bezár
 

zene

2023. 05. 02.
Májusi zsongás az Anima Musicae Kamarazenekarral
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Májusi zsongás az Anima Musicae Kamarazenekarral Hangversenyekre és zenés előadásra invitál az Anima Musicae Kamarazenekar májusban – közölték a szervezők a prae.hu művészeti portállal.

3 Szvit régi stílusban címmel ad koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar május 5-én 19 órakor az Óbudai Társaskör Till Ottó-termében. Az előadáson elhangzik majd Edvard Grieg, Holberg-szvit 40. opus-a, Leoš Janáček, Szvit vonószenekarra hangszerelése, a szünet után pedig Balogh Máté, Suite in 3 és Johann Sebastian Bach, C-dúr szvit  művét hallhatják a kedves látogatók. Művészeti vezető: G. Horváth László.

Klassz(ik) – Liget – A kamarazene gyöngyszemei címmel május 7-én 19 órakor az Erzsébetligeti Színház Harmónia Zeneszalonjában Joseph és Michael Haydn, Telemann, Rossini és Brahms művei hangzanak el az Anima Musicae Kamarazenekar művészei közreműködésével.

A Junior Prima-díjas Várallyay Petra szerzői estje május 9-én 19:30-kor hallható a Magyar Zene Házában. Saját vonószenekari darabjának és vonósnégyesének ősbemutatója mellett ezúttal Mozart D-dúr hegedűversenyével áll a zenekar élére, amelyet kifejezetten erre a koncertre íródott saját kadenciákkal tesz még személyesebbé, és a klasszikus versenyművek és kortárs darabok előadásában egyaránt otthonosan mozgó Anima Musicae Kamarazenekar közreműködésével repíti majd a hallgatóságot megindító mélységektől lélekemelő magasságokig.

Május 18-án 19 órakor ECCE GRATUM V/1.címmel az Ajtósi Dürer soron megtalálható Nádor Terem helyszínén Janacek, Tóth Armand és Weiner Leó műve szólalnak meg Tóth Armand vezénylésével.

Május 27-én 15 és 19 órakor A nagy Himnusz sztori - Jó kedvvel, bőséggel Nyáry Krisztián és Bősze Ádám jókedvű és bőséges irodalom- és zenetörténeti kalandozásán vehetnek részt a látogatók a Himnusz születésének 200. évfordulóján. Az Óbudai Társaskörben megrendezett eseményen közreműködik az Anima Musicae Kamarazenekar kvintettje, és Takács Fülöp énekel. Többek között az alábbi kérdésekre kaphatunk választ az eseményen:

  • Miért telt el 166 év, amire Kölcsey Ferenc Himnusz című verséből törvényes nemzeti himnusz lett?
  • Miért nem tetszett Erkel és Kölcsey műve a legkülönbözőbb rendszerek politikusainak és milyen alternatív indulókkal próbálkoztak?
  • Hány perc alatt írta a szobafogságban Erkel Ferenc a Himnusz zenéjét és van-e egyáltalán hiteles kottája?
  • Hogy hangzik Erkel Szózata és Egressy Béni Himnusza? Miért sértődött meg Liszt Ferenc, miután himnuszt írt a magyaroknak?
  • Miért nem engedték a Himnuszt templomban énekelni, mióta illik állva hallgatni, és miért került jogszabályba egy téves szöveg? 
  • Miért nem írt új himnuszt Rákosi Mátyás kérésére Kodály Zoltán és Illyés Gyula?

Részletekért látogasson el az alábbi a linkre!

Fotó: Várallyay Petra (Várallyay Nóra fotója)

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés