bezár
 

zene

2008. 10. 21.
Emlékhangverseny Liszt Ferenc születésnapján
MTI/PRAE
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szerdán este, Liszt Ferenc születésnapján ünnepi hangversenyt rendez a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) a Régi Zeneakadémián, ahol Lantos István, Szokolay Balázs és Nagy Péter zongorázik - közölte az egyetem kommunikációs irodája.
 Az egyetem abba az épületbe hívja vendégeit Liszt Ferenc születésnapján a megemlékezésre, ahol 1879 és 1886 között a mester tanított és lakott. Az esten a Zeneakadémia zongora tanszékének három jelentős művész-tanára játszik: Lantos István, Nagy Péter és Szokolay Balázs a koncerten Liszt-műveket szólaltat meg, népszerűeket és felfedezésre várókat egyaránt. Az est külön érdekessége, hogy Lantos István rögtönözni is fog Liszt témáira, Liszt szellemében.

Liszt Ferenc 1811. október 22-én született, csodagyerekként indult, már 9 éves korában hangversenyt adott. Magánúton tanult, mert a párizsi konzervatóriumba nem vették fel,
mivel külföldi volt. 1835-1839 között bejárta Svájcot és Olaszországot, majd Oroszországban is vendégszerepelt. Az 1840-es években a weimari udvari színház karmestere lett. Mint pedagógus a világ minden részéből érkező tanítványait a zongorajáték újfajta technikájával ismertette meg. Élete utolsó évtizedeit Weimar, Róma és Budapest között megosztva töltötte. 1865-ben Pesten a Nemzeti Zenede negyedszázados jubileumára írta a Szent Erzsébet legendáját, majd 1867-ben mutatták be koronázási miséjét. 1873-ban Budapesten, 50 éves művészi jubileumán adták elő először Krisztus-oratóriumát.

Liszt Ferencet 1875 márciusában a magyar parlament kinevezte a Zeneakadémia elnökévé, amely október 14-én kezdte meg működését a zongoraművész-zeneszerző Hal téri lakásán. Az intézmény igazgatója Erkel Ferenc zeneszerző-karmester-zongoraművész, a magyar zene kiemelkedő személyisége lett. Méltó elhelyezést csak 1879-ben kapott az intézmény, amikor az akkori Sugár úton (a mai Andrássy út és a Vörösmarty utca sarkán) önálló épületet emeltek a számára. A helyhiány miatt a századforduló környékén új épületre volt szükség, amely 1907-ben lett kész. Ez lett a világhírű budapesti Zeneakadémia, amelynek kiváló adottságú hangversenytermével a magyar és az európai zenei élet jelentős központjává vált. 

A régi épületet az átköltözéskor eladták és csak az 1980-as években vásárolták vissza. A Régi Zeneakadémia 1986 óta áll nyitva a komolyzenét szerető közönség előtt, az épületet ekkor bocsátották ismét a Zeneakadémia növendékei és tanárai rendelkezésére, azóta folyik oktatás a harmadik emeleti termekben. A földszinten a Liszt Ferenc Kutatóközpont és Zenetörténeti Kutatókönyvtár biztosít lehetőséget az életmű tanulmányozására kutatók és muzsikusok számára. Az első emeleten, Liszt lakásának helyén emlékmúzeum várja a látogatókat, amely az eredeti állapothoz híven őrzi a művész egykori otthonát.

nyomtat

Szerzők

-- Pollágh Péter --


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Nils Frahm: Day
A 180-as Csoport című kötet bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés