bezár
 

film

2024. 06. 29.
Megnyílt Karlovy Varyban a nemzetközi filmfesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megnyílt Karlovy Varyban a nemzetközi filmfesztivál A nyugat-csehországi Karlovy Varyban péntek este ünnepélyes keretek között megnyílt az 58. nemzetközi filmfesztivál, Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmszemléje.

A július 6-ig tartó, ünnepélyes díjkiosztással végződő szemlén idén is csaknem kétszáz filmet vetítenek le különböző szekciókban.

prae.hu

Viggo Mortensen, a neves amerikai színész és rendező a nyitónap gáláján átvette Jirí Bartoska fesztiválelnök díját. Ezt követően az ünnepség résztvevői megtekintették az Egészen a világ végére című alkotást, amelynek forgatókönyvét Viggo Mortensen írta, ő a rendezője, és a főszerepet is ő játssza.

A dán származású amerikai színész legismertebb alakítása Aragorn megszemélyesítése volt a Peter Jackson rendezte Gyűrűk Ura-filmekben. Viggo Mortensent, aki egyébként festő és több verseskötet szerzője is, korábban Oscar- és Golden Globe-díjra is jelölték.

Az Ez a mi világunk című amerikai film, amelyben Viggo Mortensen játszotta az egyik főszerepet, 2016-ban Karlovy Varyban elnyerte a nézők díját.

A jövő szombati gálán Clive Owen Golden Globe-díjas brit színész is megkapja Jirí Bartoska cseh fesztiválelnök díját.

Rajtuk kívül ezt az elismerést megkapja még Daniel Brühl német színész, aki a Wolfgang Becker rendezte Good bye, Lenin! című alkotásban eljátszott szerepével vívott ki magának népszerűséget. A csehek közül Ivan Trojan színészt fogja díjazni a fesztivál szervezőbizottsága.

A versenyfilmek kategóriájában idén 12 alkotás szerepel. Magyar filmet a rendezők nem válogattak be a versenybe, amelynek azonban mégis lesznek magyar vonatkozásai.

A fesztivál programja szerint a fődíjért száll versenybe Iveta Grófová pozsonyi rendező Emma és a halálfejes lepke című, szlovák-cseh együttműködésben készült filmje, amelyben az egyik főszerepet a Nyitrán született és a városhoz közeli Nagycétényben felnőtt Borbély Alexandra magyar színésznő alakítja.

A fesztivál fődíja a Krisztályglóbusz, amely mellé 15 ezer dollár (5,5 millió forint) is jár. Külön díjazzák egyebek mellett a legjobb női és férfi alakításokat vagy a legjobb rendezést is.

A versenyfilmeket elbíráló zsűri elnöke Geoffrey Rush Oscar-díjas ausztráliai színész lesz. A művész két éve kapott életműdíjas Kristályglóbuszt Karlovy Varyban. Sajtóhírek szerint zsűritag lesz még többek között Patricia Clarkson amerikai színésznő és Reisz Gábor magyar rendező is.

Idén megváltoztatták a Karlovy Vary-i szemle szimbólumát és fődíját: a Kristályglóbusz kisebb lett az eddig megszokottnál. A fejét hátra hajtó, kezében gömböt tartó fiatal nőt ábrázoló üvegszobor súlyát és méretét is csökkentették, mert már több színésznek is gondot okozott az elismerés átvétele.

Miután a közelmúltban volt 100 éve, hogy meghalt Franz Kafka, a világhírű prágai német író, a fesztiválon külön szekcióban levetítik az ő regényei alapján készült filmeket is.

A jegyek nagy többsége idén is már elővételben elkelt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés