bezár
 

film

2023. 05. 14.
"A CGT is fellép Cannes-ban"
Tüntetés várható a filmfesztivál alatt is
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"A CGT is fellép Cannes-ban" A vitatott francia nyugdíjreform elleni tiltakozóakciókat szervez a CGT szakszervezet a kedden kezdődő 76. cannes-i filmfesztivál alatt a francia tengerparti városban, annak ellenére, hogy a hatóságok betiltottak minden megmozdulást a Croisette környékén.

A helyi prefektúra döntése értelmében a fesztivál idején, május 16. és 28 között tilos tüntetni a fesztiválpalota környékén, a tengerparti sétányon, azaz a Croisette-en, és azt oda vezető utcákban. A rendőrség az AFP hírügynökségnek megerősítette, hogy "ez ugyanígy volt a korábbi években is".

Az egyik legjelentősebb francia szakszervezet "A CGT is fellép Cannes-ban" szlogennel hirdette meg a megmozdulásait. Az első akciót pénteken délután 1 és 3 óra között tartják a vendéglátóipari dolgozók a nagy presztízsű Hotel Carlton előtt, amelyre - miután magánterület - nem vonatkozik a hatóságok tiltása. A második bejelentett tüntetést május 21-re hirdette meg a CGT a többi szakszervezettel együtt a belvárosban, a tiltott területen kívül eső Carnot sugárúton a nyugdíjreform visszavonását követelve, de tiltakozni akarnak a reformnak az alkalmi munkások és a szabadúszó művészeti dolgozók jövedelmezésére vonatkozó következményei ellen is - jelezte a CGT, amely nem zárt ki "meglepetésakciókat" a fesztivál alatt.

A szakszervezet azt is közölte, hogy május 21-én este 10 órakor a fesztiválpalotában fogják bemutatni az Amor, Mujeres y Flores című 1989-es dokumentumfilmet a virágiparban használt növényvédő szerek áldozatává váló kolumbiai munkásokról. A CGT indítványára bemutatásra kerülő alkotást követően a fesztivál vitát rendez a nők helyzetéről a munka világában, és mindenekelőtt a filmkészítés területén.

A nyugdíjkorhatárt két évvel megemelő törvénytervezet ellen január 19-én kezdődtek százezres tömegdemonstrációk a szakszervezetek felhívására, a tüntetéseket pedig országszerte utcai zavargások kísérték. A francia alkotmánytanács azóta jóváhagyta a nyugdíjkorhatárnak a jelenlegi 62-ről 64 évre emelését előíró törvénytervezetet, amelyet másnap Emmanuel Macron államfő ki is hirdetett, s várhatóan még az év folyamán életbe lép.

A kép forrása: https://www.facebook.com/festivaldecannes/

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luca Guadagnino: Challengers
Alex Garland: Polgárháború
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood

Más művészeti ágakról

art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés