bezár
 

art&design

2021. 04. 09.
Fátyolüveg-technikával készült retró használati tárgyak kiállításon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fátyolüveg-technikával készült retró használati tárgyak kiállításon Fátyolüveg-technikával készült retró használati tárgyakat mutat be a Fátyolüveg - Egy korszak üvegbe formált karaktere, elfeledett szabadalom című kiállítás, amely péntektől látható a Kiskép Galériában Budapesten.

A Mitter Imre ötvösművész magángyűjteményéből álló válogatás döntően Suháné Somkúti Katalin üvegművész által tervezett tárgyakat vonultat fel - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A május 7-ig nyitva tartó tárlat az esztétikai élmény mellett ízelítőt ad az 1970-es évek retro érzéséből. A kor szellemét autentikus módon megjelenítő formavilágú, jellegzetes, szikrázó színű tárgyak valamikor a mindennapi életünkhöz tartoztak - olvasható a tájékoztatóban.

A fátyolüveg-technikát hatvan évvel ezelőtt jegyezték be Veress Zoltán és Suha Zoltán vegyészmérnökök közös szabadalmaként, a világon egyedülálló magyar találmányként. Az első, amforát idéző egyedi formákat Veress Zoltán tervezte. Suha Zoltán 1961-ben zsűrizett formái alapján a Karcagi Üveggyárban 1962-ben vette kezdetét a fátyolüveggyártás. Suha Zoltán kollekciója 1964-ben elnyerte a Budapesti Nemzetközi Vásár nagydíját. 1967-től Somkúti Katalin üvegtervezővel együtt alakították ki a sorozatgyártás feltételeit. Tervezési elveikben törekedtek arra, hogy az anyag különlegessége bontakozzon ki és meglegyen a színharmónia.

A kép forrása: a Kiskép Galéria Facebook oldala

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Üzenetek a poszt-tisztaság korából Üzenetek a poszt-tisztaság korából
Avagy szeméthalmaz a galériában: Szabó Kristóf „ERROR” című kiállítása
art&design

Geometrizált humanizmus Geometrizált humanizmus
Interjú Ábel Tamás üvegművésszel sikerről, külföldi kapcsolatépítésről, magyarországi megélhetésről, valamint művészeti ága helyzetéről
art&design

Rejtőzködő kiállítóterek II. Élőben és virtuálisan Rejtőzködő kiállítóterek II. Élőben és virtuálisan
Artus, Kapcsolótér – Bodóczky István: „Játsszuk azt, hogy meghaltunk”
art&design

Vigyázat! Törékeny! // Fragile! Handle with care! Vigyázat! Törékeny! // Fragile! Handle with care!
A Skurc Group „Töredekékek” című kiállításáról a MAMŰ Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Kísérletek társadalmi célú színházra Kísérletek társadalmi célú színházra
Farkas Atillával, a Horizont Alkotócsoport egyik alapítójával beszélgettünk
irodalom

Így történhetett Így történhetett
A Prae folyóirat Ragály-számából
színház

Nehéz idők, nehéz emberek Nehéz idők, nehéz emberek
Andrew Bovell: Ha elállt az eső, Guelmino Sándor rendezésében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés