bezár
 

zene

2021. 12. 07.
Dalesttel emlékezik Sólyom-Nagy Sándorra az Opera
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dalesttel emlékezik Sólyom-Nagy Sándorra az Opera Születésének 80. évfordulóját megelőzően tanítványai és kollégái idézik meg Sólyom-Nagy Sándor Kossuth- és Liszt-díjas bariton, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja pályafutásának legfontosabb szerepeit december 9-én az Eiffel Műhelyházban Budapesten.

A dalesten Mozart, Verdi, Puccini, Giordano, Rossini, Saint-Saëns, Wagner és Richard Strauss olyan művei, műrészletei hangoznak el, amelyek fontosak voltak Sólyom-Nagy Sándor életpályáján – közölte a dalszínház az MTI-vel. Az Eiffel Műhelyház színpadán tanítványok és pályatársak, köztük Fried Péter, Geiger Lajos, Gémes Katalin, Káldi-Kiss András, Kálmány Mihály, Kertesi Ingrid, Kiss András, Gál Erika, Sümegi Eszter, Szvétek László és Várhelyi Éva emlékeznek. Zongorán közreműködik Kálvin Balázs és Szennai Kálmán, beszédet mond Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Kovács János karmester, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművésze és Frigyesi Tibor rendező, egyetemi tanár. Az est háziasszonya Gyüdi Melitta, a műsort Aczél András rendezi. A programot és a fellépők névsorát Pogány Imola zongoraművész, a 2020 decemberében elhunyt Sólyom-Nagy Sándor felesége segítségével állította össze az Opera.

A 20. század utolsó évtizedeinek egyik nagy magyar baritonját röviddel 79. születésnapja után érte a halál. A Covid-19 járvány okozta korlátozások nem tették lehetővé, hogy a Magyar Állami Operaház és a rajongók búcsút vehessenek a Kossuth-díjas művésztől, akinek intenzív énekstílusát és erős szerepformálását az országhatárokon túl is jól ismerték. Bayreuth kivételes művészgárdájának évtizedeken át volt állandó tagja, miközben budapesti anyaszínházához mindvégig hű maradt.

A négyzetes kép forrása: Operaház

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés