bezár
 

art&design

2020. 02. 25.
Első alkalommal díjazták a legjobb fotókönyv készítőjét
A díjat Bíró Eszter vehette át
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Első alkalommal díjazták a legjobb fotókönyv készítőjét Első alkalommal adták át a Rosti Pál-díjat a legjobbnak ítélt fotókönyv szerzőjének hétfőn a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM). Az elismerést Biró Eszter vehette át 2014-ben megjelent Töredékek című kötetéért - közölte az MTI.

Az intézmény tavaly alapította meg a Rosti Pál-díjat, amelyet ezentúl kétévente februárban adnak át a legjobbnak ítélt fotókönyv szerzőjének - hangsúlyozta Varga Benedek, az MNM főigazgatója a hétfői díjátadón.

Az első díjra 2014 és 2019 között megjelent, magyar alkotók által összeállított munkákat jelölt a múzeum által felkért négy szakember: Barta Edit, a Mai Manó Ház kurátora, Gellér Judit, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kurátora, Istvánkó Bea, az ISBN könyv+galéria művészettörténésze, valamint Fisli Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történésze.

Biró Eszter Töredékek című kötete a kulturális emlékezet és a fénykép viszonyával foglalkozik családi fényképek felhasználásával.

Ahogyan Lengyel Beatrix, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának igazgatója, valamint a zsűri egyik tagja elmondta, Biró Eszter munkáiban erőteljesen jelen van az archiválási igyekezet, valamint a mai audiovizuális módszerek alkalmazására való törekvés. 

Töredékek című munkáját egy leszármazottak nélkül maradt idős nővel folytatott beszélgetései alapján állította össze. Külön egy személyes archívumot épített fel, komplexen tekintve az egész történetre. Munkája tükre a muzeológusi munkának, de ugyanakkor túl is mutat rajta - mutatott rá indoklásában a zsűri, amelynek tagja volt még E. Csorba Csilla, a Magyar Fotótörténeti Társaság elnöke, Peternák Miklós, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékének vezetője, Sándor Tibor, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest gyűjteményének osztályvezetője, valamint Varga Benedek.

A díjra Biró Eszter Töredékek című kötete mellett Recept című albumát is jelölték. Jelölést kapott továbbá Bartha Máté 2014-es Common Nature, Klenyánszki Csilla tavaly megjelent Pillars of Home, Vékony Dorottya 2017-es Humanotéka című fotókönyve, valamint a  Kovács Kristóf, Sajnos Gergely és Szigeti Árpád szerkesztésében kiadott If I saw that in a gallery I would say, this is art című kötet.

Fisli Éva a díj névadójáról szólva felidézte, hogy Rosti Pál (1830-1874) fotográfus 1859. február végén ajándékozta dél-amerikai fotóalbumát a nemzet múzeumának. Az album nemcsak attól különleges, hogy képei a legkorábbi dél-amerikai felvételek közé tartoznak, hanem azért is, mert tudomásuk szerint ezek voltak az első fényképek a Nemzeti Múzeum gyűjteményében - tette hozzá.

A Rosti Pál-díj győztese pénzjutalomban részesül, kötete pedig bekerül a múzeum fotógyűjteményébe. Az intézmény ugyanakkor azt tervezi, hogy a többi jelölt munkáját is megvásárolja.

A fotókat Bíró Eszter készítette, és részeit képezik díjnyertes Töredékek sorozatának.
Forrás: http://pecsiosztondij.capacenter.hu/projektek/biro-eszter/

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Felesleges Pillangó Felesleges Pillangó
Urbán Tamás kiállítása a Capa Központban
art&design

Otthonuk a Bábszínház Otthonuk a Bábszínház
Tiltottak menedéke: Művészek az Állami Bábszínház műhelyében
art&design

Forró tükör Forró tükör
Videóinterjú Kovács Lola képzőművésszel
art&design

Au revoir, Au Revoir! Au revoir, Au Revoir!
Véget ért a fotókiállítás a BTM Vármúzeumában

Más művészeti ágakról

irodalom

Elég jó anyák, elég rossz életek Elég jó anyák, elég rossz életek
Hidas Judit: Boldogság tízezer kilométerre, Kalligram, 2019.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés