bezár
 

art&design

2020. 10. 14.
Robert Doisneau-kiállítással nyit a Fotóhónap
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Robert Doisneau műveit bemutató kiállítással nyílik meg kedden Budapesten a Fotóhónap 2020; a Párizstól Palm Springsig című tárlat a Mai Manó Házban látható. Baki Péter, a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház igazgatója, a Fotóhónap fesztiváligazgatója, a kiállítás kurátora, keddi sajtótájékoztatón elmondta: a Magyar Fotóművészek Szövetségének rendezvénysorozata idén minden eddiginél gazdagabb programmal várja a közönséget. Több mint 50 kiállítás és egyéb program csatlakozott a november végéig tartó Fotóhónaphoz.

Robert Doisneau-t (1912-1994) a 20. századi humanista fényképészet egyik meghatározó alakjaként szokták emlegetni, André Kertésszel és Henri Cartier-Bressonnal együtt, aki szinte az egész századot megörökítette képeivel. Emellett Párizs fotográfusa volt, ritkán hagyta el a várost és itt fényképezte azokat a nagyon érzékeny, lírai fotográfiákat, amelyek akár az ember nélkül is az emberről szólnak. A kiállítás Párizsból indul és Palm Springsben fejeződik be, egy színes képanyaggal, amely a párizsi művektől nagyon eltérő képi világgal, de ugyanúgy tükrözi Doisneau szellemiségét.

Anne Morin, a diChroma Photography igazgatója, a Robert Doisneau-hagyaték gondozója online elmondta: első alkalommal rendeznek a francia fotóművész munkáiból kiállítást Magyarországon, hangsúlyozta: a kiállítás bemutatja az életmű kevésbé ismert részeit is hogy a közönség felfedezhesse Doisneau fényképészeti nyelvezetének összetettségét, amelyre jellemző a humor, de  az is, hogy kérdéseket fogalmaz meg az őt körülvevő kortárs társadalomról, amelyet képein keresztül bemutat.

Robert Doisneau: A csók a városháza
Robert Doisneau: A csók a városháza előtt

A tárlaton Doisneau életének két fejezetét tárják a közönség elé. A kiállítás első részében láthatók az 1930 és 1966 között Párizsban készült fekete-fehér képei, melyek a humanista fotográfia hagyományaihoz híven olyan embereket jelenítenek meg, akik egyébként kevés figyelmet kapnak, őket mutatják be mindennapi környezetükben. Robert Doisneau fényképei készítése közben nem vadászott, hanem halászott, nagy türelemmel várt a megfelelő pillanatra, képeinek főszereplői iránt nagy tisztelettel viseltetett. A rejtelmes, apró dolgokban bújik meg Robert Doisneau nagysága. A második világháború utáni képeivel a lerombolt országnak adott reményt a rá jellemző humorral és könnyedséggel.

A tárlat második részében színes képek láthatók Palm Springs életéről. A két rész ellentmondásban áll egymással, mégis ez a furcsa ellentmondás adja Doisneau teljes életművét. A Fortune magazin 1960-ban kérte fel a francia fotográfust, hogy a kaliforniai sivatagban található Palm Springs életéről számoljon be, Doisneau pedig a sivatag, a pálmafák és a kobaltkék ég hátterével, a lármás lakosok csiricsáré ruháival, koktélpartijaival és golfpályáival meg is alkotta a maga személyes amerikai álmát, ezúttal nem fekete-fehérben, hanem kirobbanóan színesben.

Robert Doisneau: Fehér autó és ecset
Robert Doisneau: Fehér autó és ecset

A Párizstól Palm Springsig című kiállítás mintegy száz eredeti nagyítást vonultat fel. A jobbára Doisneau műterméből és jelentős francia magángyűjteményekből származó fotók közt híresek ugyanúgy vannak, mint korábban soha nem látott képek. Az átfogó válogatást a fotográfus lánya által összegyűjtött dokumentumok és vallomások egészítik ki.

A kiállítás 2021. január 10-ig tekinthető meg.

A Fotóhónap programjaihoz Budapesten kívül Bács-Kiskun, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád és Hajdú-Bihar megye települései is helyszíneket biztosítanak, így az ország mind a 7 régiójából csatlakozott kiállítás a fesztiválhoz. A Magyar Fotóművészek Szövetsége fotográfiai ösztöndíját elnyert alkotók az idén is az Art Marketen Budapesten mutatják be műveiket, továbbá idén a két legnagyobb sajtófotó kiállítás is csatlakozott a Fotóhónaphoz: A World Press Photo 2020 Kiállítás és a 38. Magyar Sajtófotó Kiállítás.

Képek forrása: Mai Manó Ház Blog

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Nők a döntéseik fogságában? Nők a döntéseik fogságában?
Gáspár Annamária „Do you have a choice?” című kiállításáról
art&design

Az érintések láthatatlan története Az érintések láthatatlan története
Szántói Lilla taktilis érzékelésen alapuló kiállításáról
art&design

A hely és a tárgy szimfóniája A hely és a tárgy szimfóniája
Élménybeszámoló a Kiscelli Múzeum „Ragyogj!” című kiállításáról
art&design

A 76 éve kihűlt világ A 76 éve kihűlt világ
Megemlékezés Farkas Istvánról

Más művészeti ágakról

irodalom

Két esemény margójára Két esemény margójára
A Margó Irodalmi Fesztivál zárónapjáról
gyerek

Különleges gyerekhősök, avagy mi van a Disney és Pixar filmeken túl?
A gyerekeket szólítják meg a filmek a Cinemirán
színház

Mi ez a mutyuli a színpadon? Mi ez a mutyuli a színpadon?
Gombrowicz Yvonne című darabja a Maladype Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés