bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Szujó Orsolya --

felhasználói adatlapja

Szujó Orsolya által feltöltött cikkek:

Ki legyek?
Ki legyek?
A Lehetnék bárki című antológiáról
A Lehetnék bárki című antológia 160 verset tartalmaz nyolc ciklusba szedve, 110 kortárs és kortalan, azaz klasszikus költőtől. A régi és új költőgenerációkat összekapcsolja, hogy verseiket harminc éves koruk előtt írták, valamint, hogy megihleti őket a szerelem, a család, a város vagy a természet témaköre. A kötet a Tilos az Á Könyvek kiadásában jelent meg, szerkesztője Péczely Dóra, akivel Vinczellér Katalin beszélgetett a kötet kulisszatitkairól; a kiválasztási és szerkesztési folyamatokról június elején a Margón, online. Végül az is kiderül, melyik két vers volt a cikk szerzőjének a legkedvesebb.  
Döntsd el te!
Döntsd el te!
Mészöly Ágnes: Csepp
Megtörtént már, hogy egy adott szereplő története oly mértékben magával ragadott, hogy különböző teóriákat gyártottál a cselekmény folytatásáról? A válasz bizonyára igen, akár a könyveket preferálod, akár a filmek, sorozatok világában érzed magad otthon. Hányszor voltál elégedetlen egy mesterműnek mondott alkotás befejezésével? Gondoltál már arra, hogy ha lett volna beleszólásod, mit változtattál volna meg a történetben? Ha szeretnél valami újat kipróbálni, és érzel magadban késztetést, hogy időről időre segíts eldönteni, hogyan folytatódjon egy új, kamaszoknak szóló kalandregény, ezt a kezdeményezést neked találták ki!
Slam és gyerekvers
Slam és gyerekvers
Gyerekirodalom és medialitás - Tudományos konferencia
Hogyan alakítja a digitális környezet a szöveg, a szerző és a közönség egymáshoz való viszonyát? Miben hasonlít egymásra egy gyerekvers és a slam?  És mi a különbség közöttük? Tudósítás Mészáros Márton: A slam mint médium „gyökerei” című előadásáról, amely a Gyerekirodalom és medialitás  című tudományos konferencián hangzott el. A szakmai rendezvény  a Károli Gáspár Református Egyetem Gyerek- és Ifjúsági Irodalmi Kutatócsoportjának szervezésében jött létre.  
Macskatasztrófa
Macskatasztrófa
Tom Hooper: Macskák
A Macskák című amerikai-angol filmdrámát Tom Hooper rendezte a népszerű, azonos című musicalt alapul véve, amely T. S. Eliot angol költő versciklusából született, Andrew Lloyd Webber zeneszerzőnek köszönhetően. A filmes feldolgozás azonban meglepően gyengére sikeredett.
Jég nélkül is varázslatos
Jég nélkül is varázslatos
Jennifer Lee- Chris Buck: Jégvarázs 2.
A hat évvel ezelőtt bemutatott, két Oscar-díjjal jutalmazott Jégvarázs után idén megérkezett a folytatás, mely bátor vállalkozás a Disney-től, hiszen egy nagy sikerű, látszólag lezárt történetet továbbvinni mindig nehezebb, mint egy új mesébe belevágni.
Egy nem hétköznapi illusztrátor nem hétköznapi képei
Egy nem hétköznapi illusztrátor nem hétköznapi képei
Beszélgetés Martina Matlovicovával a Virányosi Közösségi Házban
Az első Budapesti Illusztrációs Fesztiválhoz kapcsolódva, november 9-én, a Virányosi Közösségi Házban találkozhattak az érdeklődők az egyik legismertebb szlovák illusztrátorral, Martina Matlovicovával, aki megmutatta munkáit, kedvenc könyveit, s megrendítő őszinteséggel mesélt szakmájáról, életútjáról, sikereiről, valamint kudarcokról egyaránt. Az eseményt a Magyar Gyermekirodalmi Intézet szervezte és a Szlovák Intézet támogatta.
Hogyan tanítsunk irodalmat a XXI. században?
Hogyan tanítsunk irodalmat a XXI. században?
Kortárs ifjúsági és YA irodalom a középiskolában
Miért csak szórványosan, esetlegesen van jelen az ifjúsági és a YA irodalom a középiskolában? Hogyan érdemes tanárként megközelíteni ezt a kérdést? Miért nem sikerül a tananyagot megreformálni? Többek között erről beszélgetett november 4-én a HUBBY-estek rendezvénysorozat szervezésében Varga Betti, a Sashegyi Arany János Gimnázium magyartanára a hazai közoktatási intézmények rangsorának előkelő helyein szereplő gimnáziumok tanáraival, Mihályi Anikóval a Szent Imre Gimnáziumból, Szarka Eszterrel az Eötvös József Gimnáziumból és Szabó Rolanddal a Szent István Gimnáziumból. A helyszínt a B32 Galéria és Kultúrtér biztosította. 
Művészi sokféleség magas színvonalon
Művészi sokféleség magas színvonalon
Az Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál kurátori tárlatvezetése
Az Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál kurátori tárlatvezetésén Herbszt László grafikus és Révész Emese művészettörténész által betekintést nyerhettek az érdeklődők a rendezvény kulisszatitkaiba. Kiderült, mi volt a pályázat meghirdetésének célja, milyen szempontok alapján válogatott a zsűri, és hogyan alakult ki a fesztivál kiállításának végleges anyaga.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés