bezár
 

zene

2023. 05. 19.
Kórusművek ősbemutatója Szeged napja alkalmából
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kórusművek ősbemutatója Szeged napja alkalmából Balázs Árpád zeneszerző két - Szeged város felkérésére írt - kórusművének ősbemutatóját tartják pénteken a szegedi Szent Rókus-templomban - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

1996 óta hagyomány, hogy a szegedi önkormányzat felkér egy zeneszerzőt, hogy komponáljon egy művet a város valamely kórusa számára. Az új szerzeményt előadó együttest a Szeged Városi Kórusegyesület javaslata alapján választják ki.

Idén Balázs Árpád Agnus Dei (Isten báránya) és Sanctus (Szent) című művét mutatják be a Szeged Városi Kórusegyesület ünnepi hangversenyén pénteken este a Szent Rókus-templomban. Az ősbemutatón a műveket a Tömörkény István Gimnázium leánykara és az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium leánykara énekli.

A Szeged napja alkalmából rendezett koncerten fellép még a Partiscum kórus, a Rókus gyermekkar, a Bartók nőikar és az Argenteus hangműhely is. A hangversenyen Balázs Árpád alkotásai mellett hallhatók lesznek Liszt Ferenc, Bartók Béla, Mike Ádám, Orbán György és Kocsár Miklós kórusművei is.

Balázs Árpád hosszú pályafutása során hét zenés színpadi művet, négy oratóriumot, tizenöt kantátát és mintegy kétszáz kórusművet komponált. Ez utóbbiak közül a talán legismertebb a Nemes Nagy Ágnessel közösen írt Bodzavirág, amely Deák Kristóf Mindenki című Oscar-díjas filmjének vezérdala, egyben végefőcím-zenéje lett.

Fotó: hu.wikipedia.org/wiki/Balázs_Árpád_(zeneszerző)

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Richard Strauss Rózsalovagja a Holland Nemzeti Operaházban
A pécsi Quartet L'azz formációról
Bartók jazzre gyakorolt hatásának kutatásai
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Vajda Gergely válaszol

Más művészeti ágakról

Bánóczki Tibor – Szabó Sarolta: Műanyag égbolt
art&design

Méhek mint művészek, művészek mint méhészek
Interjú Horváth Lóczi Judit és Fajgerné Dudás Andrea képzőművészekkel közös együttműködésről, anyaságról, pályakezdetekről, példaképekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés