bezár
 

art&design

2022. 08. 23.
A jurták népe
Kurultaj, 2022
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A Kurultaj Hagyományőrző fesztivált és Törzsi gyűlést fesztivált minden évben Bugacon rendezik meg, pontosabban ebben a formájában minden második évben, a többi alkalmakkor a kevésbé nemzetközi, inkább csak a magyar közönségnek szóló úgynevezett Ősök napja fesztivált tartanak.

Saját nyitottságomat próbára téve, és a kíváncsiságomat kielégítendő mentem el a fesztiválra, ami kifejezetten látványos eseménynek ígérkezett, és ez részben be is igazolódott. A várakozásnak megfelelően több ezer, hagyományőrző viseletekbe, betyár, lovas vagy gyalogos, harcosi ruhába bújt résztvevőt lehetett látni. Többségük a nagy meleg ellenére is az egész napot ebben a viseletben töltötte. A fesztivál a külsőségeket, és a családias, közvetlen hangulatot leszámítva összességében nem mutatott nagy eltérést a hazai fesztiválok majd mindegyikétől – a hangsúly itt is leginkább és mindenekelőtt az evés-iváson volt, amihez hátterük szolgáltak a különböző programok. A kedélyes hangulat tehát adott volt, és valóban nem lehetett panasz a látogatókra sem, mindenki kedvesen viselkedett, készségesen állt pózba a kamerám előtt (sokan láthatóan igen rutinosan), és válaszolt a kérdéseimre. Meglepő találkozásokban is volt részem, hiszen több olyan idősebb magyarral találkoztam, akik az USA-ból vagy Svájcból költöztek haza végleg hosszú évtizedek után, és ebben a közegben találták meg ismét az otthonukat. Noha a multikulturalizmus jelzőjét aligha használná magára nézve a Kurultaj közönsége, de ennek ellenére sokszínűség és a számos nemzet kavalkádja teljes egyértelműen megfigyelhető volt a fesztiválon, amely alapvetően is a magyarság és egyéb, a szervezők megfogalmazásban: hun és türk tudatú nemzetek összetartozását hivatott erősíteni és ápolni.

Röviden összefoglalva, ami volt a fesztiválon: látványos lovas bemutatók, néhány meglepően jó koncert külföldi fellépőkkel (és szinte teljesen passzív közönséggel), valamint természetesen ostorcsattogtatás minden mennyiségben. Ami azonban nem volt jelen, talán épp az, amire előzetesen a leginkább számítottam: a politika.

A spirituális kapcsolatok, a misztikus őstörténetek sokkal fontosabb összetartó erőként voltak érzékelhetőek a beszélgetésekben, a fesztivál miliőjében, mint a politikai közösséghez tartozás. Ezzel együtt is, hogy mit jelentenek ezek a hagyományok ma, 2022-ben, némileg talányos maradt számomra. Szívesen választ kaptam volna pedig arra, hogy milyen, a fogyasztói társadalommal szemben álló alternatív életmódot, hétköznapi praktikákat és önfenntartást tanulhatunk eleinktől és az őket követő hagyományőrzőktől. Igaz, talán egy jórészt a nézelődő közönségnek szóló fesztivál nem feltétlenül a legjobb alkalom ezek megismerésére. Érdeklődéssel rácsodálkozni a tőlünk eltérően élő, gondolkodó polgártársainkra viszont éppen megfelelő lehetőség a Kurultaj.

nyomtat

Szerzők

-- Illyés Bence --

Illyés Bence (1990). A Zsidó Egyetem judaisztika szakán szerzett B.A diplomát, majd a Paideia The European Institute for Jewish Studies In Sweden keretei közt folytatta tanulmányait. Tanulmányai mellett sétavezetéssel, fotózással és újságírással foglalkozik elsősorban, a magyarországi haszid zarándoklatokat bemutató Csodák vándorai fotóprojekt és kiállítás készítője, és a Magyarországi Haszid Zarándoklatokért Alapítvány alapítója.


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben

Más művészeti ágakról

Április 11-én Szóbeli figyelmeztetés címmel tartottak felolvasást
Luca Guadagnino: Challengers
Alex Garland: Polgárháború
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés