bezár
 

zene

2008. 08. 07.
75 éves lenne Joe Tex, a rap előfutára
MTI/PRAE.HU
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
75 éves lenne Joe Tex, a rap előfutára Listavezető és Top Ten-dalok sokasága őrzi Joe Tex amerikai soulénekes emlékét. 75 évvel ezelőtt született, s már több mint negyed százada nincs az élők sorában. Sokan a rap egyik előfutárának tartják, de emellett belekóstolt a diszkózenébe is.
Joe Tex, akit Joseph Arrington néven anyakönyveztek, 1933. augusztus 8-án született Texas államban, Baytownban. A műfaj nagyjai - James Brown, Wilson Pickett, Rufus Thomas, Otis Redding és mások - hatására határozta el, hogy énekelni fog. A hírnév felé vezető úton első lépése egy tehetségkutató verseny volt, amelyet 1954-ben meg is nyert. Több neves kiadó, köztük az Ace, hamarosan szerződést kötött vele, felvétele is készült, ezek azonban könnyen felejthető produkciók voltak. 

Első dala, amellyel felhívta magára a figyelmet, a Hold What You,ve Got a 2. helyezét érte el a rhythm and blues listán, a poplistán pedig 5. lett 1965-ben. Még ugyanebben az évben a lista élére került az I Want To (Do Everything for You) című dalával. Ezután rendszeresen feltűntek dalai a legjobbak között, ha nem is mindig a csúcs közelében. 

A következő listavezető száma az A Sweet Woman Like You volt 1966-ban, s még ugyanebben az évben a második helyre futott be a The Love You Save (May Be Your Own). A következő évek is hoztak listás sikereket, ám a csúcsra csak 1972-ben került fel ismét, s ez a dal már magán viselte a diszkó stílusjegyeit. Azután néhány évet ismét várnia kellett egy kiugró sikerre - ezt az Ain,t Gonna Bump No More című dalának második helyezésével érte el 1977-ben.
 

A southern, vagyis déli soul, amit Joe Tex pályája jelentős részében művelt, a gospelből fejlődött ki és a hatvanas évek végéig tartott a virágkora, amikor az északi, a detroiti és a philadelphiai "hang" kiszorította. 

Zeneszerzőként sem volt tehetségtelen, hiszen a soul nagypapájaként emlegetett, s a műfaj egyik legjobbjának tartott James Brown a rhythm and blues lista második helyére énekelte a Baby You,re Right című szerzeményét. Feltűnt a listákon a One Monkey Don,t Stop The Show című saját szerzeménye is, amelyet az Animals is feldolgozott. Az I Believe I,m Gonna Make című dalában a vietnami háború ellen tiltakozott. Összességében szívesebben adta elő mások dalait. 

Joe Tex rövid pályafutása kifulladóban volt már, amikor 1982 augusztusában szívroham végzett vele. Tizennyolc sorlemez és két tucat válogatás őrzi a hangját. Később további válogatásai kerültek a forgalomba, ebben az évben két lemeze is megjelent, a First on the Dial és a The Best of Joe Tex.
nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.

Más művészeti ágakról

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés