bezár
 

zene

2024. 04. 02.
Új lemezzel ünnepel a 25 éves Besh o droM
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új lemezzel ünnepel a 25 éves Besh o droM Hova lesz a séta? címmel új lemezzel ünnepli megalakulása negyedszázados évfordulóját a Besh o droM, a hazai világzenei színtér meghatározó csapata.

"Az album címe egy régről ismerős mondat, ami az alá-fölérendeltségre utal, a borítón látható rendőrarc is ezt erősíti. De lehet olvasata a dolognak, hogy a Besh o droM másik alapítójával, Barcza Gergővel együtt hosszú évek óta külföldön élünk, ő Jeruzsálemben, én Bristolban, a többiek Magyarországon" - mondta Pettik Ádám, a zenekar ütőhangszerese, énekese, egyik vezetője az MTI-nek.

A Besh o droM védjegyévé vált hangzás, a magyar népdalokból, a környező országok dallamaiból, és más, olykor rockos, funkys elemekből összerakott zene a csapat hetedik stúdióanyagán is meghatározó.

"Immár a sokadik lemezt készítettük távmunkában, a technikai lehetőségek miatt ma már arra sincs szükség, hogy stúdióban együtt rögzítsük a számokat. Sokszor teljesen esetleges, miből lesz egy dal. Az új anyagon szereplő Verda stelo például úgy lett, hogy egy baráti beszélgetés során szóba kerültek a jelképek, és az eszperantó nyelv szimbóluma a zöld színű ötágú csillag. Arra gondoltam, milyen vicces lenne, ha a Taurus ismert rockdalához, a Zöld csillaghoz kapcsolódva készülne egy eszperantó nyelvű dal. Ehhez született Konok Péter szövege és gitárosunk, Hámori Máté zenéje" - idézte fel Pettik Ádám.

A lemezen szerepel az Elment a madárka című szám, amelyben a zenekar a bánáti dallamot egy klasszikus reggae dal megidézésével bolondította meg. A Hidegen fújnak a szelekről Pettik Ádám megjegyezte: megalakulásuk óta, tehát huszonöt éve a levegőben volt, hogy egyszer meg fogják csinálni a Muzsikás együttes előadásában ikonikussá vált magyar népdal Besh o droM-os változatát.

A bolgár és moldvai csángó dallam párosításából született Sandansko ritmusképe 22/16-os. Az 1911 című szám a Fonográf 1977-es albumán szereplő Szörényi-Bródy-szerzemény feldolgozása.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés