bezár
 

irodalom

2018. 02. 14.
Szekszárdon főz Pécs krónikása
A JAK programja a Magyar Széppróza Napján
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A József Attila Kör „Tűzkő homokkal” – gasztronómia a magyar prózában címmel programot szervez február 17-én a szekszárdi Bormúzeumban. A program íróvendége P. Horváth Tamás író, a Szépírók Társaságának tagja, illetve Szarka Károly Móricz-ösztöndíjas író, a JAK tagja. A programon részt vesz Dicső Zsolt író, költő, irodalomszervező, a Szépírók Társaságának és a Magyar Írószövetség tagja – moderátor, valamint a JAK-prózaműhely vezetői: Urbán Ákos író, a JAK tagja, Nagy Kata költő, magyartanár, a JAK elnöke.

Az esten a gasztronómia és irodalom kapcsolatát vizsgálják a magyar próza tükrében. A beszélgetésben felteszik a kérdést, hogy milyen viszonyban áll egymással a szépirodalom és a konyhaművészet, avagy lehet-e szépprózaként olvasni egy gazdagon megírt receptkönyvet? Elhangzanak majd tények és babonák híres irodalmi ételeinkről: Tersánszky nyúlpaprikásáról, Petőfi gulyásáról, és kiderül az is, melyik ételünket illette Jókai „tűzkő homokkal” fantázianévvel, hiszen kevésbé ismert tény, hogy Jókai írásművészetében gasztrotörténeti leírások, feljegyzések is helyet foglalnak, illetve a kulináris örömöknek nagy előszeretettel hódolt nagy írónk. Születésnapjára ezzel a felolvasással és borvacsorával emlékeznek. Tematikusan kapcsolódó műveikből olvasnak fel a szerzők: P. Horváth Tamás és Szarka Károly.

A fiatalabb generáció részére délutánra JAK szövegműhelyt szerveznek – Nagy Kata költő és Urbán Ákos író vezetésével, amelyre a szekszárdi középiskoláknak előzetesen meghívót küldenek. A JAK prózaműhelye a fővárosban 2016 óta működik nagy sikerrel, a JAK elnökségének kitűzött célja a fővárosi tehetséggondozás mellett a vidéki városokban, megyénkként is létesíteni egy-egy szövegműhelyt, amelynek ez a szekszárdi irodalmi esemény lenne az első alkalma.

Az estre P. Horváth Tamás vörösboros marhapörköltet készít, amellyel a megjelent vendégeket szeretnék vendégül látni. A közönség tervezett létszáma: 20-30 fő

Helyszín: Bormúzeum, Szekszárd, Fürdőház utca 14.

Időpont: 2018.február 17.szombat 15.00 óra

Plakát: Szabó Imola Julianna

JAK menni Szekszárd

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés