bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Dióssy Panka --

felhasználói adatlapja

Dióssy Panka által feltöltött cikkek:

Cigányzene – a magyar nemzeti opera eszenciája
Cigányzene – a magyar nemzeti opera eszenciája
Operabeavató: A Bánk bán-sorozat I.
„Az opera, bárki számára érthetővé és élvezetessé tud válni – olvasható a Delta Produkció Operabeavató című előadássorozata ajánlójában. Első pillantásra nehéz elképzelni az állítás teljes igazságát, ráadásul kiderül, hogy a beavatás során éppenséggel Erkel Ferenc Bánk bánjáról lesz szó. Ha valaki volt már életében gimnazista, akkor nem meglepő, ha az opera és a Bánk bán kifejezések láttán ebben a pillanatban elmenne a kedve az egésztől. Abszolút megérteném. Érdemes azonban kitartónak lenni, ha az ember szeretne meglepetésben részesülni.
Szerzői utasításon innen és túl
Szerzői utasításon innen és túl
Beckett Zsótér Sándor rendezésében a Szkénében
A szombathelyi Weöres Sándor Színház vendégelőadását, A játszma végét láthatta a Szkéné szenvedésre ítéltetett nézője. Szenvedésre ítéltetett, ugyanis a Beckett-darab rideg, de hozzánk annál közelebbi világa Zsótér Sándor rendezésében a bőr alá kúszva hat.
Szól bennünk a világ
Szól bennünk a világ
Háy János Elem című darabja a Szkénében
Életünk meghatározó történései között gyakran évek telnek el, így természetes módon a feledés ereje hatalmas. A vég szorongató közeledte kikényszeríti a számvetést, mely ráébreszti az embert, hogy élete visszafordíthatatlanul elmúlt. Bérczes László legújabb Háy-rendezésében egyszerre találkozunk rohanó és megfagyott idővel, felismerést hozó nevetéssel és megnyugtató elmúlással.
8in1 élmény
8in1 élmény
Textúra a Szépművészeti Múzeumban
2019-ben visszatért a Textúra összművészeti előadás-sorozat a Szépművészeti Múzeum falai közé. Mi az, amire garantáltan számíthatunk a kortárs magyar szerzők szövegein, képzőművészeti alkotásokon és 5-10 perces darabokon felül? Globális felmelegedésre, sugar daddyre, fiatal egyiptomi szeretőre és tárgyiasított női testekre.
Trauma és létezés harmóniája
Trauma és létezés harmóniája
Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje
Szabó Réka négy évvel ezelőtt úgy dönt, dokumentumfilmet készít Sóvirág című színházi előadásáról, annak próbafolyamatáról. Micsoda szerencse ez nekünk, nézőknek, hiszen csodálatos alkotás született, melyből egyszerre árad mérhetetlen fájdalom, ámulatra méltó energia és boldogság. A dokumentumfilm tökéletesen ötvöz művészeti ágakat, történelmet, elénk tárja az öregedés, szerelem és nőiesség különböző oldalait, valamint összeveti a traumákkal teli életet a létezés eufóriájával.
Helyspecifikus fuldoklás
Helyspecifikus fuldoklás
Tárnoki Márk A per rendezése az Ódryn
A per című regény jó eséllyel eredményezi, hogy az olvasó gondolatait átszövi az idegtépő abszurditás és a groteszk. Tárnoki Márk helyspecifikus rendezésével bebizonyítja, hogy a mű színpadi adaptációja is kiválóan alkalmas a kafkai világ megelevenítésére. Úgy rángatja a nézőket, ahogy kedve tartja, a nézők pedig szófogadóan engedelmeskednek neki, hiszen ők is a szürreális világ áldozataivá válnak. Legalábbis másfél óra erejéig biztosan.
Tévés valóság
Tévés valóság
A Csatorna a Jurányi Házban
„Boldogságot sugárzunk és félelmet keltünk.” Fekete Ádám és Laboda Kornél képzeletbeli csatornájának szlogenje az előadás végére a teljes darab vezérmondatává növi ki magát. A hasfájásig fokozódó nevetés után megragadja a nézőt a felismerés, miszerint a színpadon megelevenedő valóság tulajdonképpen ijesztően ismerős. Szerencsére a Dekk Színház és a TÁP Színház közös produkciójának kabaréhangulatán még a keserédes felismerés sem változtat.
Összhangban a viharral
Összhangban a viharral
Shakespeare: A vihar - Szikszai Rémusz rendezése a Budapest Bábszínházban
A Budapest Bábszínház évadnyitó Shakespare-előadása, A vihar merész, de kitűnően sikerült vállalkozás. Üdítő lendületet, csattanós poénokat és elmélyült értelmezést kínál a nézők számára. 
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés