bezár
 

színház

2019. 02. 27.
Bolognában a Látszatélet
Negyedik alkalommal tér vissza Olaszországba a Proton Színház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bolognában a Látszatélet Az elmúlt években már több előadással is megfordult a Proton Színház különböző olasz városokban: Santarcangelo di Romagnában (Frankenstein-terv, 2011), Rómában (Szégyen, 2012), Cividale del Friuliban (Winterreise, 2018) és 2019 márciusára pedig Bolognába kaptak meghívást, ezúttal a Mundruczó Kornél rendezte Látszatélet című előadással.

A VIE Festival a kortárs és a különféle művészeti ágakat összehangoló színpadi produkciókra fókuszál. A korábbi években olyan művészek szerepeltek a programban, mint Romeo Castellucci, Jan Fabre, Alain Platel, Josef Nadj, Alvis Hermanis, a Rimini Protokoll vagy Thomas Ostermeier, akik egytől egyig korunk legnagyobbjainak számítanak az előadóművészetben. A „Fesztiválok utcái” nevű rendezvényen idén március 1. és 10. között 6 városban (Bologna, Modena, Carpi, Vignola, Cesena, Castelfranco Emilia) összesen 20 helyszínen várják a kortárs művészetre nyitott közönséget. A Látszatélet a bolognai Arena del Soléban lesz látható az esemény nyitó- és másnapján, március 2-án egyben 75. jubileumi alkalommal.

Szkéné színház

Az előadás legutóbb a franciaországi Orléans-ban vendégszerepelt, ahol remek fogadtatásban és kritikákban részesült, ezekből idézünk:

„A harmadik kép mellbevágó. Miután a szoba kiürült, az egész lakás, mint az óra számlapján a mutató, körbefordul a tengelye körül, nagyon lassan. Minden, ami nincs rögzítve, összeomlik. A néző pedig megrökönyödötten bámulja a leírhatatlan káoszt. Mundruczó a világban uralkodó káoszt jeleníti meg ezzel a lélegzetelállító allegóriával, amelyet semmi nem állíthat meg, a társadalmat vizsgálja, különösen az őt közvetlenül körülvevő magyar viszonyokat. Van ebben a rendezőben valami Milo Rau-s, bár a metaforikus vonal Mundruczónál kidolgozottabb. A kisebbségek érdeklik, a magányos nők, azok a gyerekek, akiket idejekorán megviselt az élet. Erőteljes előadás ez, amely semmiképpen sem hagy hidegen!” Mon Tétras Lyre

Látszatélet (Proton Színház)

„Sokoldalú alkotóhoz méltón Mundruczó Kornél ezekkel a nyers, pengeéles szövegekkel és egyszerre lírai és triviális videókkal színházi és filmes tudásának széles eszköztárát mutatja meg. Hogy nyomatékosítsa mondanivalóját a lecsúszottak társadalmi rétegéről, szereplőit hozzájuk illő díszletbe helyezte, amely azonban 360°-os fordulatot vesz. A feje tetejére állít mindent, hogy kellőképpen rámutathasson megújulásra képtelen világunk fejetlenségére.” Magcentre

Látszatélet (Proton Színház)

A Látszatélet Magyarországon legközelebb április 3-án és 4-én látható a társulat már megszokott helyén, a Trafóban, ahol a következő hónapban, május 9-én és 10-én a Szégyen is műsorra kerül.

További információk a www.trafo.hu oldalon érhetők el.

Fotók: www.afishaplus.ru  

 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád
Shakespeare Szentivánéji álma a londoni Bridge Theatre előadásában és a National Theatre közvetítésében
A Trojka Színházi Társulás Dekameron2020 című színházi kísérletéről
Színház a karanténból – Kincses sziget a londoni National Theatre-ből
színház

A szánalom és részvét világjárványa A szánalom és részvét világjárványa
Színház a karanténból: Kovács Dominik – Kovács Viktor: Cifra palota

Más művészeti ágakról

A Lehetnék bárki című antológiáról
art&design

Mi lesz a kultúrával a pandémia után? Mi lesz a kultúrával a pandémia után?
A változás egy lehetséges útja
gyerek

Különleges videós produkció készült a rendszerváltásról
A Faktor Terminál produkciója a Tilos az Á Könyvek kötete alapján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés