bezár
 

film

2021. 03. 10.
Előkerült Florence Price elfeledett műve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Előkerült Florence Price elfeledett műve Csaknem nyolcvan év után került elő Florence Price afrikai-amerikai zeneszerző egy elfeledett műve.

Price történelmet írt, amikor 1933-ban ő lett az első afrikai-amerikai nő, akinek szimfóniáját előadta egy nagy amerikai zenekar, a Chicagói Szimfonikusok. 1953-ban bekövetkezett halála után azonban munkássága a feledés homályába merült és műveinek jelentős részét elveszettnek hitték, mígnem 2009-ben rá nem bukkantak archívumára egykori chicagói nyaralójában - írja a BBC News.

Samantha Ege zenetudós az elmúlt két évet annak szentelte, hogy a ma már az Arkansasi Egyetemen őrzött archívumban kutatva rekonstruálja Price zongoraműveit, köztük a Fantasie Negre No 3 F-mollban című szerzeményt, amelyet a szakemberek befejezetlennek véltek. Ege azonban talált néhány kéziratot, amely passzolt a mű meglévő részéhez és a sejtése beigazolódott, amikor zongorán lejátszotta az egész darabot.

A mű hétfőn jelent meg lemezen, Fantasie Negre - The Piano Music of Florence Price címen, néhány egyéb szerzeménnyel együtt, amelyeket Ege az archívumban talált.

Price archívumának felfedezése segített újra szélesebb közönséggel megismertetni a munkásságát és a BBC Radio 3 tavaly egy ötrészes dokumentumsorozatot is szentelt a történetének. Ege szerint még számos olyan mű van Price repertoárjában, amely publikálásra vár és idén egy fesztivállal is megemlékeznek a zeneszerzőről.

Fotó: www.nytimes.com

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nagy Viktor Oszkár: Becsúszó szerelem
A nemzetközi versenyprogram filmjei a 9. Friss Hús Budapesti Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon
Ryan White: A kivégzőosztag
Thomas Vinterberg: Még egy kört mindenkinek

Más művészeti ágakról

A Magyar Kultúra című kulturális folyóirat debütáló száma
irodalom

Önmaga számára elégséges Önmaga számára elégséges
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 3. nap
gyerek

Hová tűnt Lebegényi Lebéd repülője?
Új, családi Pagony kalandséta indult a kuflikkal
art&design

Transzparencia Transzparencia
Majoros Áron Zsolt „Influence/Hatás” című kiállításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés