bezár
 

film

2021. 06. 04.
Jankovics Marcell emlékére: ingyenesen megtekinthető a Filmión a Fehérlófia
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jankovics Marcell emlékére: ingyenesen megtekinthető a Filmión a Fehérlófia Ingyenesen megtekinthető vasárnap éjfélig a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a Filmión Jankovics Marcell emblematikus rajzfilmje, a Fehérlófia felújított változata a május 29-én elhunyt, világhírű alkotó emlékére.

A Kossuth-díjas, Nemzet Művésze és Balázs Béla-díjas, világszerte elismert Jankovics Marcell (1941-2021) formabontó filmjében a pazar színvilágú, álomszerű képek folyamatosan egymásba alakulnak, ornamentikus, geometrikus mintázatokba rendeződnek – emlékeztet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a Nemzeti Filmintézet.

Az 1981-ben készült, egész estés rajzfilm a Fehérlófia című magyar népmesén alapul, cselekménye az avar, hun és magyar eredetmondák jelképtárából merítkezik. A Fehérlófiát minden idők legjobb ötven animációs filmje közé választották az 1984-ben Los-Angeles-ben megrendezett "animációs olimpián".

A 4K felbontású digitálisan felújított változat, amely a Filmión ingyenesen nézhető csütörtöktől vasárnap éjfélig a következő felületen, a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum igazgatóság és a Los Angeles-i Arbelos Film együttműködésében készült el 2019-ben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés