bezár
 

art&design

2022. 10. 07.
Díjat nyert a Néprajzi Múzeum online játéka
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Díjat nyert a Néprajzi Múzeum online játéka A Keep calm! Türelemüvegek elnevezésű online játék a 20. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón különdíjban részesült. Az ICOM Magyarország Múzeumpedagógiai Különdíj a múzeumi szakma rangos kitüntetése. A nyertes online játékban a felhasználó megismerkedhet a Néprajzi Múzeum gyűjteményében őrzött különleges türelemüvegekkel, majd próbára teheti saját türelmét is.

A türelemüvegek lezárt palackok, belsejükben speciális szerszámokkal, apró alkatrészekből csapolással, ragasztással összerakott tárgyakkal, jelenetekkel. A türelemüvegek témája rendkívül változatos: a legkorábbiak hajókat, a leggyakoribbak vallásos jeleneteket zárnak magukba, bár a témáknak csak a fantázia és az ügyesség szab határokat. Ahogy a 16. század óta népszerű európai dísztárgyak neve is sejteti, készítésük nagy türelmet igényel. Látszólagos lehetetlenséggel dacolva, gondosan és óvatosan kell építeni a szűk nyílású palackba helyezett bányász vagy egyházi jeleneteket. Minden egyes üveg harmóniáról és türelemről tanúskodik. Egy üveg elkészítése akár több száz vagy több ezer munkaórát is igénybe vehet.

A türelemüveg online játékot 2021-ben fejlesztették ki. A játékot a Néprajzi Múzeum gyűjteményében található nagy számú türelemüveg és a Covid járvánnyal társuló múzeumi költözés együttesen inspirálta. A pandémia okozta bezártság miatt a türelem ugyanis kulcsfontosságú tényezővé vált a zárt múzeum falain kívül és belül mindenki számára. A fejlesztés célja, hogy a műtárgyakon keresztül szemléltesse az alkotáshoz és az élet bármely területén megjelenő munkafolyamatokhoz szükséges türelem és nyugalmi lelkiállapot nélkülözhetetlenségét. Cél, hogy a felhasználók lassuljanak le, és kerüljenek harmóniába önmagukkal.

A szakmai pályázatot az előző évek gyakorlatának megfelelően a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM – MOKK) hirdette meg. A díj lehetőséget teremt az intézményeknek arra, hogy szélesebb szakmai körben is megismertessék, illetve megmérettessék igényes múzeumpedagógiai fejlesztéseiket. 2020 óta online múzeumpedagógiai programokkal is lehet nevezni.

Fotó: Incze LászlóFotó: Incze László

A Néprajzi Múzeum nyertes online múzeumpedagógiai anyaga egy a gyűjteményt és a türelemüvegeket bemutató honlapból és játékokból áll. A honlap idővel bővülő tematikus felfedezési lehetőségeket is ajánl. Jelenlegi kuriózumként Bartók Béla által gyűjtött türelemüveg kapnak itt főszerepet. A játékot helytől függetlenül, online lehet játszani, egyénileg, asztali gépen, laptopon vagy tableten. Iskolai használata is javasolt, a fejlesztés könnyen elérhető és változatos múzeumpedagógiai jelenlétet tud biztosítani az oktatási intézményekben.

A Néprajzi Múzeum online elérhető múzeumpedagógiai tartalmai és játékai a következő linken érhetők el, a Keep Calm! nevű játék pedig itt. Az online játék fejlesztésében a következők vettek részt: Söptei Eszter, Dr. Vida Gabriella, Éliás István, Németh Sebestyén és az Információs Társadalomért Alapítvány.
Fotó: Kálváriadomb türelemüveg Selmecbányáról, a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből. 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Luca Guadagnino: Challengers
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés