bezár
 

zene

2022. 08. 26.
Pénteken kezdődik az Arcus Temporum művészeti fesztivál Pannonhalmán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pénteken kezdődik az Arcus Temporum művészeti fesztivál Pannonhalmán Pénteken kezdődik és vasárnapig tart az Arcus Temporum művészeti fesztivál a Pannonhalmi Főapátságban.

A fesztiválon ezúttal is a klasszikus és a kortárs művészet lép párbeszédre, az időívek hídjának két pillérét idén Bach és a kortárs Lera Auerbach zenéje adja - közölték a szervezők az MTI-vel. A barokk zeneszerző műveit a Keller Quartet, míg Lera Auerbach zenéjét a Concerto Budapest adja elő Keller András vezényletével pénteken. Lera Auerbach saját szonátájának európai bemutatóját szombaton tartja a fesztivál művészeti vezetőjével, Keller András hegedűművésszel. A programsorozaton fellép még az Anima Musicae, a Classicus Quartet, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, Csalog Gábor, Kaczander Orsolya, Perényi Miklós és Fenyő László. A fesztivál irodalmi díszvendége Nádas Péter Kossuth-díjas író lesz, akinek Saját halál című műve elevenedik meg a színpadon Dömötör András rendezésében a Főkönyvtárban.  Az íróval személyesen is lehet majd találkozni, megújulásairól Bazsányi Sándor irodalomtörténész, esztéta kérdezi az előadás előtt. A Bencés Gimnázium Galériában látogatható lesz fotókiállítása is, amelyet E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum volt főigazgatója nyit meg szombat délelőtt. 

A fesztivál része lesz idén is az Arcus Junior Alkotótábor, ahol a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói a rigai, a római és a drezdai művészeti egyetemek két-két hallgatójával közös alkotást hoznak majd létre a "Szent Hegy" és a bencés szerzetesközösség lelkiségéből ihletet kapva. A hallgatók az általuk kiválasztott régi műalkotásokból, mai fotókból vagy saját művekből helyben, csoportmunkában készítenek élőképeket, amelyeket azután a főapátság különböző helyszínein mutatnak be. A művészeti fesztivált spirituális programelemek is gazdagítják, amelyek során a látogatók bekapcsolódhatnak a bencés szerzetesközösség napirendjébe, egyebek mellett imádságokba és szentmisékbe.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Vajda Gergely válaszol
Beszélgetés Diószegi Benjámin zongoristával
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Szalai Katalin válaszol

Más művészeti ágakról

73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Öbölnyi Megafon kötetbemutató
Édouard Louis Ki ölte meg az apámat? című darabja a Jurányiban
Kiki Kogelnik: Now is the Time – retrospektív kiállítás a Bank Austria Kunstforumban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés