bezár
 

zene

2020. 09. 20.
Liszt Fesztivált rendeznek Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Liszt Fesztivált rendeznek Budapesten Liszt Fesztivált rendeznek Budapesten, a zeneszerző művei három koncerten szólalnak meg a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban szeptember 26. és november 21. között.

Kalocsay Károly orgonaművész szeptember 26-i koncertjén egyebek mellett a Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen című darab és a Christus oratórium ikonikus tétele hangzik el az egyház megalapításáról. A második koncerten Erdődy János orgonaművész a Szent Erzsébet legendájának nyitó tételén kívül a virtuóz B-A-C-H prelúdium és fúgát adja elő október 10-én - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.     

A Liszt Fesztivál zárókoncertjén, november 21-én Tóka Ágoston közreműködésével többek között a Liszt-életmű grandiózus orgonadarabja, az Ad nos, ad salutarem undam korálra írt fantázia és fúga is felcsendül a templom orgonáján.     

Engeszer Mátyás, akit 1871-ben neveztek ki a templom karnagyának, jó barátságot ápolt Liszt Ferenccel. Liszt 1870-től egyre többet látogatott Magyarországra, életének ezen szakaszában - egészen haláláig - három város között ingázott: általában novembertől márciusig Pesten tartózkodott és az akkoriban alakuló Zeneakadémia vezetésével foglalkozott, majd az év többi részét Weimarban és Rómában töltötte. Első hosszabb pesti tartózkodásakor a belvárosi plébánia akkori épületében lakott öt hónapon keresztül. Liszt gyakran vezényelte a templom zenekarát és kórusát, több művét is itt mutatták be először Magyarországon, mint például a Missa choralist, amelyet ő maga vezényelt. A Via crucist a szerző halála után mutatták be a templomban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Opera otthonról – Moody: Push a La Monnaie előadásában
Interjú Rohmann Dittával oktatásról, médiáról, motivációról
The Lazys: Tropical Hazards (2018)
Opera a karanténból: Jacques Offenbach Hoffmann meséi című operája Párizsból

Más művészeti ágakról

gyerek

Különleges gyerekhősök, avagy mi van a Disney és Pixar filmeken túl?
A gyerekeket szólítják meg a filmek a Cinemirán
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Minden művész személyes brand Minden művész személyes brand
Háttérinterjú Böröcz Balázzsal, a Pilvax Studio alapító-vezetőjével arculattervezésről, művészetmenedzsmentről, vizuális kommunikációról
színház

Nőtípusok cirkuszi nyelven Nőtípusok cirkuszi nyelven
A Fővárosi Nagycirkusz Tündértánc-Nővarázs című előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés