bezár
 

zene

2021. 12. 07.
Dalesttel emlékezik Sólyom-Nagy Sándorra az Opera
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dalesttel emlékezik Sólyom-Nagy Sándorra az Opera Születésének 80. évfordulóját megelőzően tanítványai és kollégái idézik meg Sólyom-Nagy Sándor Kossuth- és Liszt-díjas bariton, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja pályafutásának legfontosabb szerepeit december 9-én az Eiffel Műhelyházban Budapesten.

A dalesten Mozart, Verdi, Puccini, Giordano, Rossini, Saint-Saëns, Wagner és Richard Strauss olyan művei, műrészletei hangoznak el, amelyek fontosak voltak Sólyom-Nagy Sándor életpályáján – közölte a dalszínház az MTI-vel. Az Eiffel Műhelyház színpadán tanítványok és pályatársak, köztük Fried Péter, Geiger Lajos, Gémes Katalin, Káldi-Kiss András, Kálmány Mihály, Kertesi Ingrid, Kiss András, Gál Erika, Sümegi Eszter, Szvétek László és Várhelyi Éva emlékeznek. Zongorán közreműködik Kálvin Balázs és Szennai Kálmán, beszédet mond Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Kovács János karmester, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművésze és Frigyesi Tibor rendező, egyetemi tanár. Az est háziasszonya Gyüdi Melitta, a műsort Aczél András rendezi. A programot és a fellépők névsorát Pogány Imola zongoraművész, a 2020 decemberében elhunyt Sólyom-Nagy Sándor felesége segítségével állította össze az Opera.

A 20. század utolsó évtizedeinek egyik nagy magyar baritonját röviddel 79. születésnapja után érte a halál. A Covid-19 járvány okozta korlátozások nem tették lehetővé, hogy a Magyar Állami Operaház és a rajongók búcsút vehessenek a Kossuth-díjas művésztől, akinek intenzív énekstílusát és erős szerepformálását az országhatárokon túl is jól ismerték. Bayreuth kivételes művészgárdájának évtizedeken át volt állandó tagja, miközben budapesti anyaszínházához mindvégig hű maradt.

A négyzetes kép forrása: Operaház

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Beischer-Matyó Tamás válaszol
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Barta Gergely válaszol
Háttérinterjú Szálka Zsuzsannával kortárs zenéről, ismeretterjesztésről, művész és közönség kapcsolatáról
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Baracskai Zlatko válaszol

Más művészeti ágakról

art&design

Viktoriánus avantgárdok Viktoriánus avantgárdok
Bevezetés a preraffaelita művészetbe – 1. rész
gyerek

Lépesméz, zseléprint és papírszív Lépesméz, zseléprint és papírszív
Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla Medvemese című első kötetéről
irodalom

Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig
Kovács Gábor Szegedi Egyetemen tartott technológiakritikai előadásáról
gyerek

Vidéki James Bond szeretetlukakkkal Vidéki James Bond szeretetlukakkkal
Interjú Adamik Zsolttal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés