bezár
 

irodalom

2008. 12. 02.
Bizonytalan az identitásod?
Pszichológiai társasjáték a TRádióban – Szilágyi-Nagy Ildikó A megálló vendége
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bizonytalan az identitásod? „Az vagyok, aki vagyok. Úgysem lehetek más: miért féljek hát felfedezni, ki vagyok?” – írta Szophoklész a szépen idézhető mondatban, ám a szorongást okozó igazság az, hogy többnyire nemcsak, hogy elmulasztjuk felfedezni, kik vagyunk, de félünk is magunkba nézni. Sok más mellett amiatt, hogy nincsenek meg a megfelelő eszközeink, hiányzik a pszichológiai kultúránk, és valahogy elnyomjuk a mások és magunk lelke felé irányuló kíváncsiságot.
Dr. Füzesi Györgyi pszichológus hivatásának tartotta, hogy embereket segítsen az önismeret nehéz útján. Az Identity pszichológiai társasjáték kidolgozásával olyan társasjátékot akart az emberek kezébe adni, mellyel oldott hangulatban mélyíthetik el önismeretüket, ismerhetnek meg másokat, és fejleszthetik lélektani tudásukat. A játék forgalmazása közben azonban kiderült, hogy nem csak minőségi szórakozást nyújt, de konfliktushelyzetek megoldására, megrekedt kommunikációs helyzetek orvoslására is kitűnő. Nemcsak kötetlenül, baráti társaságokban, vagy akár egyedül játszható, de pszichológus vezetésével barátságokat, családokat, párkapcsolatokat menthet meg.

A játékA TRádió, a tűzoltóknak és mentősöknek szóló állomás, felkérte a pszichológust, hogy szerda esténként vezessen műsort náluk, ahol Identity társasjátékot játszanak meghívott vendégek, és betelefonáló hallgatók. Az élő adás ideje alatt hívható telefonszám: 06-1-210-0779. Az első meghívottak a mentős és tűzoltó szakmából kerültek ki, bár némi fennakadást okozott a műsorban, amikor tűzeset miatt a játékos sajnos nem tudott megjelenni. A műsor vendégei minden héten egy-egy kijelölt szakmából kerülnek majd ki, Füzesi Györgyi elsőként az írókat választotta, hiszen ők azok, akik hivatásuknál fogva dolgoznak önmagukon, és figyelik meg mások személyiségét. A műsor eheti vendége Szilágyi-Nagy Ildikó, akinek Valami jó testnyílás című novelláskötete szokatlanul heves találgatásokat váltott ki azt illetően, mennyi a valóság, és mennyi a kitalált történet a könyvben. Sokan találgatták, vajon a könyv hőse mennyire azonosítható írójával.

Szilágyi-Nagy Ildikó - Fotó: Angel VallecilloSzerdánként 19-21 óráig A megálló című műsor bemutatkozással indul: a játékos bemutat egy rá jellemző helyzetet, történetet, műalkotást, vagy bármit, amit magára nézve jellemzőnek tart. Írók egy-egy szövegüket olvassák fel, majd kezdődik a játék. De vajon mennyire ítélhető meg egy művész a művéről? Mennyire ítélhető meg egy ember a tetteiről? A kérdés inkább az: hogyan, milyen úton fejthetjük meg az embert, aki a művei, tettei, történetei mögött áll? Yeats verssorával összegezve: „Táncából a táncost: kitudhatod?”
nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Csáki László: Kék Pelikan
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés