bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Illyés Bence --

felhasználói adatlapja

Illyés Bence által feltöltött cikkek:

A jurták népe
A jurták népe
Kurultaj, 2022
A Kurultaj Hagyományőrző fesztivált és Törzsi gyűlést fesztivált minden évben Bugacon rendezik meg, pontosabban ebben a formájában minden második évben, a többi alkalmakkor a kevésbé nemzetközi, inkább csak a magyar közönségnek szóló úgynevezett Ősök napja fesztivált tartanak.
Unorthodox, avagy az egyetlen helyes út?
Unorthodox, avagy az egyetlen helyes út?
Deborah Feldman: Unorthodox – a másik út (Libri, 2020)
Az Unorthodox című regény Deborah Feldman memoárját takarja, amelyben az írónő beszámol a New York-i szatmár haszid közösségből való kiszakadásának folyamatáról, és egyúttal a sötét tónussal megfestett vallásos zsidó közösség és életmód felett is ítéletet mond. A memoár szövegétől erősen elvonatkoztatva, ahhoz újabb történetszálakat csatolva a Netflix minisorozatot is készített a közelmúltban, amely nagy népszerűségre tett szert, ugyanakkor a mindkét alkotásban meglehetősen egyoldalúan bemutatott haszid zsidó közösség miatt sok vita is alakult ki az egyébként szinte mindenki számára ismeretlen haszid világ megítélése kapcsán.  
Életvezetési tanácsok és világmegfejtések az ókor rabbijaitól, modern köntösben
Életvezetési tanácsok és világmegfejtések az ókor rabbijaitól, modern köntösben
Az Atyák tanításai, Magvető Kiadó - Mazsihisz, 2019, 3299 Ft
A közelmúltban jelent meg a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) és a Magvető kiadó közös gondozásában a zsidó textuális kultúra egyik legkülönlegesebb részének, a Pirkei Avot-nak, magyarul az Atyák tanításainak egy újrafordított és a magyarországi zsidó közösség hat vezető tagjának kommentárjaival ellátott verziója, amely a hazai zsidó és nem-zsidó közeg számára is érdekességgel bírhat.
A szexuál-kapitalizmus vesztesei
A szexuál-kapitalizmus vesztesei
Michel Houellebecq: A harcmező kiterjesztése. Magvető, Budapest, 2016, Fordította: Tótfalusi Ágnes
Michel Houellebecq első, 94-es keletkezésű regényét, amely magyarul nemrég jelent meg, most olvasni talán még izgalmasabb és aktuálisabb is, mint a mű készültekor lehetett, mivel a könyv olyan témákat és kérdéseket feszeget, amelyek jelenleg is épp a közbeszéd tárgyai úgy itthon, mint tőlünk nyugatabbra.
Rejtő Jenő esete a rákenrollal
Rejtő Jenő esete a rákenrollal
Lévai Balázs: Beállás. Athenaeum Kiadó 2017.
Lévai Balázs alighanem a magyar mainstream könnyűzene egyik legjelentősebb bennfentes ismerője, aki sok minden más mellett csinált már tv-sorozatot dalok születéséről (Dob+basszus), forgatott filmet WellHello számokhoz (#Sohavégetnemérős) és írt életrajzot alternatív-rocksztárnak is (Lovasi: Idáig tudom a történetet) - többek között. Ezúttal pedig egy regényre, pontosabban egy „rákenrol ponyvaregényre” vállalkozva egy fiktív hazai zenekar hullámhegyeken és -völgyeken át vezető kalandos útját írta meg a Beállással.
Egy városrész mikroszkóp alatt
Egy városrész mikroszkóp alatt
Zadie Smith: NW
Zadie Smith új kötete egyfajta modern város-regény, pontosabban városrész-regény. NW-ben, azaz észak-nyugat Londonban járunk, öt itteni fiatal életébe nyerünk betekintést különböző módokon a mű olvasása során. Átlagos életekébe, amiknek sokaságából áll végső soron maga a nagyvárosi élet összetett világa is.
Alternatív Valóság nagybátyánk
Alternatív Valóság nagybátyánk
Bereményi Géza - Vető János: Antoine és Désiré - Fényképregény az 1970-es évekből, Corvina 2017.
A Corvina kiadó frissen jelentette meg Bereményi Géza és Vető János fotográfus közös „fényképregényét”, amely a híres Antoine és Désiré című Cseh Tamás-lemezhez készült adalékként, vagy a lemez továbbgondolásaként is értelmezhető. Annak idején, egészen pontosan 39 éve Vető János készítette a lemez borítóképét, valamint a hátoldalon található fotósorozatot is, amely képek tulajdonképpen mind egy hosszúra nyúlt, kalandos délután alatt készültek el. Ennek a délutánnak az eddig ismeretlen képi termését Bereményi Géza friss szövegekkel, Antoine és Désiré történetének újabb részleteivel egészítette ki, így született meg a szóban forgó fényképregény.  
A gonosz megismerhetetlensége
A gonosz megismerhetetlensége
Cormac McCarthy – Isten Gyermeke. Magvető kiadó, 2017, fordította: Morcsányi Júlia
Idén jelent meg először magyarul a Magvető kiadó gondozásában, a lassan klasszikusnak számító amerikai író, Cormac McCarthy egy korai és idáig kevésbé ismert regénye, az Isten gyermeke.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés