bezár
 

art&design

2022. 01. 05.
Sebezhetőségi gyakorlatok – Kiállítás az 1111 galériában
Tartalom értékelése (3 vélemény alapján):
Sebezhetőségi gyakorlatok – Kiállítás az 1111 galériában A FŰZ art group művészei január 7-én nyíló, „Sebezhetőségi gyakorlatok” című bemutatkozó kiállításukon formákon és anyagokon keresztül mesélnek arról, mit jelent számukra a sérülékenység elfogadása.

Sebezhetőségünk létezésünkből eredő, megmásíthatatlan tény. Személyiségünktől, vérmérsékletünktől függ, hogyan éljük meg mélyen emberi tökéletlenségüket. Minden alkalommal, amikor feltárjuk törékenységünket, egyúttal vállaljuk a kockázatot is, hogy a külvilág nem fogad támogatóan. Bizonyos élethelyzetek magukban hordozzák a sebezhetőség megtapasztalását – betegség, válás, veszteség, családi krízis, anyagi bizonytalanság. Emellett a leghétköznapibb helyzetekben is megélhetjük, hogy nem vagyunk sérthetetlenek: ennek őszinte felvállalása megerősítő élmény.

Bár a sebezhetőséget jellemzően a gyengeséggel azonosítják, ha képessé válunk belső értékként beépíteni ezt a minőséget, azzal magasabb szintre léphetünk az önismeretben. Ha elfogadjuk, hogy a sebezhetőség lehasíthatatlan az emberi létről, és erre alapozva felvállaljuk önmagunkat, közelebb kerülhetünk a bátrabb, teljesebben megélt élethez. Annak ellenére, hogy ez a tulajdonság nemtől és kortól függetlenül minden ember sajátja, a köztudatban inkább kötődik „a női minőséghez”, a „gyengébb nemhez”. Ezt az értelmezést is árnyalni kívánja a kiállítás. A FŰZ art group tagjai a sebezhetőség felismerésében rejlő erőt nem teszik saját női megéléseinktől függővé: a megtapasztalását univerzálisan érvényesnek tekintik.

A közös gondolkodás a sebezhetőség kérdéseiről tágabb összefüggésbe helyezheti felfogásunkat a belső erőről, új perspektívából szemlélhetjük saját értékeinket és nyitottabbá válhatunk egymás iránt. A FŰZ art group tagjai alkotóként és hétköznapjaikban is ezt a szemléletet képviselik. Elfogadják, hogy a sebezhetőség az élet része, ez a felszabadító felismerés minden kihívásával együtt alkotótevékenységükben is megjelenik.

Az alkotók párbeszédre hívják a látogatókat, akik a kiállított munkák között sétálva saját ritmusukban vizsgálódhatnak: mit jelent sebezhetőnek lenni? Mikor vagyok sérülékeny? „Vajon benőtt-e már a szívem lágya?” (Fodor Ákos: SUMMA)

Részt vevő művészek: Czinder Fanni, Juhász Kinga, Metzing Eszter, Palman Zsuzsi, Tóth Annamária Rita, Wirth Abigail

A kiállítást Vékony Délia művészettörténész nyitja meg.

A négyzetes kép forrása: FŰZ

Sebezhetőségi gyakorlatok
A kiállítás január 7. és január 21. között tekinthető meg az 1111 galériában. A megnyitó január 7-én, 19:00-kor kezdődik, további információk a Facebookon.
Helyszín: 1111 galéria • 1111 Budapest, Kende u. 1.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés