bezár
 

art&design

2022. 01. 05.
Sebezhetőségi gyakorlatok – Kiállítás az 1111 galériában
Tartalom értékelése (3 vélemény alapján):
Sebezhetőségi gyakorlatok – Kiállítás az 1111 galériában A FŰZ art group művészei január 7-én nyíló, „Sebezhetőségi gyakorlatok” című bemutatkozó kiállításukon formákon és anyagokon keresztül mesélnek arról, mit jelent számukra a sérülékenység elfogadása.

Sebezhetőségünk létezésünkből eredő, megmásíthatatlan tény. Személyiségünktől, vérmérsékletünktől függ, hogyan éljük meg mélyen emberi tökéletlenségüket. Minden alkalommal, amikor feltárjuk törékenységünket, egyúttal vállaljuk a kockázatot is, hogy a külvilág nem fogad támogatóan. Bizonyos élethelyzetek magukban hordozzák a sebezhetőség megtapasztalását – betegség, válás, veszteség, családi krízis, anyagi bizonytalanság. Emellett a leghétköznapibb helyzetekben is megélhetjük, hogy nem vagyunk sérthetetlenek: ennek őszinte felvállalása megerősítő élmény.

Bár a sebezhetőséget jellemzően a gyengeséggel azonosítják, ha képessé válunk belső értékként beépíteni ezt a minőséget, azzal magasabb szintre léphetünk az önismeretben. Ha elfogadjuk, hogy a sebezhetőség lehasíthatatlan az emberi létről, és erre alapozva felvállaljuk önmagunkat, közelebb kerülhetünk a bátrabb, teljesebben megélt élethez. Annak ellenére, hogy ez a tulajdonság nemtől és kortól függetlenül minden ember sajátja, a köztudatban inkább kötődik „a női minőséghez”, a „gyengébb nemhez”. Ezt az értelmezést is árnyalni kívánja a kiállítás. A FŰZ art group tagjai a sebezhetőség felismerésében rejlő erőt nem teszik saját női megéléseinktől függővé: a megtapasztalását univerzálisan érvényesnek tekintik.

A közös gondolkodás a sebezhetőség kérdéseiről tágabb összefüggésbe helyezheti felfogásunkat a belső erőről, új perspektívából szemlélhetjük saját értékeinket és nyitottabbá válhatunk egymás iránt. A FŰZ art group tagjai alkotóként és hétköznapjaikban is ezt a szemléletet képviselik. Elfogadják, hogy a sebezhetőség az élet része, ez a felszabadító felismerés minden kihívásával együtt alkotótevékenységükben is megjelenik.

Az alkotók párbeszédre hívják a látogatókat, akik a kiállított munkák között sétálva saját ritmusukban vizsgálódhatnak: mit jelent sebezhetőnek lenni? Mikor vagyok sérülékeny? „Vajon benőtt-e már a szívem lágya?” (Fodor Ákos: SUMMA)

Részt vevő művészek: Czinder Fanni, Juhász Kinga, Metzing Eszter, Palman Zsuzsi, Tóth Annamária Rita, Wirth Abigail

A kiállítást Vékony Délia művészettörténész nyitja meg.

A négyzetes kép forrása: FŰZ

Sebezhetőségi gyakorlatok
A kiállítás január 7. és január 21. között tekinthető meg az 1111 galériában. A megnyitó január 7-én, 19:00-kor kezdődik, további információk a Facebookon.
Helyszín: 1111 galéria • 1111 Budapest, Kende u. 1.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

A felhő mögött – A digitális technológia anyagiságáról A felhő mögött – A digitális technológia anyagiságáról
Beyond the Cloud című csoportos kiállítás: Schneider Ákos megnyitóbeszéde
art&design

Egy androgün reggele Egy androgün reggele
Avagy a WOFT: Lair című kiállításról az FKSE pincéjében
art&design

Ki kell erőszakolnunk, hogy sikítson az a műanyag Ki kell erőszakolnunk, hogy sikítson az a műanyag
Interjú Borsos Lőrinc művészpárossal az eddig elért eredményekről, az alkotói én fejlődéséről és a magyar művészek kitörési lehetőségeiről
Egy Asztal Elmozdítása című lakáskiállítás margójára

Más művészeti ágakról

színház

Száz év, egy dráma Száz év, egy dráma
Páros interjú Rák Katival és Czető Bernát Lászlóval
színház

Három magányos szív Három magányos szív
A Hatszín Teátrum Hárman a padon című előadásáról
irodalom

Égbolt-variációk Égbolt-variációk
Nagy Márta Júlia: Elígért lány, Jelenkor Kiadó, Budapest, 2021.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés