bezár
 

zene

2021. 11. 27.
Rákász Gergely decemberi koncertsorozata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rákász Gergely decemberi koncertsorozata Bach, Beethoven és Händel művei csendülnek fel Rákász Gergely december 1-jén kezdődő, 19 városban zajló Beteljesült ünnep című adventi látványkoncert-sorozatán. A koncertorgonista az MTI-nek elmondta: pályája kezdete óta fontos számára, hogy a karácsonyi ünnepkör közeledtével a ráhangolódást és a lelki felkészülést egy bensőséges hangulatú hangversenysorozattal segítse.

Rákász Gergely hangsúlyozta, a pandémia idején különösen fontos a lelki feltöltődés. A hangversenykörúton "egy világjárvány árnyékában csodálatos zenékkel merengünk az ember helyén a teremtésben és a sorsán, amely - mint kiderült - egy pillanat alatt kicsúszhat a kezéből" - fogalmazott.     

Mint mondta: az ünnepi muzsikák, mint a Messiás Halleluja kórusa, a magyar és ősi európai karácsonyi énekek után a koncertsorozaton felcsendülő Beethoven V. szimfóniájának nyitánya arra keresi a választ, hogy vajon változtathatunk-e a sorsunkon. Kiemelte: Bach Passacagliájában éppúgy megelevenedik "a barokk kor emberének hétköznapi kilátástalansága, mint a ma emberének tanácstalansága az életet megbénító világjárvány idején. De jelképes a mű végén felcsendülő harmóniákban a mindent átható, reményteljes fény - tette hozzá.

A többségében templomokban megvalósuló látványkoncerteket az orgonista zenetörténeti kommentárjai és vetítés egészíti ki. Ez utóbbit Papp Norbert festőművész állított össze.

Hangversenysorozata során az orgonaművész december 1-je és december 28-a között Kiskunfélegyházára, Békéscsabára, Orosházára, Hódmezővásárhelyre, Jászberénybe, Mezőberénybe, Szolnokra, Komáromba, Tatára, Kaposvárra, Dunaújvárosba, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Veszprémbe, Szombathelyre, Sopronba, Mosonmagyaróvárra, Győrbe és Kecskemétre látogat.     

Rákász Gergely 15 évesen adta első hangversenyét. 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, 2020-ig több mint 1500 fellépése volt Európa és Amerika nagyvárosaiban. Látványkoncertjein a képzőművészet, a tánc és a színészi játék segítségével tízezrekhez vitte közelebb a klasszikus zenét és a hangszert. Iskolai programja keretében már több mint száz magyar intézményben, csaknem hatvanezer diák ismerkedett meg általa az orgonazenével.     

A 2018-ban indított alapítványa az anyaország határain túl élő magyar közösségeknek szervez koncerteket magyar művészek közreműködésével és fiatal tehetségek patronálásával. Eddig tíz szólóalbuma jelent meg.

A négyzetes kép forrása: www.facebook.com/rakaszgergely

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Várjon Dénessel pályakezdésről, mesterekről, kamarazenéről és marketingről
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Bujdosó Márton
Interjú Tóth Viktorral pályakezdésről, külföldi lehetőségekről, mesterekről, a zene lényegéről
Háttérinterjú Szálka Zsuzsannával kortárs zenéről, ismeretterjesztésről, művész és közönség kapcsolatáról

Más művészeti ágakról

art&design

Viktoriánus avantgárdok Viktoriánus avantgárdok
Bevezetés a preraffaelita művészetbe – 1. rész
art&design

Hova tűnt a lakástextil? Hova tűnt a lakástextil?
Vélemény az idei Texhibition című kiállításról
színház

Száz év, egy dráma Száz év, egy dráma
Páros interjú Rák Katival és Czető Bernát Lászlóval
gyerek

Vidéki James Bond szeretetlukakkkal Vidéki James Bond szeretetlukakkkal
Interjú Adamik Zsolttal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés