre találkozhatnak majd a Csapó stábjának videóműsoraival és videóinterjúival. Most bemutatkoznak az alkotók: Csurka László-Csongor rendezővel, Kulcsár Árpád szerkesztővel és Novák Péter Sámuel főszerkesztővel beszélgettünk.
Oscar-díjra jelölték a Saul fiát
Oscar-díjra jelölték a Saul fiát
Óriási sikereket és kitüntetett figyelmet köszönhetünk a Saul fiának, számos jelentős elismerés után, a díj történetében először a magyar film kapta a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-ot. Most pedig már közösen drukkolhatunk az Oscar-díjért, az 5 jelölt közé került a film ugyanebben a kategóriában. Óriási sikereket és kitüntetett figyelmet, filmtörténeti pillanatokat köszönhetünk a Saul fia stábjának, akik kockáztattak, és mertek a saját hangjukon, alkotói meggyőződésükhöz hűen megszólalni. A nemzetközi színvonalú szakmai professzionalizmuson és a művészi kreativitáson túl elsősorban elkötelezettségükkel és a felelősség vállalásával hasították fel a közöny burkát, miközben hitet tettek a 35 mm-es film mellett is.
Friss Hús
Friss Hús
Friss Hús 3.0, 2015. március 25-29., Toldi mozi, Budapest. A nemzetközi szekció kisfilmjei.
Március 25-29. között idén ismét megrendezték a Friss Hús rövidfilmfesztivált a budapesti Toldi moziban. Bár a kisfilmes mustra eredetileg a magyar kisjátékfilmekért jött létre, egészen pontosan azért, hogy a Filmszemle megszűnése után is bemutatkozási lehetőséghez jussanak a szakma legfiatalabb alkotói, már fennállása második évében nemzetközi fórummá vált, és idén, a fesztivál harmadik kiadásán is három nemzetközi blokk szemlézte a világ kisfilmtermését. Most ezekről szólunk.
Egy köldökminta a köldökben
Gondolatok az Erzsébet téri Sziget Eye kapcsán
Nem is tudom, hogy mikor kezdődött ez az egész. Talán mikor réges-rég felültem egy óriáskerékre Kazincbarcikán. Vagy mikor Budapestre költöztem. Vagy mikor Russell Crowe tavaly twitterelt.
Csillagok, házak
Gondolatok a Csillagos házak 1944-2014 projekt kapcsán
Fontos a házak fölött ülni egy kicsit, én például nap mint nap ezt csinálom, üldögélek egy ház fölött, Pesten.
Nem sok, nem kevés és nem akármilyen – Interjú Császi Ádámmal
Császi Ádám: Viharsarok
Császi Ádám kisjátékfilmjeit láthattuk a Magyar Filmszemléken, első egészestés játékfilmjével pedig a Berlinale Panorama szekciójában mutatkozott be. A Viharsarok már látható a hazai mozikban, ennek apropóján beszélgettünk társadalmi elkötelezettségről, identitáskeresésről, a szerelem következményeiről és a filmről, ami azért van, hogy megnézzék.
Csodabog
Thomas Szabo - Hélene Giraud: Csodabogarak – Az elveszett hangyák völgye
A Csodabogarak sajtóvetítésén minden szempontból a meghívott gyerekeké volt a főszerep. Mi, felnőttek pedig vagy bosszankodtunk a hangorkánjukon, vagy belefeledkeztünk az örömükbe.
Dokumesterek és DocNomádok
A dokumentumfilmes képzés új útjairól Almási Tamással beszélgettünk
2012-ben dokumentumfilm-rendező művész mesterszak indult a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Útra kelt a DocNomads projekt is, ez az Európai Unió támogatását élvező speciális dokumentumfilmes képzési forma hazai ötletből, belga-portugál-magyar együttműködéssel jött létre. Az első képzési ciklusok végére érve a tanulságokról Almási Tamással, a DocNomads egyik ötletgazdájával, és a mesterképzésért felelős vezető tanárral beszélgettünk.  
Ugyanannak a dolognak egy másik oldala
Interjú Orosdy Dániellel Halott ügyek című regénye kapcsán
Közel egy éve vállaltam, hogy interjút készítek Orosdy Dániellel Halott ügyek című regénye kapcsán, de félő volt, hogy kudarcot vallok. Olyan lett az "elgyávázott" feladat, mint egy rossz fog a szájban: ha a másik oldalon rágsz, akkor nem fáj, meg is tudsz feledkezni róla nappal, de éjszaka nem hagy majd nyugodni. Végül a krónikus begyulladásra pont az Orosdy Dániellel való beszélgetés volt a legjobb gyógymód: a szatíra felelősségéről, a hardboiled műfajáról, a popkultúráról vagy éppen az illusztráció szerepéről...
10. VERZIÓ: Az élet rizikója
10. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, Budapest, 2013. november 5-10., Kaspar Astrup Schröder: Családkölcsönző
November 5-én kezdődik a tizedik VERZIÓ. A sajtótájékoztató reggelén úgy határoztam, gyalogosan veszem nyakamba a frissen mosdott várost, ez még érthető. Az már kevésbé védhető, hogy miért kerestem meg azt a bizonyos "rövidebb utat", ami garantálta a csaknem fél órás késést, ez is az élet rizikója. A Toldi mozihoz érve azonban nem bénított meg az a félelem, ami miatt az ember ilyenkor inkább már be sem nyit, még az is elegánsabb. Hiszen a VERZIÓ sajtótájékoztatója tartózkodott minden szigorú komolykodástól, körbeülős beszélgetésbe csöppentem, éppen Báron György mesélt Groó Diana Reginájáról...
Nádas Péter és Térey János Egerben: Irodalmi est Ekler Dezső kiállításán a Kepes Intézetben
2013. október 22. 18h
A kortárs magyar irodalom két sztárja, Nádas Péter és Térey János lesz a Kepes Intézet vendége október 22-én, kedden 18 órától. A neves írók nemcsak felolvasnak, de részt vesznek egy beszélgetésen is, melynek témája építészet és irodalom kapcsolata.
Tegnap megnyitott a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál: Első napi ajánlónk
2013. április 5-13., 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál
Tegnap este Paul Thomas Anderson The Master című filmjével megnyitott a 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Alább olvasható ajánlónk az első fesztiválnapra.
Animáció mindenkinek - elsőképp
2012. október 25-28., Budaörs, PRIMANIMA Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál
2012. október 25-28. között lesz az első Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál, a PRIMANIMA Magyarországon, Budaörsön. Az Örökmozgóban tartották meg bemutatkozó sajtótájékoztatójukat a szervezők.
Szűz képet a szűz szemnek?
Interjú Csepely-Knorr Miklós fotóművésszel
A véletlen megragadásától a tudatos művészi tervezés koncepciózus bemutatásáig, a Napo folyó partjától a műtermekben épített kulisszákig vezetnek képei. Jelenleg Manchesterben él. Még csak most lesz 28 éves. Csepely-Knorr Miklóssal beszélgettünk.
Országos Diákfilmszemle az Aranytíz Kultúrházban
Százhetvennyolc filmet mutatnak be a keddtől vasárnapig tartó 19. Országos Diákfilmszemlén az Aranytíz Kultúrházban, Budapesten.
Kísérletek a világ megváltoztatására – Interjú Kerékgyártó Yvonne-nal
19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, 2012. április 13-21., Uránia, Toldi, Kino, Örökmozgó, A38
Rövidfilmjeit három visszatérő vonásuk avatja izgalmassá és korszerűvé: a kiskamaszok, kamaszok problémáival foglalkozik; ennek megfelelően kommunikál, vagyis az sms-ek, a chat, a Facebook, a kéznél lévő okostelefon és a meghatározó zenei világ egyszerre befolyásolják hősei önkifejezését és teszik kísérletezővé a filmnyelvet; valamint szeret bátran szembenézni különböző műfajok és forgalmazási formák kihívásaival. A Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon látható Facebook-Molotov című kisfilmje apropóján ismét Kerékgyártó Yvonne-nal beszélgetünk.  
Ha érteni akarod a világot... – Interjú a dokumentumfilm-fesztivál két szervezőjével
Szirony Szabolccsal és Tóth Györggyel beszélgettünk
Március első hétvégéjén a budapesti Toldi mozi adott otthont az ELTE TáTK dokumentumfilm-fesztiváljának. A három nap magasan felülmúlta a várakozásokat, művészi, szakmai és szabadidős szempontból is. Olyan komplett és komplex fesztivál kerekedett a Bajcsy-Zsilinszky út partján, aminek szerettünk volna jobban utána járni. Ezért Szirony Szabolccsal, a Csók a sötétben filmklub vezetőjével és Tóth Györggyel, az Image Factory munkatársával, az ELTE TáTK dokumentumfilm fesztiváljának szervezőivel beszélgettünk.
Ha érteni akarod a világot... - dokufilmfest afterparty: szavazz a meglepetés filmre!
2012. március 24. 21h, Toldi mozi, 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.
A március elején óriási szakmai és közönségsikert aratott "Ha érteni akarod a világot..." Dokumentumfilm Fesztivál stábja afterparty-t rendez 2012. március 24-én 21 órától. Buli és meglepetés film vár az érdeklődőkre a Toldi moziban.
Százbólegy: fiatal öröm
Bénaság az, mikor egy másnapos reggelen csak a hidegvizes arcmosás után indul be az ember agya, ennek köszönhetően már csak elmosódott számjegyeket talál a tenyerén, amik a múlt éjszakai lányhoz, ezúttal természetesen Az Igazihoz vezetnek. Vezetnének. A többi esemény hol egyenesen, hol teljességgel véletlenszerűen következik ebből az elsőből, még maga a főhős is érdeklődve figyeli, hogy mi sül ki az egészből...
Free Entry - Fesztiválnapló: új szín a hazai websorozat palettán
Szinte észrevétlenül indult útjára a Free Entry a WEBSE Szabad média bázison, ma már három epizódját lehet bepótolni a 2011 nyarán, részben a Sziget Fesztiválon forgatott sorozatnak. Friss fogalmazásmód, reális helyzetek, trükkösen egyszerű sztorivezetés és remek vizuális design várja a kattintókat...
Ha érteni akarod a világot…- Dokumentumfilm fesztivál a Toldi moziban
2012. március 2-4., Toldi mozi, 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.
16 magyarországi premier, köztük 2 magyar dokumentumfilm ősbemutatója szerepel a 24 film között, amelyet március 2-4. között mutatnak be a Toldi Moziban. Az ELTE Társadalomtudományi Kar "Ha érteni akarod a világot..." címmel idén negyedik alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi dokumentumfilm fesztiválján ismét a társadalmi érzékenységgel bíró filmeké a főszerep.
A MEDIAWAVE Alapítvány pályázatot hirdet újrahasznosítás témakörben
Határidő: 2012. március 14.
A MEDIAWAVE Alapítvány keresi azokat a lózungokon és sztereotip dumákon kívül tenni is tudó és akaró alkotó elméket és kezeket, akik a jelen személyes és környezeti válságokkal terhelt, növekedéskényszeres világából a környezettudatos lét tudatos gyakorlásában látják a kiutat. Pályázni képző- és iparművészeti alkotásokkal, installációkkal, fotósorozatokkal, performance-okkal, más projektekkel lehet.
Pályázati kiírás Rippl-Rónai-kiállítás grafikai terveinek elkészítésére
A pályázati anyag elkészítési és beküldési határideje: 2012. március 11.
A székesfehérvári Városi Képtár – Deák Gyűjtemény 2012. április 20-ától kívánja megrendezni Rippl-Rónai József festőművész gyűjteményes tárlatát, ennek kapcsán ír ki pályázatot.
Dokumentumfilm és koncert a Sirály pincéjében
2012. február 8. (szerda), 19h, Sirály, 1061 Budapest, Király u. 50.
A Sirály pincéje izgalmas programnak ad otthont február 8-án este: először bemutatják Szabó Szonja Ammen című, saját erőből forgatott, vallás, szegénység és közösség témáit egy egészen speciális közegben körüljáró dokumentumfilmjét, majd a rendezőnő mellett Spiró György és Dr. Nagy Endre társaságában nyílik lehetőség a látottak megvitatására. A nehéz témákat pedig egy kis könnyű, egy koncert oldja bele az éjszakába.
Könyvbemutató, talpalávaló és nemzetközi diskurzus kultúráról, filmről - kísérőrendezvények a 43. Magyar Filmszemlén
2012. február 2-5. Uránia Nemzeti Filmszínház, Toldi Mozi
Sajtótájékoztatók, könyvbemutató, összművészeti konferencia a kultúráért, nemzetközi szakmai konferencia a magyar filmről Európában és bulik a Toldiban. Nézzük, milyen programok is várnak a 43. Magyar Filmszemle látogatóira - túl a vetítéseken!
A 43. Magyar Filmszemle programja - javában tart a jegyelővétel
2012. február 2-5. Uránia Nemzeti Filmszínház, Toldi Mozi
A 43. Magyar Filmszemle vetítéseit az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi Moziban nézheti meg idén a nagyérdemű és a szakma, az Urániában február 2-án, a Toldiban pedig 3-án kezdődnek a vetítések. A program megtekinthető a mozik honlapján, jegyelővételre személyesen, a mozikban van lehetőség, emellett telefonos és internetes jegyfoglalás is működik. Minden hasznos telefonszámot és linket összegyűjtüttünk a folytatásban!
Itt a második MOMEpizód - avagy láncfűrésszel a művészetért...
Amint arról hírt adtunk már korábban, a MOME február közepéig hetente különböző stílusú és technikájú animációkkal szeretné bemutatni az egyetem sokszínűségét és hangulatát az alap- és mesterképzések iránt érdeklődőknek. Félreértés ne essék, a MOMEpizódok nem puszta marketingfogásként vonulnak fel a világhálóra, hanem szórakoztató mini websorozatként is élvezhetőek. Az első MOMEpizód noiros bárhangulata után íme a következő: slasher rajongóknak!
Mindent Hitlerről - Hitler hétvége a FilmBox Extra 1 műsorán
Január utolsó hétvégéjén a FilmBox Extra 1 segítségével bárki bepillantást nyerhet a XX. század egyik leggyűlöltebb diktátorának életébe. A Hitler - A Sátán felemelkedése című kétrészes tévéfilm segítségével megismerhetjük Adolf Hitler életének titkait január 28-án és 29-én este kilenctől. Főszerepben Robert Carlyle, a BAFTA díjas világhírű brit színész.
Lengyelország - röviden. Dokumentumfilmek kéthetente a Lengyel Intézetben!
Lengyel Intézet (1065 Budapest, Nagymező u. 15.)
A Lengyel Intézet 2012. januárjától új programsorozattal jelentkezik "Lengyelország-röviden. Dokumentumfilmek Lengyelországról." címmel. A filmek kéthetente, csütörtök esténként kerülnek bemutatásra a Lengyel Intézet mozitermében.
A Sirály pincéjét is elfoglalja a magyarhangya
Január 27. péntek 19.00 pincefilmek #01 horror edition
A magyarhangya folytatja 2012-ben is az Odeon Lloyd mozival kialakított együttműködést, de nem elégszik meg ennyivel, idén már a Sirály Presszó pincéjét is elfoglalja, hogy különleges pincefilmes programokkal lepje meg közönségét.
Éjszakai vetítés az Urániában: Mozizz 50 forintért a Magyar Kultúra Napja örömére
2012. január 22. - január 23. hajnal
Az Uránia Nemzeti Filmszínház éjszakai vetítést szervez a Magyar Kultúra Napja tiszteletére az elmúlt év magyar filmterméséből. A jegyár jelképesen 50 Ft. A jegyfoglalásról és a részletes programról olvashatnak a folytatásban.
12. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás és I. Nemzeti Köznevelési Konferencia
2012. január 20-21., Papp László Budapest Sportaréna, 1143 Budapest, Stefánia út 2.
Közel 200 kiállító és 30 000 látogató, szinte valamennyi hazai felsőoktatási intézmény standja és a legújabb oktatási fejlesztések, taneszközök, módszerek!
Mindent a dalról - a népdaltól a jazzig: videóízelítő a MÜPA matinékoncertjéhez
A dal műfajának sokszínűségét mutatja be és történetének legfontosabb fejezeteit idézi fel a lantkíséretes barokk daloktól a klasszikus és romantikus repertoáron át a kuplékig és jazz-dalokig a Müpa Matinékoncertek január 22-i produkciója. A Mindent a dalról – A népdaltól a jazzig műsorvezetője Fazekas Gergely. A folytatásban videóízelítőt láthatnak az eseményhez!
A MOME animációs minisorozattal hódít
Itt az első MOMEpizód!
A MOME február közepéig hetente – a felvételi jelentkezési határidőig – különböző stílusú és technikájú animációkkal szeretné bemutatni az egyetem sokszínűségét és hangulatát az alap- és mesterképzések iránt érdeklődőknek. Az animáció szakos hallgatói által készített rövid epizódok célja a figyelem felkeltése mellett a szórakoztatás is. Alább látható az első MOMEpizód...
Scherlock Holmes nevében - hamarosan a mozikban a magyar ifjúsági film
2012. január 26-tól budapesti és vidéki filmszínházak tűzik műsorukra Bernáth Zsolt Sherlock Holmes nevében című gyerek/ifjúsági filmjét a 3D-Film Kft. forgalmazásában.
Szutyoksári - fotópályázat gyerekeknek
2012. január 12. és február 2. között
Ismered a Szutyoksári meséket? Akár igen, akár nem, otthon biztos sokszor találkoztál már egy-egy Szutyoksárival vagy Szutyokmarcival! Ha van róluk fényképed, töltsd fel a Pagony galériájába és játssz!
Kell egy mese! – Bábelőadáshoz meseíró pályázat gyerekeknek
Beérkezési határidő: 2012. január 27. péntek 18 óra
A ZsurigoWorks meseíró pályázatot hirdet 3-tól 14 éves korú gyerekek számára, Perjés Bernadett, művésznevén PapPet illusztrációihoz.
Elindul a Műhelytitkok-sorozat: az első előadás témája a Titanic tragédiájának filmes utóélete
2012. január 19. 19h, Spinoza házban, VII. kerület, Dob utca 15.
A Műhelytitkok című sorozat első nyilvános előadása, mely minden hónapban egy-egy izgalmas témát dolgoz fel látványos formában, 2012. január 19, csütörtökön 19 órakor lesz a Spinoza házban. Az első előadás témája minden idők második legnagyobb bevételt produkáló filmjének a témája is egyben... A Titanic filmen című multimédiás bemutató a 100 éve elsüllyedt óceánjáró filmes utóéletével foglalkozik.
Egy város láthatatlan metszete - Kerekes Emőke és Kádár Levente kiállítása a Demo Galériában
Megnyitó: 2012. 01. 12. 19h. Helyszín: Demo Galéria, VII. Budapest, Akácfa utca 51. (Fogasház)
A benjamini kószáló, a flâneur habitusának filozófiája szerint az utcák járása önmagában egy speciális olvasási formát jelent, amely során a mellettünk elhaladó emberek, az utcai kirakatok, a kocsik, a növényzet, mind egyfajta üzenethalmazzá alakulnak át, s a legkülönbözőbb formában mesélik el saját történetüket...
Szabadkán és Palicson vendégeskedik a FISZ
2012. január 13-14. szabadkai Városi Könyvtár és annak palicsi fiókkönyvtára
A Fiatal Írók Szövetsége január 13-án, pénteken a szabadkai Városi Könyvtárban tart bemutatkozó estet, 14-én pedig immáron negyedik alkalommal rendezi meg Kosztolányi- és Csáth-szimpóziumát, a palicsi könyvtárban szombat reggel 10-től a két szabadkai zseni hatásának továbbélése lesz a központi téma.
A kortárs gyermekirodalom és közvetítése – konferencia az ELTE TÓK szervezésében, várják a jelentkezőket
Jelentkezés határideje: 2012. február 15.
Az ELTE TÓK Kortárs gyermekirodalom kutatóműhelye konferenciát hirdet és szervez A kortárs gyermekirodalom és közvetítése témakörben azzal a céllal, hogy szakmai fórumot teremtsen azon intézményen belüli és kívüli törekvések számára, amelyek a kortárs gyermekirodalom közvetítését célozzák egyrészt a gyerek olvasókhoz, másrészt az ő olvasás- és befogadáskultúrájukat meghatározó közeg(ek) felé.
Versíró pályázat: "Tuvudsz ivigy?”
Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata és a Petőfi Irodalmi Múzeum versíró pályázatot hirdet a „híres-neves Rácpácegres”, azaz a Sárszentlőrincen található Lázár Ervin Emlékház 2012. májusi megnyitásának alkalmából. A pályázat részletes kírása a folytatásban olvasható! (Kép: Réber László illusztrációja)
Ma van a MEDIAWAVE nevezések leadásának utolsó napja!
2012. január 10.
Már csak a mai nap, azaz 2012. január 10-én lehet nevezni a MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Fesztiválra, melynek 2012-ben is Szombathely ad otthont.
Végre a mozikba kerül az Isztambul
Török Ferenc Isztambul című, magyar-holland-ír-török koprodukcióban készült legújabb nagyjátékfilmjét február 16-tól vetítik országosan a mozikban a Mozinet forgalmazásában. A főbb szerepekben Johanna ter Steege, Lukáts Andor, Varga Norbert, Tenki Réka és Bánfalvi Eszter látható.
Január 19-étől a mozikban az East Side Stories
Január 19-én a Vertigo Média forgalmazásában a magyar mozikba kerül a Hajónapló sorozat négy epizódját magába foglaló magyar szkeccsfilm, az East Side Stories. (Kép: Bodzsár Márk - The Other Side)
MEDIA támogatás a Daazo.com kisfilmes honlapnak
Az Európai Unió ismét bizalmat szavazott
Sorban negyedszerre nyerte el a Daazo.com az Európai Unió audiovizuális programja, a MEDIA támogatását. Az EU-s pályázatnak köszönhetően a kisfilmes honlap hamarosan teljesen megújul: a Daazo.com új külsővel és funkciókkal is bővül majd az átalakítás során.
A BKF-es fotográfia szak bemutatkozó kiállítása a Mai Manó Házban
Megnyitó: 2012. január 5., 18.00h, Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház, Napfény műterem
Magyarország legfiatalabb főiskolai fotográfus képzése immáron két éve működik nagy sikerrel a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Médiaművészeti Intézetében (a HVG idei felsőoktatási rangsora szerint a legjobb művészeti képzés az országban). A kiállításon a fotográfia szak első évfolyamának, az idén másodéves hallgatók eddigi munkái láthatóak.
20. Bayer–UNEP Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzpályázat - szép eredmények, kiállítás és új kiírás
Kiállítás és új pályázati kiírás
A 20. Bayer–UNEP Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzpályázat kiállításán – 8000 európai gyermekrajz-pályaműből két magyar is bekerült az első tízbe. A legjobb pályaművekből december 15-én kiállítás nyílt az Alkotás Point Irodaházban (1123 Budapest, Alkotás u. 50.), ami január 13-ig ingyenesen megtekinthető, Gáll Hanna és Melegh Anna képei is megcsodálhatóak.
Minden eladó - vásárral búcsúzik a MERLiN Színház
2011. december 18-21.,14 órától zárásig, MERLiN Színház, Gerlóczy utca 4., Budapest, 1052
"Mi a közös egy Faust-pólóban, egy aranyszínűre festett Thonet székben és egy japán gyerekjátékban? Mindezek az évek során halmozódtak fel a MERLiN épületében: a padláson, az irodában, a ruhatárban és a nézőtér mögött." Vásárral búcsúzik a Gerlóczy utcától a MERLiN Színház.
Ma este nyolckor szex és pszichológia az Odeonban
A Pszichológia.com Filmklub a Shortbus című film kapcsán vizsgálja perverzióinkat
Utolsó filmjéhez közeledik a Pszichológia.com 2011-es filmklub sorozata. MA, azaz december 14-én, szerdán este 20 órától a szexuális értelemben szókimondó, és ezért sokak számára botrányfilm Shortbus című alkotással jelentkeznek. Alább sorakoznak a részletek, és a film előzetese.
Magyar vonatkozású díj a ljubljanai Animatekán
ASIFA Hungary közleménye
Az elmúlt héten megrendezett, ljubljanai Animateka Nemzetközi Animációs Film Fesztivál különdíját kapta Damó Zsolt és Sántha Dénes fiatal nagyváradi alkotók http://communism2010.ro című animációs filmje.
Meseírásra fel! - Meseíró pályázat indul a Mesélj mindennap! kampány keretein belül
Leadási határidő: 2012. január 8.
Meseíró pályázatot hirdet a Médiaunió a Mesélj mindennap! kampány keretein belül. A pályázatokat január 8-ig várja az Alapítvány minden olyan vállalkozó kedvű felnőttől, aki kedvet érez a meseíráshoz, és örömmel töltené el, ha történeteit akár az egész ország megismerné. A szakértők által legjobbnak ítélt meséket bárki olvashatja majd, hiszen neves írók művei mellett bekerülnek a Mesélj mindennap! mesekönyvébe.
A Sirályba költözött a Láthatatlan Filmek Klubja
Sirály - 1061 Budapest, Király u. 50
A Sirályba költözött a Láthatatlan Filmek Klubja! Decemberben három vetítésre várják az érdeklődőket, ma este lesz az első alkalom. Részletek a folytatásban...
Decemberben is magyarhangya az Odeonban!
Odeon Lloyd mozi,1136 Budapest, XIII. kerület, Hollán Ernő utca 7.
Folytatódnak a magyarhangya vetítések decemberben is az Odeonban. Bikerek mutatják be az Inside Out című filmet, premier előtt jön Az élet fája, a skandinávfanok pedig Bent Hamertől láthatják a Tojásokat. A civil sáv második rendezvényén Bibliothèque Pascal várható, és lesz 24 órás ELTE Filmnap a sci-fi jegyében, ami még aznap egy Mass Meetingbe torkollik. Nincs megállás...
Csernobil öröksége a Corvin Moziban
2011. december 6. 19h, Budapest, Corvin Budapest Filmpalota, Corvin köz 1.
A sikeres pécsi díszbemutató után a magyarhangya december 6-án 19 órakor Budapesten, a Corvin Moziban vetíti a Csernobil öröksége: a Zóna című filmet.
I. Green – Go Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál a Toldiban
2011. december 3. - Toldi mozi, 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.
A Green – Go névre keresztelt nemzetközi rövidfilmes pályázat záró eseményének ad otthont a budapesti Toldi mozi 2011. december 3-án. Az egész napos programot kínáló eseményre nem csak a természetvédelem és filmművészet iránt érdeklődőket várják, számítanak az elszánt természetrombolókra és mozi-kerülőkre is! Alább olvasható az esemény beharangozója.
Fotózkodj a Cirkósokkal - a mozi jövőjéért!
2011. november 26. 15h Olimpiai park, a Cirko-Gejzír mozival szemben.
2010 májusa óta a Cirko-Gejzír, több más kulturális intézményhez hasonlóan semmilyen állami támogatásban nem részesül. A mozi a szombati akciójával közönségének szeretne köszönetet mondani, emellett pedig egy új kampányhoz készítenek közös fotót, ami a mozi kritikus helyzetére és a támogatás fontosságára hívja majd fel a figyelmet.
Néznivaló: Hegedüs Péter dokumentumfilmje hamarosan a mozikban!
Hegedüs Péter Az én Amerikám című dokumentumfilmjét november 24-től vetítik a mozikban.
Lásd, mit írunk! - Filmíró Napok a Millenárison
Első rész: 2011. november 23., szerda, 16-19h, Millenáris Fogadó
2011 őszén ismét a forgatókönyvírásra irányul a figyelem fókusza – elindul a Filmíró Napok programsorozat, a Nemzeti Filmalap, a Fade In és a Millenáris együttműködésében. A fórum első panelbeszélgetésén a magyar sorozatírás legfontosabb szereplői mutatkoznak be.
Tejben borzongó macskakő – A Nyitott Kör Egyesület szentendrei mesepályázata
Olyan rövid, 1-3 oldalas meséket várnak a kiírók, amelyeket a gyermekek szűkebb környezete (Szentendre, a Pilis, a Duna, az iskola) inspirált. Feldolgozhatnak mendemondákat, regéket, de ne fogják vissza a fantáziájukat sem a kis pályázókt, örömmel várnak olyan történeteket is, (sőt!) amik a gyerekek kobakjábóll pattantak ki, az ő tárgyaikat, játékaikat, városukat, iskolájuk zegzugait mutatják fel, azaz nagyon maiak, nagyon élők, frissek és szemtelenül bátrak!
December elején katolikus film- és könyvvásár az Urániában
2011. december 3-4. Uránia Nemzeti Filmszínház, 1088, Budapest, Rákóczi út 21.
A katolikus kultúra népszerűsítésével foglalkozó Etalon Film Kiadó a Mikulás előtti hétvégén, december 3-4-én katolikus film- és könyvvásárt rendez az Uránia Filmszínházban. A vásár a mozi aulájában lesz mindkét napon 10:00 és 19:30 között, a rendezvényen katolikus témájú filmek is levetítésre kerülnek.
Barney és a nők: premier előtti vetítés az Odeonban
Játssz, mozizz - a magyarhangyával és a Corner Filmmel az Odeonban
A Corner Film, az Odeon és a magyarhangya bemutatja premier előtt a Barney és a nők című vígjátékot. Az időpont: 2011. november 18. 20h. A helyszín: Odeon Lloyd mozi. És amit még tudni kell...
Pauer Gyula 1956-os kiállítása a Párizsi Magyar Intézetben
PRAE.HU/MTI
Pauer Gyula Kossuth- és Munkácsy-díjas képzőművész közéleti munkáiból nyílt két kiállítás a Párizsi Magyar Intézetben, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 55. évfordulója alkalmából.
Novemberben is magyarhangya vetítések az Odeonban
2011. november 7-17., Odeon Lloyd mozi, 1136, Bp. Hollán Ernő utca 7.
Meztelenkedés, háború, felnőtté válás, kulináris kalandok, pszichológia, pedagógia, Északi szél. Novemberben is folytatódik a magyarhangya és az Odeon együttműködése.
„Nem hiszek ám én a mennyországba” - ingyenkonferencia mindenkinek az ellenkultúráról
2011. november 5. 10-16h
„Nem hiszek ám én a mennyországba” címen nyilvános konferenciát szerveznek a Műcsarnok Előadótermébe a nyolcvanas évek magyar ellenkultúrájáról. Az ingyenes programra minden érdeklődőt szeretettel várnak, részletek a folytatásban következnek.
Idén is lesz Negyed6 Negyed7 Fesztivál
2011. december 20-28.
2011-ben harmadik alkalommal valósul meg Budapest legnagyobb kulturális fesztiválja hanuka nyolc napján a zsidónegyed közösségi tereinek, szórakozóhelyeinek és kulturális központjainak összefogásával. A fesztivál mottója: „Minden, ami összeköt!” Terek, emberek, élmények, kultúra.
Már várják a nevezéseket a 2012-es MEDIAWAVE-re
Nevezési határidő: 2012. január 10.
2012-ben ismét Szombathely városa ad majd otthont a MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zene Fesztiválnak, melyet április 26-30. között rendeznek meg. A fesztivál honlapján máris megtalálható a felhívás, miszerint várják a nevezéseket a fesztivál törzsét alkotó nemzetközi film- és videóversenyre.
"privát mészöly" - dokumentumfilm készült Mészöly Miklósról
Bemutató: 2011. november 24. 19h, KINO mozi, Budapest, Szent István krt. 16.
Mészöly Miklós az egyik legfontosabb 20. századi magyar szerző, mégis hallgatás övezi mind a személyét, mind pedig a műveit. Egy fiatal pár - Dér Asia és Gerőcs Péter - bejárták az országot, hogy meginterjúvolják Mészöly egykori barátait, írótársait. A privát mészöly című 80 perces film, a egy izgalmas, és nem kevésbé groteszk képet rajzol a szerzőről.
Videocracy: Nemzetközi Videóművészeti Fesztivál Pécsett
2011. november 3-6., Régi Bóbita Bábszínház, Maria utca 16., Pécs
A Generation - Revisit, Crosstalk Video Art Festival és a Synoptic Vízioaudiális Művészeti Találkozó bemutatja a Videocracy: Nemzetközi Videóművészeti Fesztivált. Exklúzív alkalmat ígér a közeledő Videocracy: a már jól ismert budapesti Crosstalk Video Art Festival és a pécsi SYNOPTIC Vízióaudiális Művészeti Találkozó közösen prezentálja legújabb videóprogramját.
Ma van az Animáció Világnapja - Budapesten három napig tart az ünneplés
2011. október 28-30. Budaörs, Tabán Art Mozi
Ma elkezdődött a háromnapos animációs fieszta Budaörsön és a Tabán Art Moziban az Animáció Világnapja alkalmából. Az Animáció Nemzetközi Világnapját 2002 óta minden évben október 28-án ünneplik, ugyanis a rajzfilmkészítés úttörőjének számító Emile Reynaud ezen a napon nyitotta meg Optikai Színházát Párizsban, 1892-ben.
A halálba táncoltatott leány - Premier előtti vetítés és táncbemutató az Uránia Nemzeti Filmszínházban
2011. november 6. 18h, Uránia Nemzeti Filmszínház, Budapest, VIII., Rákóczi út 21.
A Honvéd Táncszínház és a filmet forgalmazó Mozinet Kft. táncbemutatóval és táncházzal összekötött premier előtti vetítést szervez Hules Endre A halálba táncoltatott leány című filmjéből. Az esemény november 6-án, vasárnap 18 órakor kezdődik az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
3D-s animáció a KEDD - KINO filmklub műsorán
2011. október 11. 16h, KINO mozi, 1137 Budapest, Szent István krt 16.
A KEDD - KINO filmklubon a két hetes stop motion kurzus után most kedden ismét a számítógépek által generált virtuális világokrakoncentrálnak. Az október 11-ére eső alkalmon olyan filmeket idéznek meg az elmúlt évek animációs terméséből, melyek digitálisan hozzák létre a 3 dimenziós térérzet illúzióját. (Kép: Rajzfilm)
„Mert megvan a véleményem rólad, édes, édes…” – Karafiáth Orsolya rendhagyó tárlatvezetést tart vasárnap a Műcsarnokban
2011. október 9. 15 óra, Műcsarnok, 1146, Budapest, Dózsa György út 37.
E héttől újdonsággal várja látogatóit a Műcsarnok a Bizottság-kiállításon: szombatonként 15 órától ingyenes tárlatvezetést biztosítanak. Vasárnap, október 9-én 15 órakor pedig folytatódik a rendhagyó tárlatvezetés-sorozat is, melyen a költő és kultúrdémon Karafiáth Orsolya vezeti végig a kiállításon az érdeklődőket a „szakszerűség és személyesség, hah” jegyében.
Suszter, szabó, baka, kém - januártól Magyarországon a mozikban!
Az Engedj be! rendezőjének új filmje részben Budapesten forgott
A toplista élén nyitott az Egyesült Királyságban a John le Carré Árulás című világhírű regénye alapján készült Tinker, Taylor, Soldier, Spy című thriller, s ezzel minden idők harmadik legerősebb szeptember eleji mozibemutatójának bizonyult a szigetországban. A Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Toby Jones és Mark Strong főszereplésével készült Oscar-gyanús alkotás az AGA Média és a Ristretto Distribution közös forgalmazásában Suszter, szabó, baka, kém címmel 2012. januárjában kerül a hazai mozikba.
A bűn természetrajza, avagy űrlények egy dél-londoni lakótelepen
Jameson CineFest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, 2011. szeptember 17-25.
A díjazott filmek mellett próbáljuk felhívni a figyelmet a CineFest felhozatalának további darabjaira is, kikiáltva az egyik műfaji kedvencnek a brit SUPER 8-at.
Megjelent a Metropolis Coen-száma, lapbemutató és Fargo pénteken az Örökmozgóban
2011. szeptember 30. 18:30h, Budapest, Erzsébet krt. 39.
Megjelent a Metropolis filmtörténeti és filmelméleti folyóirat új lapszáma Joel és Ethan Coen filmjeiről. Lesz vetítéssel és beszélgetéssel egybekötött lapbemutató az Örökmozgó Filmmúzeumban 2011. szeptember 30-án, pénteken. Műsoron 18.30-kor a Coen testvérek Fargo című filmje. A vetítést beszélgetés követi a kávézóban. Résztvevők: Pápai Zsolt, Sepsi László és Varga Balázs.
Jameson CineFest: az identitás válsága és a horror vacui
Jameson CineFest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, 2011. szeptember 17-25.
Idén is véget ért a Jameson CineFest, immáron nyolcadik alkalommal került sor Miskolcon az ünnepélyes díjátadóra, ami a nemzetközi mustrát zárja. A díjátadóról szóló híradásunkban derítünk fényt az "eredményre", alább pedig még a filmek közül válogatunk.
Heti Odeon és magyarhangya ajánló: CineFest válogatás, Prizma-JAK kép-nyelvi fúziós est és amatőr filmműhelyek
Odeon Lloyd mozi,1136 Budapest, XIII. kerület, Hollán Ernő utca 7.
A magyarhangya és Odeon együttműködés eheti programjában lesz CineFest válogatás, JAK vs. Prizma skandináv est felolvasással és amatőr filmesek is bemutatkozhatnak. Részletek a folytatásban.
Ausztria Oscar-jelöltje nyerte a Jameson CineFest fődíját
Jameson CineFest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, 2011. szeptember 17-25.
14 nagyjátékfilm versenyben, mind magyarországi ősbemutató, 6 további nagyjátékfilm versenyen kívül, 9 filmklasszikus a PORT.hu CineClassics-blokkban, 19 kisjátékfilm, 10 dokfilm, 15 animációs film, 3 kiállítás, 3 workshop, konferenciák, számos szakmai találkozó - ez a szombat este véget ért 8. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál gyorsmérlege. A Jameson CineFest nyolc év munkájával Magyarország legígéretesebb és legerősebb filmes mustrája lett.
Jameson CineFest: teltházas Gus Van Sant és várakozás a "négy M-es" filmre
Jameson CineFest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, 2011. szeptember 17-25.
Csütörtök kora délután érkeztünk meg a Jameson CineFestre, igyekeztünk gyorsan felvenni a tempót, amit a Nemzetközi Filmfesztivál diktált, és példamutató elszántsággal vágtunk neki a Művészetek Háza Uránia termében délután kettőtől hajnali kettőig tartó gyönygyvászonszeánsznak.
Szőts-konferencia, Animal Kingdom és Martha Marcy May Marlene - péntek a CineFesten
Jameson CineFest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, 2011. szeptember 17-25.
Két Sundance-nyertes film, az egyik egy hónappal az amerikai premier előtt, Oscar-gyanús alakítással: Pénteken sem fogunak unatkozni az ide látogatók a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon.
Caine, Markovics és Gus Van Sant csütörtökön a Jameson CineFesten
Jameson CineFest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, 2011. szeptember 17-25.
A szerdai napon teltház előtt zajlott le mind Adrian Sitaru Legjobb szándék című locarnói díjnyertes filmjének, mind pedig a német hattyúnak titulált A láthatatlan nőnek (Die Unsichtbare) a magyarországi premierje. A csütörtöki nap (is) több nagyágyút tartogat!
A Nader és Simin az iráni Oscar-nominált!
Irán hivatalosan is benyújtotta nevezését az Amerikai Filmakadémiához. Az elismert forgatókönyvíró-rendező Asghar Farhadi filmjét, a Nader és Simin – Egy elválás történetét nevezték a jövő évi Oscar – versenybe A Legjobb Idegennyelvű Film kategóriájában.
Kilenc Éjszaka Fesztiválja - Navaratri az Urániában
2011.09.28. 19:30h, Uránia Nemzeti Filmszínház,1088, Budapest, Rákóczi út 21.
Indiában, minden ősszel kilenc éjszakán és tíz nappalon át tart a Kilenc Éjszaka Fesztiválja, azaz a NAVARATRI. A Kilenc Éjszaka Fesztiváljának első napja idén szeptember 28-ra esik, melyet Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban ünnepelhetünk indiai és magyar művészekből álló összművészeti összefogásban.
Shibahama - eufórikus partyszínház Japánból
2011. szeptember 21-23., MERLiN Színház, V. Budapest, Gerlóczy utca 4.
A 2009-es budapesti vendégszereplésük után a japán kortárs mozgásszínház fenegyerekei ezúttal egy munkakerülő halász történetét vették előadásuk alapjául. Ha szeretnéd megismerni Shibahamát, tégy egy izgalmas kirándulást a különböző ‘interaktív kütyükkel’ felszerelt MERLiN Klub terébe, és légy részese egy izgalmas partyszínházi élménynek.
Ma a Kedd Kino animációs filmklubban: Papír helyett monitor - frissen végzet animáció szakosok munkái
2011. szeptember 20. Kino mozi, 16h
Miután a múlt héten kicsit belekóstoltak abba, hogy hogyan is néz ki egy hagyományos technikával készült rajzfilm, a mai kedden a számítógéppel készült vagy véglegesített rajzanimációnak szentelnek egy délutánt a Kedd Kino animációs filmklubban. Így, míg az előző alkalom főszereplői klasszikus alkotások voltak, a most következőn a legfrissebb hazai és külföldi animációs termésből szemezgetnek.
Eötvös József Tanulmányi Verseny - Felhívás középiskolásoknak
"Az Eötvös József Collegium tanulmányi versenyt hirdet középiskolás diákok jelentkezését várva. A verseny különlegessége, hogy egyetlen tudományterületre való összpontosítás helyett szinte mindenhonnan, így a bölcsészettudományok, társadalomtudományok, az informatika és a természettudományok széles skáláján keressük a legtehetségesebb tanulókat." A továbbiakban az EC felhívását közöljük.
Ha szeptember, akkor Jameson CineFest - interjú Csákvári Gézával
Jameson CineFest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, 2011. szeptember 17-25.
Még nincs tíz éves, de jogos volna megszavazni neki a korkedvezményes nagykorúságot - ha filmfesztiválok esetében is lehet ilyenről beszélni. A soron következő Jameson CineFest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról a művészeti igazgatót, Csákvári Gézát kérdeztük.
Summa Artium Díjak immár hetedszer
Pályázati adatlap leadási határideje: 2011. szeptember 12.
A Summa Artium Díjakat idén immár hetedik alkalommal adják át a kultúrával és művészetekkel együttműködő, azokat kiemelkedő módon támogató vállalatok és magánszemélyek számára. A jelöléseket három kategóriában szeptember 12-ig lehet elküldeni.
Elővételben kedvezménnyel lehet belépőt váltani a Bizottság-kiállításra!
"Sírba visztek" - A Bizottság a Műcsarnokba megy, 2011. szeptember 3. - november 13.
Már csak pár nap van hátra, és megnyílik a Műcsarnokban a régóta várt Bizottság-kiállítás. A projekt különlegességét jelzi, hogy a tárlatra több mint ezer négyzetméternyi úgynevezett „vendégfalat” építettek fel a fővárosi művészeti központban, s a régi művek mellett több olyan alkotást is láthat a közönség, amelyet kifejezetten erre a kiállításra hozott létre ef Zámbó István, fe Lugossy László és Wahorn András.
Érthetően, csendben: az Akademia Ruchu fény-performansza az Art on Lake finisszázson
2011. szeptember 04., 20.30, Városliget, Millenniumi hídfő, a Vajdahunyad vára bejárata felől
A Szépművészeti Múzeum, a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége és a Lengyel Intézet az Art on Lake finisszázs keretében egy dinamikus és látványos, tér-teremtő fény-performance-szal várja a látogatókat a Városligeti tó mellett, a Millenniumi hídfő és a Vajdahunyadvár közötti szakaszon.
Igazi családi hétvége Szentendrén: VI. Szentendre éjjel-nappal nyitva Fesztivál
2011. augsztus 26-27-28., Szentendre
A VI. SZentendre éjjel-nappal nyitva Fesztivál három napnyi kikapcsolódást és kulturális-művészeti élményfürdőt kínál a család minden tagjának, a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb aktivitást, előadást, kiállítást vagy vásárt... A hétvége részletes programja a folytatásban.
Októberben megnyitja kapuit a KépPont: Alternatív fotográfiai kurzusok az önismeret szolgálatában
A látásmódon keresztüli képességfejlesztés és a legszélesebb körű fotográfiai eszközskála egyedülálló fúziójából született meg a KépPont. Az októbertől elérhető alternatív fotográfiai kurzusok világába nyerhet betekintést az érdeklődő a szeptember 1-jén megrendezésre kerülő nyílt napon. (Fotó: Karl Péter)
Július 28-tól augusztus végéig SZÁNSÁJN 2 fesztivál a Cirko-Gejzír moziban
A tavalyi nagy sikerre való tekintettel és a Cirko-rajongók unszolásának engedve idén ismét vár a SZÁNSÁJN fesztivál, a programon: egy új bemutató, a nézők által a facebookon megszavazott régi filmek, DVD börze, gépház látogatás, fröccs és málnaszörp minden jegyhez...
Új Liszt-CD jelent meg a jubileumi Liszt-év alkalmából
A Warner Classics kiadásában, a Művészetek Palotája együttműködésével jelent meg a jubileumi Liszt-év referencia CD-je. A felvétel 2011. január 22-én, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Liszt-év hivatalos nyitóhangversenyén készült, amely egyben a Művészetek Palotája "Liszt! Minden tekintetben." című eseménysorozatának első programja is volt.
Négyszínvirág fesztivál a hétvégén Dunabogdányban
2011. július 22-24. Dunabogdány
Négyszínvirág névre keresztelt Gyermek Összművészeti Fesztivál lesz ezen a hétvégén, pontosabban pénteken, szombaton és vasárnap Dunabogdányban! A program összeállításakor a gyermekekre és a felnőttekre is gondoltak. A részletes program kibogarászható a folytatásban.
AZ Odeon Lloyd Mozi felmérése: válaszolj, és nyerj!
Az Odeon Lloyd Mozi felmérést végez mozi, film és internet témákban, annak érdekében, hogy szolgáltatásaikat színesebbé és színvonalasabbá tehessék vendégeik számára.
Pályázat fiatal kurátorok részére
Jelentkezési határidő: 2011.08.27.
A Tallinni Magyar Intézet, a cARTc Közhasznú Kulturális Egyesület és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület közösen pályázatot hirdet fiatal kurátorok számára.
Magyarországon először a Jameson CineFesten: filmek a legmodernebb DCI vetítési technikával
Jameson CineFest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, 2011. szeptember 17-25.
A CineFest néhány versenyfilmjét, a hazai fimfesztiválok történetében először, a legfejlettebb digitális technikával vetítik majd Miskolcon.
Sokszínűség Európában: az Európai Parlament videó versenye
Leadási határidő: 2011. július 31.
Az Európai Parlament versenyt hirdet az uniós polgárok részére, hogy készítsenek egy rövid és szórakoztató vírusvideót "Sokféleség Európában" címmel. Te hogyan látod ezt a témát? A különböző nyelvektől a fura szokásokig, a divattól az ételekig - a téma kimeríthetetlen!
Cseh-magyar műfordítás pályázat az OIK kiírásában
Határidő: 2011. augusztus 20.
Hatodik műfordítási pályázatát cseh nyelvből írta ki az Országos Idegennyelvű Könyvtár önálló kötettel nem rendelkező műfordítók számára. A jeligés pályázat összdíjazása 100 000 Ft.
Hosszú távú megállapodást kötött az MGM és a Forum Film
Az MGM tegnap Los Angeles-ben bejelentette, hogy hosszú távú forgalmazási megállapodást kötött a Forum Filmmel, a Cinema City International NV (CCI) disztribúcióért felelős leányvállalatával. A megállapodás mozi és DVD/BD jogokra is vonatkozik, az érintett országok Lengyelország, Magyarország, Románia, Bulgária, és Izrael, bizonyos filmek esetében Csehország és Szlovákia is.
A Mokép-Pannónia mutatja be Magyarországon Ralph Fiennes első rendezését
Az Európai Filmdíjas Ralph Fiennes idei Berlinalén debütált Coriolanus című filmjét 2011. december 2-án mutatja be az Egyesült Államokban a forgalmazó The Weinstein Company. A filmnek magyarországi moziforgalmazója is lesz, a Mokép-Pannónia 2012 első hónapjaira irányozta előre a premiert.
Fékezett habzás a hálón!
Cinetrip doku június közepétől egy hónapig a neten
Június közepétől egy hónapon át csak az interneten, a videa.hu portálon tekinthető meg a budapesti gyógyfürdőkben szervezett Cinetrip partisorozatról szóló, Fékezett habzás című dokumentumfilm. Az első héten máris több mint 10 ezren nézték meg a 41 perces alkotást, melyet a későbbiekben akár valamelyik televíziós csatorna képernyőjén is viszontláthatunk.
KAFF: a díjazottak listája
2011. június 15-19. Kecskemét
2011. június 18-án, szombaton este 7 órakor kezdődött meg a kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban a 7. Európai Animációs Játékfilm Fesztivál, a 10. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és a SZAFT 2011 díjátadó ünnepsége. A folytatásban közöljük a díjazottak listáját, és az is kiderül, hogy kihez vándorolt a prae.hu által felajánlott könyvcsomag és emlék oklevél. A fesztiválélet nem állt meg: Szabó Balázs bandájának koncertje, majd az örök klasszikus, a Lúdas Matyi zárja a napot.
OCTOPOLY - Design Okosan pályázat: még egy hétig lehet pályázni!
Hogyan alakítható át a tudás és kreativitás Sziget jeggyé? Tekintettel az egyetemek vizsgaidőszakára, még egy hétig adhatják le a hallgatók motivációs videójukat és portfóliójukat az OCTOPOLY – Design Okosan! pályázatra. Az új leadási határidő: 2011. június 14. éjfél.
III. Győri Táncművészeti Biennálé - Újra táncol az egész város!
2011. június 23-27. Győr
Győr gazdag hagyományokkal, vonzó épített környezettel, különböző kulturális fesztiválokkal rendelkező város, melyben a Győri Balett fontos szerepet tölt be. 2007-ben – a kétévenkénti Magyar Táncfesztivált megkülönböztetve – jött létre a Győri Táncművészeti Biennálé, amely 2011. június 23-27-ig harmadik alkalommal kerül megrendezésre.
Finisszázs az ICA-D-ben
2011. június 10. 19h, Dunaújváros - Budapestről különjárat indul!
A végéhez ért a Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros Kreatív Töltet tehetséggondozó programsorozatának kiállítása. 2011. június 10-én 19.00 órakor kerül sor a finisszázsra, a killítást dr. Szoboszlai János, az ICA-D művészeti vezetője zárja be. Budapestről különbusz szállítja az érdeklődőket, részletek, zenekarok és egyéb nyalánkságok a folytatásban.
JAK Piknik a Mai Manó Házban: az irodalom randevúzik a fotográfiával
2011. június 4. Mai Manó Ház Napfényműterme, 1065 Budapest, Nagymező utca 20.
JAK Piknik 2011: az irodalom és a fotográfia találkozása, avagy amikor a kép szövegre, a szöveg képre talál. A József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) hagyományos könyvheti rendezvényét, a JAK Pikniket idén a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójával (FFS) közösen a Mai Manó Házban rendezi meg 2011. június 4-én. Az idei rendezvény tematikája az irodalom és a fotográfia kapcsolatának többirányú megközelítése lesz.
Török Ferenc Szemle-díjas filmje, az Apacsok DVD-n!
A hazai gyakorlattól eltérő módon, három héttel a mozis bemutató után, május 26-án a Katapult Film gondozásában a boltokba kerül Csányi Sándor és Szervét Tibor főszereplésével Török Ferenc Szemle-díjas filmje, az Apacsok dupla-lemezes DVD-n, mely a film mellett tartalmazza a Radnóti Színház azonos című színdarabjának felvételét is, valamint egy albumot a Duna menti indiánok archív fotóiból.
Mesenap a Wesley János Óvodában
2011. május 31. 10h Wesley János Óvoda, 1086, Budapest, Dankó utca 11.
Önkéntes meseolvasásra, kreatív játékkal és zene délelőtttel várják a jótékonykodni vágyókat 2011. május 31-én, délelőtt 10 órakor a Wesley János Óvodában.
hangyaPASS#01 Vol. 2.: Enter the Void - Gaspar Noé a Vörösmartyban
Május 27-én, péntek este egy időben vetítik az ország tizenöt városában Gaspar Noé, a világhírű argentin filmrendező Enter The Void című filmdrámáját. A Cannes-ban bemutatott film rendezője a magyarhangya közösségi filmforgalmazó mozgalom szervezésében látogat Magyarországra.
Magyar díszvendégség a saarbrückeni Gyermek- és Ifjúsági Irodalmi Fesztiválon
2011. május 27 – 31.
2010-ben a Frankfurti Könyvvásáron keresték meg Saarbrückenből a magyar standot azzal az örömteli hírrel, hogy 2011-ben az Európai Gyermek- és Ifjúsági Könyvvásárra szeretnék meghívni Magyarországot díszvendégnek. A szervezők az első pillanattól tisztában voltak azzal, hogy ez az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő vásár (az idei a 11. a sorban) kiváló lehetőség arra, hogy bemutassák a magyar gyermek- és ifjúsági irodalom sokszínű világát.
Idén nyáron is lesz művészeti alkotótábor Orosházán - filmes, fotós és színész képzéssel
Diamond/Art media, Orosháza, 2011. július 11 – 17., 25 – 31.
A Diamond/Art Media idén nyáron ismét művészeti alkotótábort rendez Orosházán. Az egyhetes intenzív alkotói együttlét a filmezés, a színészet és a fotózás iránt érdeklődőknek kínál kitűnő tanulási lehetőséget, ezúttal két időpontban is.
21. MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál - információk a filmes programról
2011. június 2-11. Szombathely
A MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei fesztivál történetének talán legerősebb filmprogramját láthatja a közönség június 2-11 között Szombathelyen. A mozizshoz kiváló körülményeket biztosít az év végére európai színvonalú, árkádos külsőt kapott szombathelyi Savaria mozi.
Május 24-én startol a hangyaPASS#01 - magyarhangya helyzetjelentés
Országszerte 12 városban kapható a magyarhangya első, 6 filmből álló bérlete, a hangyaPASS#01. A vetítéssorozat május 24-én veszi kezdetét, az ezt megelőző héten a szervezők ellátogattak a programban résztvevő városokba, hogy a helyi fiatalokkal, mozisokkal és a mozgalom további támogatóival személyes kapcsolatukat erősítsék.
Láthatatlan Randevú: A Bárka színészei és a Láthatatlan Kiállítás csapata meglátogatják egymást
A Bárka Társulata és a Láthatatlan Kiállítás dolgozói ellátogatnak egymáshoz, hogy megismerkedjenek egymással, és megnézzék, megtapasztalják, mit csinál a két csapat - egymástól mindössze két metrómegállónyira.
Megvannak a 2012-es Andersen-díj jelöltjei
A nemzetközi IBBY bejelentette, hogy kiket jelöltek a 2012-es Andresen-díjra: 33 ország jelölt alkotókat, 28 szerzőt és 31 illusztrátort.
Ben 10 tévéműsorba várják 7-11 éves fiúk és lányok jelentkezését
A magyarországi Cartoon Network számára készülő vetélkedő felvételére várják olyan 7 és 11 év közötti gyerekek (illetve szüleik) jelentkezését, akik szeretik a Ben 10-t és szívesen kipróbálnák magukat ebben a játékos műsorban. Az adásokat Londonban veszik majd fel, ahová a gyártó cég repíti el a szerencsés gyerekeket és szülőjüket / gyámjukat. Angol nyelvtudás nem szükséges, a Ben 10 ismerete viszont igen.
A szabadság torzképe – a testvéri szeretet csálé glóriája
Fabienne Berthaud: Mezítláb
A Titanic Francia zátonyok szekciójának a Mezítláb volt talán a legzavarbaejtőbb darabja. Fabienne Berthaud szerzői mozija gyászfilm, testvérdráma és személyes felszabadulástörténet keverékét nyújtotta, ám míg az egyik értelmezés szerint egy új kezdet felé vezette hőseit, az anyjukat gyászoló testvérpárt, addig a másik megközelítésben kérlelhetetlen következetességgel húzta köréjük egy rossz élethelyzet, egy torz viszony és rengeteg ambivalens érzés börtönét.
Filmplakátok, fotók a kamera két odaláról és egy hajdan volt mozigépész hagyatékai - Kiállítások a 42. Magyar Filmszemlén
42. Magyar Filmszemle 2011. május 5-8.
Régi hagyomány, hogy a Magyar Filmszemle alatt megrendezésre kerül a megelőző év magyar tervezésű filmplakátjainak kiállítása, idén sem lesz másképp, ez alkalommal a Corvin mozi ad otthont a filmek grafikus esszenciáinak, melyek közül szakmai zsűri és közönségszavazás fogja kiválasztani a legjobbakat. Emellett az Urániában A kamera két oldalán címen fotókiállítás, a Gödörben pedig Állított idő címen egy hajdan volt mozigépész hagyatékai várják az érdeklődőket.
Az LG Blu-ray lejátszói és 3D tévéi a Szemlén
42. Magyar Filmszemle 2011. május 5-8.
A 42. Magyar Filmszemle technikai lebonyolításában az LG is részt vesz. Az együttműködés keretében a Corvin Moziban az LG Blu-ray lejátszóiról vetítik a filmeket, a látogatók pedig megismerkedhetnek az LG új CINEMA 3D™ TV-ivel is. A legújabb 3D technológiát alkalmazó készülékekkel az Urániában is találkozhatnak az érdeklődők.
Gyerekfilmek a Szemlén
42. Magyar Filmszemle 2011. május 5-8.
Idén először kaptak önálló szekciót az animációs filmek, ezeken belül pedig önálló blokk járt a gyerekfilmeknek. A folytatásban a gyerekfilmek listája található - vetítési időpontokkal.
500 forintért lehet mozizni - egységesen kedvezményes jegyárak a Szemlén
42. Magyar Filmszemle 2011. május 5-8.
Elkészült a 42. Magyar Filmszemle programja. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin és a Corvin moziban tartott vetítésekre egységesen 500 forintért lehet jegyet váltani. Április 29-én megkezdődik a jegyelővétel! Tessék böngészni a programot és mozizni a magyar film hosszú hétvégéjén!
Nemes Gyula Buenos Aires-t is megjárt dokumentumfilmjével nyílik a Szemle
42. Magyar Filmszemle 2011. május 5-8.
Nemes Gyula Negatív Magyar Filmtörténet című 47 perces dokumentumfilmje lesz idén a Magyar Filmszemle hivatalos nyitófilmje. "A film sajátos megközelítéssel az el nem készült magyar filmekről szól. Rendezők, forgatókönyvírók mesélik néhány olyan filmjük történetét, amelyek a legkülönbözőbb okok miatt csak képzeletük vásznán játszódott le. "
Bara Margit színésznő a Filmszemle életműdíjasa
42. Magyar Filmszemle 2011. május 5-8.
Bara Margit színésznő az ötvenes–hatvanas évek vezető filmszínésznője volt. Huszonhárom filmben játszott, főleg főszerepeket. Megejtő természetességgel, játékintelligenciával, drámai erővel és méltósággal formálta meg nőalakjait.
Szemle a Gödörben: koncertek és vetítések ingyen
42. Magyar Filmszemle 2011. május 5-8.
Az idei, tavaszi Szemléhez csatlakozott a a Gödör Klub mint programhelyszín. Ingyenes szabadtéri vetítésekkel, szakmai programokkal és koncertekkel színesíti a magyar film hosszúhétvégéjét, hogy teljes legyen a fesztiválhangulat. A részletes program a folytatásban!
Nézd meg a tojásfigurákat, és segíts a nyuszinak! – Gigantikus tojásfestés és tojásfigura kiállítás a Duna Plazában
2011. április 14. - május 8. Duna Plaza
Egy gigantikus méretű tojásfigura-kiállításnak ad otthont április 14-től május 8-ig a budapesti Duna Plaza. A rendezvényen mintegy 2.000 Kinder-tojás játékot lehet megnézni, lesz óriástojás festés, hétvégente börze, fotózkodás és egyéb színes programok. A 3 és fél hét alatt XIII. kerületi hátrányos helyzetű gyerekeknek tartanak gyűjtést, hogy a nyuszi nekik is hozzon ajándékot. Az akcióra többek közt Kern András, Hajós András és Scherer Péter hívta fel a figyelmet egy 3 méteres tojás kifestésével.
hangyaPASS#1 - a magyarhangya mozgalom első hatfilmes bérlete
Május 3-án a Corvin-közben egy nagyszabású fényfestés keretében mutatják be nyilvánosan a széles közönségnek az első hangyaPASS-t és az első vetítéssorozatba tartozó hat filmet. Nézzük, mi is az első hangyaPASS kínálata!
Big Bang Fesztivál - Gyerekzenei Fesztivál Kalandos Kedvű Fiataloknak
2011. március 12., szombat, 10.00h - Fogadó, Teátrum, Szabadtéri színpad
A magyarországi gyerekzenei programkínálaton belül új irányt képvisel a Millenárison 2011. március 12-én először megrendezésre kerülő Big Bang Gyerekzenei Fesztivál. Zenei kalandozásra hívják az óvodás és kisiskolás korú gyermekeket, amely során a hangok világának egészen új formáit ismerhetik meg.
Komoly dolgok a KINO moziban
Szabó Csilla Komoly dolgok című egészestés tévéfilmjét a rendezőnő egyik kisjátékfilmje, a Tune kíséretében tűzi műsorára a KINO mozi februárban. A film forgalmazásának kérdése ugyan még nem oldódik meg, de a KINO mozi lehetővé teszi, hogy a közönség megismerkedjen a múlt év egyik Szemle-kedvencével, és láthatóvá teszi egy fiatal csapat munkájának eredményét. Szabó Csillával készített interjúnk itt olvasható. A további részletek a folytatásban...
Ferzan Özpetek Budapesten
Beszámoló a január 29-én, szombaton, a KINO moziban tartott sajtótájékoztatóról
Legújabb filmjének magyarországi bemutatója alkalmából az Olasz Intézet és a Szuez Film meghívására Budapestre látogatott a török születésű olasz rendező, Ferzan Özpetek. A Szerelem, pasta, tenger magyar címre keresztelt film nyilvános díszbemutatójára 2011. január 29-én, szombaton este 8 órakor került sor a Puskin moziban.
Évadnyitó mozitúra ajánló
Elérkezett a 2011-es moziévad első hete. Ünnepélyes bejelentés: mostantól a PRAE.HU virtuális hasábjain időről időre aktuális mozi útikalauzt találnak majd a mozi turisták. Máris kis késésben vagyunk, hozzuk be az új évtized első hetét!
Rövidfilmek hatásosan adagolva a budapesti Toldi moziban - EUShorts 2010
41 film 15 országból négy nap alatt a Toldi moziban: igen, idén is megjött a Mikulás a rövidfilmek szerelmeseinek, akik december 2-5. között a budapesti Toldi moziban hódolhattak szenvedélyüknek az európai rövidfilmek tiszteletére rendezett EUShorts fesztiválon.
Történet dühből
Interjú Csuja Lászlóval legújabb, skinheadekről szóló kisjátékfilmjéről
"Félnek a közvetlen témáktól, de ez nem csak a producerekere, hanem a szakmára is igaz. Jó lenne, ha sokkal több vitaindító, nyugtalanító, politikailag nem biztos, hogy kiegyensúlyozott magyar film készülne." - Csuja Lászlóval, a Színház- és Filmművészeti Egyetem forgatókönyvíró szakos hallgatójával legújabb, skinheadekről, barátságról, bűnről és a bűn következményeiről szóló kisjátékfilmjéről beszélgettünk.
Közel – Janisch Vera diplomafilmje a Szemle kisjátékfilmes versenyében
Közel című (Vége munkacímű) diplomafilmjéről
Hat nap, tizenegy helyszín. Stáb patakparton és lépcsőfordulóban, rendőrkapitányságon és játszótéren. Nyár, Budapest. Vége. Janisch Verával rendezői diplomafilmjéről beszélgettünk.
Pinkwater – rózsaszín leányálom metál zenére a Szemle kiemelt információs blokkjában a kisfilmek között
Beszélgetés Kerékgyártó Yvonne forgatókönyvíró-rendezővel
"A Pinkwater egy metál-musical, zenés lázadás történet egy lányról, aki megelégeli a hétköznapok monoton rendjét és a maga kedvére formálja környezetét." A filmről az előkészítési időszakban Kerékgyártó Yvonne forgatókönyvíró-rendezővel beszélgettünk.
CineFest 2010. Vol. 2. - Pénteki ajánló
Péntek a CineFesten. Reggel. Egyelőre még mindenki a tegnapi éjszaka utórengései közepette próbálja stabilizálni az állapotát, hogy el lehessen kezdeni a mai napot. Megéri!
CineFest 2010 Vol. 1. - "Vitorlát szélnek!"
Szerdán érkeztünk Miskolcra, és rövid akklimatizációs szünet (mint pl. a szálláshelyeink elfoglalása, a tavalyi emlékek nosztalgikus felidézése, az idei lehetőségek gyors feltérképezése) a Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztivál hatodik napján igyekeztünk felvenni a fonalat: becsatlakozni a mozimaratonba, a szakmai programok áradatába és az esti mókázásba.
Egy kis fricska, ami felér az Isten orráig
Pálfi György - Taxidermia
Pálfi György Taxidermia című alkotását annak idején a test diktatúrájának filmjeként néztük. A benne szereplő karakterek jelleméből, pszichopatológiájából kiindulva következzék most egy laikus gondolatkísérlet, ami a több generáció sorsát beumtató elliptikus családtörénetet a test elleni végső lázadás meséjeként értelmezi. Az irodalmi forgatókönyvet idézve: egy kis fricskaként, ami felér az Isten orráig.
A kiégett alkoholista mutatványai és vándorélete
Edward ZWICK - The Last Samurai
Hogy Az utolsó szamuráj kalandfilm, nem pedig fantasy lesz, az a film intrójában explicit módon megfogalmazott állásfoglalás, döntés eredménye. Az intróban egy nondiegetikus narrátorhang felidézi a Japán szigetek keletkezésének mitikus történetét, az eredetmítoszt. Eszerint a szigetek az istenek tengerbe hullott könnyei volnának.
A kis gonosz
Invasion of the Body Snatchers (Don Siegel, 1956 és Philip Kaufman, 1978)
Jack Finney amerikai sci-fi és thriller szerző The Body Snatchers című regénye 1955-ben jelent meg. Nem ez volt az első írása, amit filmre adaptáltak (hanem a Five Against the House című bűnügyi történet, megjelent 1954-ben, filmre forgott Phil Karlson rendezésében 1955-ben), és nem is ez hozta meg neki sci-fi íróként a legnagyobb elismerést, hanem a visszatérő protagonistát teremtő időutazós sztori, a Time and Again (publikálták 1970-ben, filmváltozata nincs). Az azonban kétségtelen, hogy ez a regénye futotta be a legnagyobb filmes karriert.
Dupla csavar
Gigor Attila – A nyomozó
Ha a bűnügyi tematikát vizsgáljuk az elmúlt évek magyar filmtörténetében, számtalan kérdéssel találjuk szembe magunkat. A legfontosabb talán az, hogy az elkészült filmek hogyan viszonyulnak a kaland nagyformába tartozó bűnügyi film alműfajaihoz, a gengszterfilmhez, a thrillerhez és a krimihez? Inkább a műfajok rehabilitációjának az igénye vagy a szerzői attitűd érhető-e tetten?
Woody és Buzz, a Toy Story sztárjai Magyarországra látogatnak
Ingyenes, interaktív programok kicsiknek és nagyoknak a Cinema City mozikban
Már nem kell sokat várnunk és végre láthatjuk a legvidámabb animációs film, a Toy Story legújabb, harmadik részét. Az igazi rajongók még a premier előtt találkozhatnak is a két, már-már legendás főszereplővel, magával Woody-val, a cowboy seriffel, és legjobb barátjával, a csillagharcosok csillagharcosával, Buzz-zal.
A másikban magunkat
Ryan Fleck, Anna Boden - Fél Nelson
Ryan Fleck amerikai független filmes és állandó alkotótársa, Anna Boden első nagyjátékfilmje az első tekintet számára nem több, mint intelligens fesztiváldarab, ami társadalmi problémafelvetéseivel, következetesen végig vitt kézi kamerás megoldásaival, humorával, valamint a szélsőséges állásfoglalástól való ösztönös óvakodásával egyaránt könnyedén sikert arathatott a mára populáris indie vonulat rajongói körében, illetve az akadémikus film ítészei előtt.
Rómeó és Rómeó
Christophe Honoré - Szerelmesdalok
Szerelmesdalok. A cím posztmodern musical-féleséget fed – a szerelem, a sanzonok, no meg Truffaut, Godard és Bertolucci városából, Párizsból. A filmet mindössze kétszer vetítették a Francia Intézet pöttömnyi mozitermében, azután kívül rekedt a hazai forgalmazáson.
Brooklyn, Budapest
Beszélgetés Szabó Bélával, a Brooklyn című film producerével
Martin Csaba debütáló játékfilmje, a Brooklyn című angolul beszélő magyar mozi Szemlén való szereplése apropóján Szabó Bélával, a film producerével, egyben a Dotkom Média ügyvezetőjével és DVD divízió vezetőjével beszélgettünk.
2009 legjobb filmjei
Ahogyan a PRAE.HU szerzői látták
A PRAE.HU szerzői (akik ehhez kedvet éreztek), összegyűjtötték a 2009-ben forgalomba hozott filmek közül a személyes kedvenceiket, és rövid ajánlót is írtak a címek alá. Most kiderül, mit néztünk tavaly (nyáron).
Anilogue 2009
Életre kelnek a rajzok, a testek és a tárgyak!
A nyitófilm? Sötét humorú levélbaráti, családi és romantikus melodráma furi gyurmafigurákkal, Toni Colette, Philip Seymour Hoffman és Eric Bana hangján, egy Oscar-díjas rendezőtől. Ami utána jön? Kiállítástól képregényvásárig, NDK ajándékkosártól japán sci-fi thrillerig, szakmai workshoptól éjszakába nyúló mozi-buliig minden! Ezen a héten garantáltan életre kelnek Budapesten és Bécsben a firkák, a testek és a tárgyak! No és felélénkülnek az animációs film rajongói, hiszen itt az Anilogue!
Melodráma mozaikokban
Robert Schwentke - Az időutazó felesége
Ki ne kívánta volna még: bárcsak visszamehetnék az időben! De míg ez a köznyelven forgó óhaj rendszerint a megtörtént események megváltoztatásának vagy az emberi élettartam végtelen kitágíthatóságának vágyával párosul, addig Robert Schwentke romantikus sci-fi melodrámájában időutazó hősünknek épp az ellenkező tapasztalattal kell összebékélnie.
Komoly dolgok
Szabó Szonjával beszélgettünk tévéfilmjéről
Szabó Szonja 2007-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendezői szakán. Rövid dokumentumfilmek (Panelkocka, Csak igazat szólj) és kisjátékfilmek (Valami szépet, Szerafina, Roadmovie) után határozta el, hogy idén nyáron leforgatja első egészestés tévéfilmjét.
Magyar hullám a CineFesten
Magyar vonatkozású filmek a nagyjátékfilmes szekcióban – 1.
Bár a kevéske cinefestes gyakorlattal rendelkező ártatlan szemlélőnek úgy tűnhet, hogy a szuperbarátságos vendéglátás és a filmőrültekre szabott bulik miatt helyezzük át székhelyünket – most már hatodik esztendeje – minden őszkezdetkor Miskolcra, az igazság az, hogy az egyre magasabb nívójú szakmai kísérőprogram sorozatért és a filmek miatt megyünk.
Apró örömök és abszurd dolgok
Filmdokumentumok és dokumentumfilmek (2. rész)
A hosszú dokumentumfilmekre terelve a figyelmet még mindig fesztiváldarabokat sorolunk elő, a Mediawave versenyprogramja kapcsán „nehéz” és „könnyű” értékvonatkozásainak kérdésén elmélkedünk.
Képeslapok az emberről
Filmdokumentumok és dokumentumfilmek (1. rész)
A dokumentumfilm Magyarországon egyelőre elátkozott, nagyjából láthatatlan filmes formát jelent. Aki nem tesz külön erőfeszítést arra, hogy ritka DVD-kiadásokra vadásszon vagy a Magyar Filmszemlén és a nemzetközi mezőnnyel is megismertető fesztiválokon egészítse ki a tévében elcsípett doksik alapján leszűrt szegényes tapasztalatokat, annak a fejében könnyen feledésbe merül az az igazság, hogy a jó dokumentumfilm Jó Film is egyben.
Big In Japan
Hitoshi Matsumoto - A legnagyobb japán
A legnagyobb japán "portréfilm" egy óriásszörny-elhárító szakemberről: posztmodern kollázs, ami a dokumentumfilmek eszköztárával, az óriásszörny és szuperhős mozik tematikájával és az óriáslény vs. óriásira növesztett ember CGI harcok meghökkentőségével ér el bizarr összhatást.
Dráma és lelkiismeretfurdalás kézikamerás közelképeken
Ujj Mészáros Károly Alena utazása című kisjátékfilmjének bemutatója az Odeon Lloyd moziban
Január 23-án kora este a 40. Magyar Filmszemlén való szereplését megelőzően az Odeon Lloyd moziban debütált barátok, alkotótársak, szakmabeliek és érdeklődők előtt Ujj Mészáros Károly Alena utazása (Alena's Journey) című kisjátékfilmje.
Posztmodern bicajozás a PLACCC 2008-on
Blast Theory - Biciklis történetek, október 10-14., Gödör Klub
A PLACC 2008 - Művészet a helyszínen programsorozat célja, hogy megismertesse a budapesti közönséget a helyszínspecifikus művészeti "előadások" nyújtotta különleges élményekkel és különös művészi lehetőségekkel. A Budapesti Őszi Fesztivál és az Artopolis Egyesület közös szervezésében főként Budapest közterein futó előadássorozat egyik vendégszereplője a Blast Theory társulat Biciklis történetek (Rider Spoke) című programja.
Országos Diákzsűri: a szakma utánpótláscsapata
Beszélgetés Tóth Barbarával
A CineFest utolsó előtti napján, a fesztiválzáró és díjkiosztó ünnepség előtt egy nappal beszélgettünk Tóth Barbarával, az Országos Diákzsűri tagjával és leendő elnökével.
Letűnt világ a Lágymányosi híd tövében
Interjú Nemes Gyulával
Az 5. CineFest-en, a dokumentumfilmes szekció egyik versenyfilmjeként itthon is bemutatták Nemes Gyula Letűnt világ című díjnyertes rövid dokumentumfilmjét. A film nem csak A mulandóság gátja folytatása, hanem egyben tíz évnyi életidő foglalata, és az elmúlás, az eltűnés folyamatának univerzális érvényű kifejezése is.
CineFest – versenyben A nyomozó
5. Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja - Miskolc - 2008. szeptember 14-21.
Szerdán este a miskolci Kossuth Art Mozi patinás épületének nagytermében bemutatták Gigor Attila első nagyjátékfilmjét, A nyomozót.
Animálszex?
Laurent Charbonnier – Állati szerelmek
Á, dehogy. Egyértelműen családi mozi: az aktusok összességében még annyi időt sem foglalnak el a randizás és a fészekrakás között, mint amennyit egy 12-es karikás ártatlanka vasárnap délutáni romantikus komédiában!
Gengsztercirkusz
Emir Kusturica: Az ígéret szép szó
Gengsztercirkusz és széphistóriás szerelem népmesei elemekkel, túladagolt didaxissal, ám valódi tét nélkül – ráadásul alig magasabb színvonalon prezentálva, mint amit egy két hét alatt összedobott mozgóképes haknitól várnánk.
A Madzag nem veszíti el a fonalat!
A Madzag Filmegylet sajtótájékoztatója a 39. Magyar Filmszmlén
Elhúzták a mézesmadzagot az orrunk előtt a 39. Magyar Filmeszemlén: büszkén jelentették be egy új online televízió, a MadzagTV indulását.
Szép, fényes nap?
Danny Boyle – Sunshine – Napfény
Az új Boyle-film a különítményes akciófilm, a pszichothriller a klausztrofób űr-science-fiction és a trash horror találkozója – mondhatnánk, valódi space jam, ha nem volna ez a szó már valami egészen másra lefoglalva a filmuniverzumban.
Halászat a zavarosban…
Vízbe fojtott bűnök – Jindabyne, Ray Lawrence filmje
Készakarva hagytam magamnak időt, hogy feledésbe merülhessen a film rengeteg bosszantó hibája, ami miatt filmként, mozgóképként egyszerűen élvezhetetlen ez az alkotás. Nem sikerült elfelejteni, hogy a képek elveszik a nézőtől a felfedezés örömét - ezt bizonyítja az is, hogy ma is ezzel kell indítanom kritikámat. A dühöm azonban csökkent, a film célja és értéke személyes dilemmává vált, ezzel együtt alakult ez az írás is szigorú kritikából latolgató-lamentáló értékeléssé.
A hetedik ajtó kinyílik?
Elek Judit: A hét nyolcadik napja
Elek Judit finom, szikár asszony, sosem pihenő, figyelő tekintettel. S mikor ez a tekintet a szépségre és szörnyűségre egyaránt érzékenyen, a megértés szándékával a világot pásztázza, mintha a világ feltárná neki rejtett összefüggéseit, mintha az emberek lelke kiköltözne testük felszínére, arcukra, mozdulataikba. Mintha a dolgokat valami feloldozná titoktartási kötelezettségük alól, és a filmképen való új életre születés valódi gyónás, megváltás gyanánt hatna.
1983
Florian Henckel von Donnersmarck: A mások élete
1983-ban születtem, alig fél évvel az előtt, amikor Florian Henckel von Donnersmarck A mások élete című filmjének története kezdődik. Azt hiszem, nem hazudok, ha azt állítom, a nyolcvanas évekről tulajdonképpen nincs más emlékem, mint a hosszú napsütötte délutánok képe, mikor a szomszéd lánnyal a szőnyegporoló alsó vasrúdján egyensúlyozva ücsörögtünk a ház mögött, és a gyümölcsalakú, műanyag, csavaros tetejű tubusokból nyalogattuk a pezsgő italport.
Az ártalmasság kora?
Horváth Lili Vakáció című kisjátékfilmje, a 38. Magyar filmszemle versenyfilmje, a zsűri által elismerő oklevéllel jutalmazott alkotás
Történet a nyárról, amikor rájövünk, hogy nincs többé bocsánat, ha rosszalkodtunk. Amikor először jelentkezett egyszerre a gyomorszáji hányinger és az altest izgalom kábulata. A nyárról, melyet jobb volna elfelejteni, de nem lehet. Örökre küzdünk eltemetett emlékével…
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés