bezár
 

színház

2024. 06. 30.
A marosvásárhelyi teátrum társulata nyerte el a kisvárdai színházi fesztivál fődíját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A marosvásárhelyi teátrum társulata nyerte el a kisvárdai színházi fesztivál fődíját A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának produkciója nyerte el a versenyprogram fődíját a szombaton zárult Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválján.

A záróünnepségen Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára azt mondta, elképesztő előrelátásról tett tanúbizonyságot a kisvárdai közösség, amikor 36 évvel ezelőtt azon gondolkodott, hogyan lehetne a magyarságot nyelvében és színjátszásában újraegyesíteni a felső-szabolcsi kisvárosban.

Szkéné színház

Emlékeztetett arra, a legnagyobb kérdés az volt, hogy a világháborúk után az országhatárokon kívülre szorult magyarok hogyan őrizhetik meg identitásukat az új államhatalommal szemben.

Kisvárdán jelen volt és ismét jelen van a magyar színjátszás színe-java határon innen és túl - hangoztatta a helyettes államtitkár, megjegyezve, 2024-ben a korábbiakhoz képest már más problémákra, a globalizáció és egységesítés kultúrájának kihívásaira ad választ ez a rendezvény.

Az eseményen köszöntőt mondott Leleszi Tibor, Kisvárda Fidesz-KDNP-s polgármestere, jelen volt Seszták Miklós, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője is.

A kisvárdai színházi fesztivál szakmai programjában idén huszonhét előadás szerepelt, közülük tizenhetet a versenyprogram keretében láthatott a közönség. Az öt tagból álló szakmai zsűri döntése alapján a Kulturális és Innovációs Minisztérium fődíját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata kapta a Bocsárdi László rendezésében színpadra állított Csónak, avagy előttünk az özönvíz című előadásért.

Az ígéretes tehetségek számára alapított Teplánszky-díjjal Polyák Anita és Szabó János Szilárd színművészeket jutalmazták; előbbi művész a Nemzeti Színház és a Beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciójában bemutatott Háztűznéző című előadásban, utóbbi pedig a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata által bemutatott A kripli című előadásban nyújtott alakításáért kapta meg az elismerést.

A szaktárca a társulati munkáért odaítélt díjak sorában elismerésben részesítette a Zentai Magyar Kamaraszínház Handabasa, avagy a fátyol titka és a Nagyváradi Szigligeti Színház Csárdáskirálynő című előadását, illetve a Háztűznéző című darabot.

A minisztérium és a Kisvárdai Várszínház egyéni díjaival László Juditot a Handabasa, avagy a fátyol titka, míg László Csabát a Csónak, avagy előttünk az özönvíz című előadásban nyújtott kiemelkedő színészi játékáért részesítették elismerésben. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Árpád-ház című előadásában nyújtott összehangolt közös játékért Mészáros Gábort és Kucsov Boriszt, míg a Bekecs Táncszínház Kit szerettél, Madách? című előadásában nyújtott komplex színházi szerepvállalásáért Györfi Csaba szerző-színész-rendezőt jutalmazták.

A közjáték-mesteri különdíjat a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat műszaki dolgozói kapták a Csónak, avagy előttünk az özönvíz című előadásban történő közreműködésért, míg Kisvárda polgármesterének díjával Bajkó Blanka Alíz jelmeztervezőt jutalmazták.

 

 

Kép forrása: Gáncs Tamás, Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés