bezár
 

film

2023. 05. 14.
A titokzatos nő a Cinego Campuson
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A művészfilmekre specializálódott online streaming platform, a Cinego és a 2020-ban a régi SZFE-ből kilépő tanárok egyesülete, a Freeszfe összefogott, hogy megszólítsa a filmszerető embereket. A program keretében szakképzett tanárok hazai és külföldi alkotásokat elemeznek hangkommentár formájában. A 2022-es A titokzatos nő, Park Chan-wook legfrissebb munkája Schwechtje Mihály kommentárjával nézhető meg.

A kezdeményezés lehetőséget ad arra, hogy bárki a hazai filmművészeti oktatás legjobbjaitól tanulhasson és megismerje a szakmai alapokat. A Cinego Campus minden megvásárolt film után 300 forinttal, minden megvásárolt válogatás után 1000 forinttal támogatja a Freeszfe munkáját.

Park Chan-wook, az Oldboy és A szobalány alkotója az A titokzatos nőért a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendezőnek járó elismerést kapta. A film főszereplője, Hae-jun nyomozó egy mélybe zuhant sziklamászó ügyén dolgozik. Az eset felgöngyölítése során megismerkedik a titokzatos és vonzó özveggyel, Seo-rae-val. A kihallgatások alatt egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és Hae-jun az ösztönei helyett egyre inkább az érzéseire hallgat, átlépve a szakmai határokon. Egy évvel az ügy lezárása után ismét keresztezik egymást az útjaik, és a detektívnek a megoldatlan bűnügy mellett saját elfojtott érzéseivel is szembe kell néznie. A filmről Bükki Linda írt kritikát a prae.hu-n, amely itt olvasható.

Schwechtje Mihály többszörösen díjazott színházi és filmrendező, emellett bölcsész és osztályvezető tanár. Első diplomáját a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán, elektronikus sajtó szakirányon szerezte, később az ELTE filmelmélet-filmtörténet szakát is elvégezte, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem doktorandusz hallgatója volt filmelmélet szakon. Első nagyjátékfilm-rendezése, a tinédzserek elleni internetes zaklatásokkal foglalkozó Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) 2018-ban került a hazai mozikba. 2013–2020 között az SZFE-n tanított, 2021 óta a Freeszfe óraadó tanára. Volt tanítványai többek között: Nagy Zoltán, Szilágyi Fanni, Hartung Attila, Baranyai Benő, Dudás Balázs, Csoma Sándor és Visky Ábel.

Schwechtje Mihály tanórájának főbb témái a szerzőiség és a műfaji film keveredése és viszonya, az információ adagolásának fontossága, a valóság és a képzelet határának elmosódása és az ehhez kapcsolódó rendezői megoldások lesznek.

A weboldalon jelenleg három, Mozinet által forgalmazott film tekinthető meg oktatói kommentárral.

Forrás: Mozinet

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés