bezár
 

film

2021. 03. 10.
Előkerült Florence Price elfeledett műve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Előkerült Florence Price elfeledett műve Csaknem nyolcvan év után került elő Florence Price afrikai-amerikai zeneszerző egy elfeledett műve.

Price történelmet írt, amikor 1933-ban ő lett az első afrikai-amerikai nő, akinek szimfóniáját előadta egy nagy amerikai zenekar, a Chicagói Szimfonikusok. 1953-ban bekövetkezett halála után azonban munkássága a feledés homályába merült és műveinek jelentős részét elveszettnek hitték, mígnem 2009-ben rá nem bukkantak archívumára egykori chicagói nyaralójában - írja a BBC News.

Samantha Ege zenetudós az elmúlt két évet annak szentelte, hogy a ma már az Arkansasi Egyetemen őrzött archívumban kutatva rekonstruálja Price zongoraműveit, köztük a Fantasie Negre No 3 F-mollban című szerzeményt, amelyet a szakemberek befejezetlennek véltek. Ege azonban talált néhány kéziratot, amely passzolt a mű meglévő részéhez és a sejtése beigazolódott, amikor zongorán lejátszotta az egész darabot.

A mű hétfőn jelent meg lemezen, Fantasie Negre - The Piano Music of Florence Price címen, néhány egyéb szerzeménnyel együtt, amelyeket Ege az archívumban talált.

Price archívumának felfedezése segített újra szélesebb közönséggel megismertetni a munkásságát és a BBC Radio 3 tavaly egy ötrészes dokumentumsorozatot is szentelt a történetének. Ege szerint még számos olyan mű van Price repertoárjában, amely publikálásra vár és idén egy fesztivállal is megemlékeznek a zeneszerzőről.

Fotó: www.nytimes.com

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Nils Frahm: Day
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés