bezár
 

színház

2024. 02. 17.
Claus Guth Don Giovanni-előadása látható az Operaházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Claus Guth Don Giovanni-előadása látható az Operaházban Claus Guth német rendezőnek a 2008-as Salzburgi Ünnepi Játékokon bemutatott Don Giovanni-előadását március 2-án mutatja be először a Magyar Állami Operaház.

Mozart és Lorenzo Da Ponte partitúráját 2008-ban a Salzburgi Ünnepi Játékok felkérésére állította színpadra Claus Guth. A német rendezői színház kiemelkedő képviselője egy erdőbe álmodta meg az operát, a cselekményt napjainkban helyezte át - tájékoztatta a Magyar Állami Operaház az MTI-t pénteken.  

Szkéné színház

A darab ötvözi a Don Giovanni 1787-es prágai és az egy évvel későbbi bécsi bemutatójának zenei változatait: az osztrák premierhez hasonlóan elhagyja a darab második fináléjának tekinthető záró szextettet, ugyanakkor nem használja a bécsi változat - ritkán előadott - Leporello-Zerlina duettjét - olvasható a tájékoztatóban.

A realista-naturalista megközelítést Christian Schmidt díszlettervező által megálmodott, forgószínpadon megjelenő élethű éjszakai erdő teszi teljessé. A produkciót az elmúlt évtizedben a Berlini Állami Operaház, az amszterdami Holland Nemzeti Opera, a madridi Teatro Real, az idei évadban pedig a párizsi Opéra Bastille is színpadra állította.

A budapesti előadás címszerepét kettős szereposztásban Bretz Gábor és Szemerédy Károly alakítja, Leporellót Cser Krisztián basszus adja elő. A Magyar Állami Operaház együtteseit Rajna Martin első karmester dirigálja.

Mozart Don Giovanni című operája a premier után az évadban további hat előadáson lesz látható.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban
színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen

Más művészeti ágakról

kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés