bezár
 

irodalom

2022. 12. 19.
Csehy Zoltán kapta a Zelk Zoltán-díjat 2022-ben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A mai napon, a névadó születésének száztizenhatodik évfordulóján, kétéves szünet után átadták az egyik legtekintélyesebb magyar költészeti elismerést, a Zelk Zoltán-díjat, amelyet idén Csehy Zoltán költő, műfordító, irodalomtörténész, kritikus vehetett át a Zelk Zoltán Alapítvány kuratóriumi tagjaiból álló, megújult zsűri jelen lévő tagjaitól Budapesten, a krisztinavárosi Márai Sándor Művelődési Házban – tájékoztatta a kuratórium a prae.hu művészeti portált 2022. december 18-án, vasárnap.

A díjat kétévi szünet után adta ki a zsűri. A kuratórium elnöke Forgó Zsuzsanna, tagjai: Havas Judit irodalomtörténész, előadóművész, Kőrizs Imre költő, kritikus és Krupp József kritikus, irodalomtörténész.

„Csehy Zoltán életműve, szögezzük le, hatalmas. Kevesen tettek annyit kortársaink közöl a magyar költészetért, mint ő. Itt nemcsak a költői, műfordítói, irodalomtudományos művek könyvekben is közzétett sorára gondolok, hanem az irodalmi kritikákra is. Ha a szerző végre kötetbe rendezi lírakritikáit, az alatt beszakad majd az asztal, és nemcsak a mű volumene miatt. És míg verseket és kritikákat sokan írnak, addig (poszt)modern operakalauzt és svájci kulturális útinaplót csak Csehy, aki műfajokat teremt és régi műfajokba lehel új életet. A Zelk Zoltán-díjat azonban kimagasló költői munkásságáért kapja.” – hangzott el Krupp József laudációjában.

Az idei év díjazottjáról bővebben

Csehy Zoltán József Attila-díjas költő, műfordító, irodalomtörténész, kritikus Pozsonyban született 1973. november 26-án. 1993 óta öt verseskötete jelent meg. Emellett több mint tíz műfordításkötetet, három irodalomtörténeti tárgyú monográfiát, illetve esszé, és tanulmányköteteket is kiadott. Műfordítóként elsősorban a latin, az ógörög, az olasz, a szlovák és a cseh költészet fordításával foglalkozik, de Cicerótól Poggio Bracciolinin át Martin C. Putnáig több prózai művet is tolmácsolt.

A Zelk Zoltán-díj korábbi kitüntetettjei

2000 – Borbély Szilárd
2001 – Kemény István
2002 – Poós Zoltán
2003 – Csengery Kristóf
2004 – Szabó T. Anna
2005 – Jász Attila
2006 – Acsai Roland
2007 – G. István László
2008 – Jónás Tamás
2009 – Villányi László
2010 – Győrffy Ákos
2011 – Varga Mátyás
2012 – Kiss Judit Ágnes
2013 – László Noémi
2014 – Fehér Renátó
2015 – Dékány Dávid
2016 – Kőrizs Imre
2017 – Krusovszky Dénes
2018 – Sajó László
2019 – Markó Béla

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Emlékfát és emléktáblát avattak Kabai Lóránt tiszteletére
Vida Gábor Senkiháza című regényének bemutatója a Margón
Vaktérkép
(A botanikus metszőfogak története - 1. rész)

Más művészeti ágakról

Kilian Riedhof: Nem kapjátok meg a gyűlöletem
Richard Strauss Rózsalovagja a Holland Nemzeti Operaházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés