bezár
 

irodalom

2021. 04. 19.
Digitális bölcsészet – PosztmodeM szemmel
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Digitális bölcsészet – PosztmodeM szemmel A Magyar Rádió kultikus, egykori Modem Idők és Netidők című rádióműsorainak asztaltársasága által alapított Youtube-csatorna, a PosztmodeM a digitális bölcsészet néhány érdekes kérdését mutatta be legfrissebb műsorában.

A számítógépes szépirodalom úttörőjéről, a 85 éve született Papp Tibor párizsi magyar avantgárd költőről Képes Gábor, az asztaltársaság „digitális muzeológusa” mesélt, bemutatva a szerző Disztichon Alfa című versgenerátorát (a kombinatorikus költészet leghíresebb magyar példáját) és gazdag vizuális költészetét. Miért fontos a véletlen – és ez miért alapvető szervezőerő az informatikai alapú költészetben – erről magát Papp Tibort hallhatjuk egy archív felvételen.

A PosztmodeM showban Maróthy Szilvia a Digitális bölcsészet folyóiratról és a Betekintés sorozatban megjelent kötetéről beszélt, Horváth Andorral, az RPHA technikai szerkesztőjével – Horváth Iván irodalomtörténész, a bölcsészettudományi informatika meghonosítójának fiával - pedig a 45 éve (!) frissülő Régi Magyar Vers Adatbázis jelentőségéről beszélgetett a PosztmodeM szerkesztő-műsorvezetője, Szilágyi Árpád.

A másfélezer régi magyar vers többszempontú feldolgozása még egy NDK peremlyukkártyás válogatóval (egy plexidobozzal és kötőtűkkel) kezdődött a hetvenes évek második felében, ma pedig már nemzetközi költészeti adatbázisokkal vetekedik és azokhoz mérhető az elsősorban irodalomtörténészek által használt, de számos funkciója miatt laikusoknak is érdekes hálózatos „leltár”.

Palkó Gábor és Molnár Gábor Tamás a digitális képzésekről és készségekről, a középiskolai informatikatanárok digitális eszközökkel és módszerekkel kapcsolatos előítéleteiről, valamint jó gyakorlatokról, például az ELTE verskorpuszról mondott el érdekes információkat, a Prae Kiadó gondozásában frissen megjelent Digitális eszközök a középiskolai irodalomoktatásban című kötet alapján.

Benne vagyunk a sűrűjében: kombinatorika és hipertext, adatbázisok és adatvizualizáció – tiszta Reneszánsz 2.0, csak a Pestisjárvány 2.0-t hagytam volna ki belőle – összegzett Képes Gábor költő, a PosztmodeM Digitális bölcsészet különkiadás társszerkesztője.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Izsó Zita versei: Hideg, Böjt Izsó Zita versei: Hideg, Böjt
A Prae folyóirat Ragály-számából
Beszélgetés Szolcsányi Ákossal új verseskötete kapcsán
irodalom

A „lehetséges irodalom” műhelytitkai A „lehetséges irodalom” műhelytitkai
Hommage à Zemplényi Ferenc

Más művészeti ágakról

gyerek

Berg Judittal és a két kis dínóval kampányol az UNICEF Magyarország Berg Judittal és a két kis dínóval kampányol az UNICEF Magyarország
Névre szóló levelet kaphatnak a mesehősöktől a 4-10 éves gyerekek
George Mendeluk: Keserű aratás
Interjú Réti Iringóval, aki bábszínész szakon végzett a Színművészetin, most Berlinben él, de játszott már Debrecenben, Grazban, sőt Palermóban is
art&design

Geometrizált humanizmus Geometrizált humanizmus
Interjú Ábel Tamás üvegművésszel sikerről, külföldi kapcsolatépítésről, magyarországi megélhetésről, valamint művészeti ága helyzetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés