bezár
 

irodalom

2021. 02. 23.
Varázslatos mesékkel köszönti Bodor Ádámot az író 85. születésnapjára megjelent kötet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Varázslatos mesékkel köszönti Bodor Ádámot az író 85. születésnapjára megjelent kötet Hol készítik a legízletesebb báránysikolylevest? Hogy lesz a gyapjas tintagombából szaftos paprikás? Tényleg a tárkonyos csicsóka hozza ki legjobban az omlós hódhús zamatát? A Szépirodalmi Figyelő felkérésére harmincöt szerző írt egy-egy Bodor Ádám írásművészete előtt tisztelgő mesés receptet vagy receptes mesét, amelyek Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának akár.

A Bodor Ádám nyolcvanötödik születésnapja alkalmából készült, varázslatosan illusztrált gyűjtemény az életet ünnepli és egy fontos életmű előtt hajt fejet.

„(…) aztán elővette Eronim Mox szakácskönyvét, és átböngészte, hátha talál benne a történtekre magyarázatot. Mert a szakácskönyv csak kisebbik részében tartalmazott ételek készítésére vonatkozó utasításokat, a mezei és kerti növényekből készült fogások receptje után rendszerint egy-egy talányos történet következett Verhovina amúgy is ködös múltjából” – olvassuk Bodor Ádám Verhovina madarai című könyvében. Aztán a rejtélyes elbeszélő azt is hozzáteszi, hogy ezekben a történetekben a szemfüles olvasó nem várt események megértéséhez találhat bölcs útmutatásokat.

A Receptek végnapokra című, a Szépirodalmi Figyelő gondozásában Bodor Ádám nyolcvanötödik születésnapjára megjelenő gyűjtemény varázslatos gasztronómiai utazásra hívja az olvasót Jablonska Poljana és Pregyina vidékére, Halmaherára vagy a Kolinda-erdő fenyvesei közé. Harmincöt szerző kalauzol minket szűk hágók és hófödte hegycsúcsok felé, közben pedig különösebbnél különösebb konyhai fortélyokat is megosztanak velünk. A Vass Norbert és Vincze Ferenc által szerkesztett kötet receptjeinek összegyűjtésében Korpa Tamás is segédkezett, a könyvet Vincze Judit illusztrációi teszik még gazdagabbá.

A Receptek végnapokra című verses-novellás szakácskönyvből megtudjuk végre, hogy szederborhoz passzol-e a papagáj, de a könnyű labodalevesek titkára is fény derül, ahogy tisztázódik az is, mit jelent, ha valaki nyehőcével álmodik. Tartanak otthon ördögcérnát és angyaltrombitát? Az ebből a bűvös kötetből megismerhető főzetekhez mindegyik jól jöhet!

Eronim Mox receptjeit lassan és finoman tanácsos olvasni. Úgy, ahogy főzni, bort inni és élni is érdemes.

A kötet szerzői: André Ferenc, Antal Balázs, Babiczky Tibor, Bajtai András, Balázs Imre József, Barnás Ferenc, Berniczky Éva, Borcsa Imola, Cserna-Szabó András, Csík Mónika, Demény Péter, Egressy Zoltán, Géczi János, Győrffy Ákos, Jász Attila, Kálmán Gábor, Király Farkas, Kiss Tibor Noé, Kollár Árpád, Láng Zsolt, László Noémi, Márton László, Murányi Sándor Olivér, Molnár Vilmos, Selyem Zsuzsa, Serestély Zalán, Sirokai Mátyás, Szabó Róbert Csaba, Szécsi Noémi, Térey János, Varga László Edgár, Vass Norbert, Vida Gábor, Vincze Ferenc és Vörös István.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés