bezár
 

film

2023. 08. 28.
Elhunyt Medvigy Gábor operatőr
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt Medvigy Gábor operatőr Hatvanhatéves korában elhunyt Medvigy Gábor Balázs Béla-díjas operatőr, fotóművész, érdemes művész, akit a magyar filmkritikusok négyszer is az év operatőrének választottak - tudatta a Facebook-oldalán a HCA - Magyar Filmoperatőrök Egyesülete hétfőn.

A Magyar Filmoperatőrök Egyesületének egyik alapítójaként is ismert Medvigy Gábor vasárnap hunyt el - olvasható a szervezet bejegyzésében.

Medvigy Gábor 1979-ben tett fényképész vizsgát, majd a Mafilm munkatársa lett. 1986-ban, a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőri szakán, Koltai Lajos osztályában végzett.  

Tarr Béla három világhírű alkotását (Kárhozat, Sátántangó, Werckmeister harmóniák) is fényképezte, de az ő nevéhez fűződik a Töredék vagy a Dolina című filmek képi világának megalkotása is. Dolgozott Kamondi Zoltánnal (Halálutak és angyalok), Makk Károllyal (Magyar pizza) és Janisch Attilával (Hosszú alkony) is.

A Magyar Filmoperatőrök Egyesületének egyik alapítójaként is ismert operatőr munkásságát 1992-ben Balázs Béla-díjjal, négy alkalommal pedig a Filmkritikusok Díjával (1989, 1995, 2000, 2008) ismerték el. 2009-ben érdemes művész díjat kapott.    

Medvigy Gábor az utóbbi években egyre több diáknak adta át tudását, tanított a Budapesti Metropolitan Egyetemen, a Lumiere Filmiskolában és a Babes-Bolyai Tudományegyetemen - írja róla a HCA.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hu Bo: An Elephant Sitting Still
Pablo Larraín vámpírtörténettel érkezett Velencébe
Szabó Mátyás: Látom, amit látsz
Rob Marshall: A kis hableány

Más művészeti ágakról

gyerek

Október 7-én és 8-án színes programok a múzeumban
FISZ 25, Korpa Tamás portrébeszélgetés
irodalom

Tompa Andrea: Sokszor nem halunk meg, Jelenkor, Budapest, 2023
Beszélgetés Rebecca Dautremerrel a PesTexten


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés