bezár
 

art&design

2020. 08. 04.
És most?
Bornemisza Eszter kiállítása a FUGA-ban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
És most? Matematika statisztikából szerzett doktori diplomát a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, majd a 90-es évektől – egy éles váltással – textilművészként lett ismert, számos kiállítással és díjakkal szerte a világban. Bornemisza Eszter kísérletező művészetét kifinomultság és a technikai tökélyre való törekvés jellemzi. Az És most? című legújabb kiállítása 2020. augusztus 15-ig látható a FUGA Budapesti Építészeti Központban.  

Bornemisza Eszter a kilencvenes évek óta foglalkozik textilképekkel. Kísérletező művészetét számos egyéni és zsűrizett kiállításon mutatta be itthon, Európa-szerte, Amerikában, Ausztráliában, Kínában és Japánban. Sorozatosan nyert díjakat Magyarországon, Hollandiában, Franciaországban, Németországban és Spanyolországban. Tagja a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének és az angliai 62 Csoportnak.

Az utóbbi 10 évben újrahasznosított anyagokból, újságpapírokból, röntgen- és integrált áramkör filmekből, saját készítésű papírpépből készít nagyméretű áttört faliképeket, installációkat és kisebb tárgyakat.

Legfrissebb sorozata, az És most? egy izgalmas, új útkeresés. Pár éve papírpép formálásával kezdett kísérletezni, ez a folyamat tavaly ősszel indult újra és a járvány alatti karantén bizonytalanságokkal teli hónapjaiban kapott új lendületet.

„A Fuga Trezor termének falai között felszabadult lendülettel készült humanoid tárgyak lebegnek. […] A járvány alatt napról napra egyre kiélezettebb helyzet és az aggasztó kilátások ezekben a furcsa, játékos tárgyakban oldódtak fel. Alapvető térgeometriai formák torzítása-összeillesztése és szabad asszociációk sora alakította őket nyugtalanságunk szereplőivé” – teszi hozzá Bornemisza Eszter.

A roggyant menekülő csonkakúpok csoportja, a súlyától meghajló gömb, az egymásból építkező, önmagából kihajló négyzetlapok absztrakciójukkal kelnek életre és kérdésfelvetéseik lépésről lépésre kúsznak bele a nézők gondolataiba és formálódnak még sokáig a kiállítás látogatása után. Mindennapi, a jövőnket, a környezetünket, a Földünk dilemmáit feszegető kérdéseket vetnek fel, nem mindennapi ötletekkel, érzékenységgel és mélységgel.

A tárgyak alapanyagát az alkotó az általa betakarított sásból és gyékényből főzte. A papírpép puha és száradás utáni piszkosfehér árnyalata, lágytapintású anyaga békés ellenpontja a karantén alatt kialakult nyugtalanító körülményeknek.

Bornemisza Eszter művészetét korábbi sorozataiban is jellemezte a tapasztalás és kutatás alapján, környezetünk aktualitásaira eredeti megközelítéssel reflektáló, a néző asszociációinak teret engedő attitűd.  Ugyanilyen nagy hatású volt 2018-as kiállítása – szintén a FUGA-ban –, a Városi hegek is, amelynek autonóm textilképei a városi élethez való viszonyunkat tükrözték. Áttetsző installációin valós és képzeletbeli térképek, labirintusszerűen összefonódott hálózatok jelennek meg több rétegben, amelyek továbbgondolásra hívják a nézőt, saját környezetükkel való kapcsolatukról, fizikai és szellemi helyük megtalálásáról.

 

A művész a FUGA honlapján meghatározott idősávokban kiscsoportos tárlatvezetéseket is tart a kiállításon.
Bornemisza Eszter honlapja

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés