bezár
 

art&design

2008. 05. 18.
Múzeumok Majálisa - átadták az Év Múzeuma elismerést
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Múzeumok Majálisa megnyitásán, szombaton délelőtt a Múzeum-kertben több elismerést adtak át: két intézmény szögezheti ki az Év múzeuma 2007 emléktáblát, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum és a Jósvafői Tájház.
Az idén 11 intézmény küldte be pályázati anyagát, közülük a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumot és a Jósvafői Tájházat találta méltónak az Év múzeuma  címre a bíráló bizottság. (Tagjai: a Pulszky Társaság, az Oktatási és Kulturális Minisztérium múzeumi osztálya, a Nemzeti Kulturális Alap múzeumi kuratóriuma, azICOM Magyar Nemzeti Bizottsága és a Magyar Nemzeti Múzeum delegáltjai.) 

Három különdíjat is odaítéltek, ezt a bátai Tájház, a nagyatádi Városi Múzeum és a vásárosnaményi Beregi Múzeum érdemelte ki. Elismerő okleveleket is átnyújtott Schneider Márta kulturális szakállamtitkár. 

A túrkevei Finta Múzeum, a hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeum, a nagykállói Korányi Frigyes Emlékház, a Magyar Büntetés-végrehajtási Múzeum sátoraljaújhelyi kiállítóhelye, az ebesi Széchényi Ferenc Tájmúzeum és budapesti Hadtörténeti Múzeum kapott ilyen oklevelet.     

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára kiemelte, hogy a múzeumi világnap idei témája: a múzeumok a társadalmi változás és fejlődés tényezői. Véleménye szerint a magyar intézmények évek óta e szellemben működnek.

A látogatók száma folyamatosan emelkedik, mert friss szemléletű, kutatásokon alapuló, izgalmas kiállítások várják az embereket. 

Hogy ez a folyamat töretlen maradjon, anyagi eszközök is szükségesek. Az idén plusz források nyíltak meg, nemcsak a múzeumokat támogató Alfa-program révén, hanem a Reneszánsz Év pályázatai lehetőségeiből - mondta. Hozzátette: ez utóbbi már eddig rendkívüli eredményeket hozott, 38 ezer diák kelt útra a reneszánsz emlékhelyeket fölkereső túrák keretében.  

Rubovszky Rita, a Reneszánsz Év programjait szervező Hungarofest Kht. vezetője hozzáfűzte, hogy az év honlapján már 800 ezren regisztráltak.

Kovács Tibor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntötte a Múzeumok Majálisán először részt vevő dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumot és a Galántai Honismereti Múzeumot. 

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes azt hangsúlyozta, hogy a Múzeumok Majálisa, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum  tizenharmadszor rendez a múzeumi világnaphoz legközelebb eső hétvégén, igazi hungarikum. 

A Magyar Turizmus Zrt.  is hirdetett pályázatot, a Vendégbarát Múzeum 2008 programban a látogatók egy hónapig szavazhattak az interneten az általuk legjobbnak, legbarátságosabbnak ítélt pályázó 35 múzeumra. 

Niklai Ákos, a zrt. elnöke is a majális kezdetén adta át a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumot, az érdi Magyar Földrajzi Múzeumot illető elismerést. Különdíjat nyert a dombóvári Fekete István Múzeum.     

A zöldturizmus, a vizek éve után 2009-ben a kultúrát tekinti a magyar turisztikai promóció vezérmotívumának a Magyar Turizmus Zrt. - jelentette be Niklai Ákos.

Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO 1977-ben avatta május 18-át múzeumi világnappá, azaz a közgyűjtemények, a múzeumok nemzetközi ünnepévé.
nyomtat

Szerzők

-- Pollágh Péter --


További írások a rovatból

art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel
Egy pozitív példa: Cered
Aknay János képei a szentendrei Skanzen Galériában
Horváth Éva Mónika kiállítása a Kondor Béla Közösségi Házban

Más művészeti ágakról

Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés