bezár
 

irodalom

2019. 09. 27.
Terék Anna kapja az idei Csáth Géza-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Terék Anna kapja az idei Csáth Géza-díjat A Fiatal Írók Szövetsége a PesText keretében az egykori ötletgazda, Zoran Gashi társaságában tartja az átadót.

Szeptember 27-én este 8 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban sűrű program vár azokra, akik részt vesznek a Fiatal Írók Szövetsége PesText keretében megrendezett programjain. Első pontként a „What about modern literature?” – In memoriam Kányádi műfordító workshopjának résztvevői olvasnak fel fiatal magyar szerzőktől és Kányádi Sándor alkotásaiból. Ezt követően Fenyvesi Ottó író, képzőművész kérdezi Zoran Gashit, a macedóniai születésű, albán származású, Szerbiában élő költőt, performert, képzőművészt. Gashi orientalisztikát, jugoszláv irodalmat és teológiát tanult. Számos verses-, esszé-, dráma- és prózakötet szerzője. Az Újvidéken élő, rendkívül sokoldalú alkotó a nyolcvanas években aktív kapcsolatot ápolt a legendás Új Symposion folyóirat szerzőivel, ebből az időszakból származik tőle a Csáth Géza-díj ötlete is. A beszélgetést éppen ezért nem is követheti más, mint 21.30-tól a díj átadása. Az idei várományos Terék Anna költő, drámaíró. A laudációt Antal Nikolett, a FISZ társelnöke tartja.

Terék Anna 1984-ben született a vajdasági Topolyán. 2012-ben, a középiskola elvégzését követően költözött Budapestre. 2011-es, második kötetét, a Duna utcát Sinkó Ervin-díjjal jutalmazták. Vajdasági lakodalom című drámakötete 2016-ban jelent, melynek első, Jelentkezzenek a legjobbak! című darabja 2013-ban a Szerb Nemzeti Színház műsorán volt. 2017-es kötete, a Halott nők komoly kritikai visszhangot váltott ki; nemcsak szakmai, de gyors közönségsiker is lett. Versei, verses alkotásai szubverzív, húsbavágó kérdéseket tematizálnak. A vajdasági magyar és a magyarországi vajdasági lét okozta frusztráció ugyanúgy megjelenik, mint a családon belüli, nők és gyerekek ellen elkövetett erőszak és igen erőteljesen a délszláv háború traumái. Terék Anna kivételes, egyedi, zavarba ejtően természetes hangja minden távolságot leküzd a versbeszélői és az olvasó között, aminek következtében valóban azzá válik, aminek a Halott nők kapcsán nevezték őt: médiummá.

A kizárólag adományokból alapított Csáth Géza-díjat – amely mellé fél disznót és egy névre szóló hentesbárdot kap a díjazott – első ízben Kabai Lóránt költő, szerkesztőnek ítélte oda a kuratórium 2016. december 15-én, másodízben Orcsik Roland költő, irodalomszervezőnek 2017. szeptember 11-én. 2018-ban Csehy Zoltán vehette át a díjat költői, műfordítói és tudományos tevékenységéért. A díj átadásának helyszíne folyamatosan változik: kétszer a budapesti Neurológiai Klinikánál, Csáth Géza agyvelejének, szívének és májának nyughelyén, másszor Csáth Géza szabadkai szülőházánál sorakozott fel díjazott és kuratórium. A díjjal az alapítók a hazai díjazási rendszer és kulturális élet anomáliáira is szeretnék felhívni a figyelmet. A díjat olyan kísérletező alkatú, széles látókörű költő, író, irodalomtörténész, műfordító érdemelheti ki, akinek a munkássága méltó Csáth Géza szellemiségéhez. A díj megvalósulásának aktualitását a hazai kulturális életben érzékelhető eltolódás, a magánmecenatúra hiánya adja: a díjat kizárólag magánszemélyek, az adott év kuratóriumának tagjai finanszírozzák. A kuratórium tagjai a Fiatal Írók Szövetsége nyári táborának nulladik napi mindenkori résztvevői.

Kép: http://kalligram.libricsoport.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés