bezár
 

irodalom

2020. 09. 12.
Rimbaud családja ellenzi a költő és Verlaine földi maradványainak átvitelét a Panthéonba
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Arthur Rimbaud egyik leszármazottja, Jacqueline Teissier-Rimbaud pénteken családja nevében jelezte, ellenzi, hogy a francia költő és Paul Verlaine földi maradványait átszállítsák és egymás mellé helyezzék a francia történelem nagyjainak végső nyughelyén, a párizsi Panthéonban, miközben a kulturális miniszter támogatásáról biztosította azokat, akik petíciót indítottak az áthelyezésért.

Az elképzelést a Rimbaud Barátai elnevezésű egyesület is ellenzi.

Ha a két költő együtt kerül be a Panthéonba "mindenki azt fogja gondolni, hogy homoszexuálisok, pedig ez nem igaz. Rimbaud élete nem Verlaine-nel kezdődött, és nem is vele ért véget, csak a fiatalsága néhány évét töltötte vele" - mondta Jacqueline Teissier-Rimbaud a francia hírügynökségnek. "Rimbaud Charleville-Mézieres-ben született, ott is marad, a családja közelében" - tette hozzá, jelezve, hogy fia és az unokái is ezt az álláspontot képviselik.  

Jacqueline Teissier-Rimbaud dédapja, Frédéric, a költő bátyja volt.

A 120 tagú Rimbaud Barátai elnevezésű egyesület úgy véli, hogy Rimbaud-nak nem is tetszene az ötlet.  

"Rimbaud és Verlaine végleges összekötése egymással elképzelhetetlen, és kétségtelenül túlzó" - mondta Alain Tourneux egyesületi elnök. "Rimbaud szakított (Verlaine-nel), és nem akart többet arról a négy éves periódusról hallani, amikor összejártak. Más életet akart élni, ezért ment el Afrikába, ahol egy fiatal nővel élt együtt" - tette hozzá.

Elismerte, hogy Rimbaud számos homoszexuális számára emblematikus figura, de az egyesületi elnök szerint valószínűleg ezt a költő nem vállalná fel.

"Rimbaud intenzíven és egyszerre több életet akart élni minden szempontból" - hangsúlyozta.

Roselyne Bachelot kulturális miniszter a héten egy lapinterjúban támogatásáról biztosította azt a petíciót, amely azért indult, hogy a két költő földi maradványai átkerüljenek a Panthéonba. Szerinte "a két költő - akik szeretők is voltak - átszállítása nemcsak történelmi és irodalmi, hanem mélyen aktuális jelentőségű is lenne".

Az átszállításról egyedül Emmanuel Macron államfő hivatott dönteni. A hozzá intézett petíciót egy, a két költő munkásságért rajongó értelmiségi csoport kezdeményezte.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés