bezár
 

színház

2017. 10. 21.
A szerző és az énekesnő felfedezésre vár
„Piaf – egy párizsi veréb” – zenés játék a Kulteában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Edith Piaf, a világhírű énekesnő gyermekkoráról írt színdarabot Kelecsényi László. Az egyórás felolvasó-színházi előadásban felcsendülnek Piaf legnépszerűbb sanzonjai is. Az ősbemutató alkalmából a szerzőt kérdeztük.

PRAE.HU: A közkedvelt sanzonénekesnő dalai máig hatnak, életét többször megírták, megfilmesítették, színpadon is feldolgozták. Mi inspirálta arra, hogy megírja ezt a művet?

Szkéné színház

Jött egy felkérés, hogy írjak egy darabot egy nagyon tehetséges, jó hangú ifjú énekesnőnek Piafról. Először haboztam, mert sokan írtak róla, sokan játszották el az ő halhatatlan egyéniségét, nálunk elég csak Vári Évát említeni, vagy Pataki Éva drámáját, nem beszélve a remek francia életrajzfilmről, Marion Cotillard főszereplésével. Mégsem mondtam nemet, és jól tettem, mert a színiiskolában bemutatták nekem Orbán Borit, a törékeny alkatú, de hangjában Piafot belülről megidéző énekesnőt. Őt hallgatva döntöttem úgy, hogy Edith gyerekkoráról szóljon a darab, amelyben Bori elénekelheti a legnépszerűbb sanzonjait. 

PRAE.HU: A címszerepben: Orbán Bori. Nem túlzás egy fiatal, viszonylag ismeretlen énekesnőre építeni a darabot?

Nem túlzás, csak kockázat. De kockázat nélkül nincs igazi siker. Aki csak egyszer hallotta őt énekelni, rajongójává válik. Persze itt nemcsak énekelnie, játszania is kell. Több mint egy éve vajúdik ennek az egyfelvonásosnak a sorsa. Van, ahonnét Borit rúgták ki a szerepből, van olyan színház, ahonnét engem a darabommal. Most viszont az eddigi próbák azt bizonyítják, hogy Orbán Bori méltó a szerepre, sikere lesz a darabban.

PRAE.HU: Úgy tudom, hogy Ön, az író is játszik benne. Nem sok ez? Írta, rendezi és játssza is?

Azért merem vállalni a Piafot felfedező menedzser rövid szerepét, mert ez az ősbemutató felolvasó színházi körülmények között zajlik. Egyébként korábban már „játszottam” saját darabomban. 

PRAE.HU: Piafnak köztudottan regényes, hányatott és nagyon rövid életútja volt. Ön csak az ifjúkorát írta meg a darabban. Miért?

Mert Orbán Borira írtam a szerepet, az ő alkatára. Ezt a figurát, a szenvedő gyereket és a karrierje első lépéseit megtevő énekest kitűnően meg fogja oldani. Ebben kezdettől fogva egyetértettünk, azt is mondhatnám, együtt írtuk a darabot.

PRAE.HU: Az sem titok, hogy a közeljövőben, talán amikor ez az interjú napvilágot lát, Önnek meg fog jelenni egy gyűjteményes drámakötete. Mi lesz a címe? És a Piaf-darab is benne lesz?

Benne. A kötet címe Haláltündér, s az elmúlt három évben született hét drámámat tartalmazza. Három közülük színészéletrajz (Piaf, Karády, Tolnay Klári), a másik négy korunk elvadult erkölcsi és szexuális problémáit feszegeti. Egyik-másik felolvasó színházi körülmények között már színre került.

PRAE.HU: Visszatérve a Piafra, a Kultea Színházterme remek színhelynek tűnik ehhez a darabhoz. Hogy találtak rá? Terveznek még több előadást?

Valóban nagyon szeretem a Kulteát. Többször szerepeltem már ezen a helyen irodalmi beszélgetések alanyaként, illetve Krúdy Gyula-megemlékezéseken, hiszen ebben az épületben hunyta le a szemét ez a zseniális író. Hogy lesz-e még előadása a Piaf – Egy párizsi veréb című darabunknak, az nemcsak rajtunk múlik. A szerző és az énekesnő felfedezésre vár.

 

Kelecsényi László: Piaf – egy párizsi veréb

zenés játék

 

A címszerepben: Orbán Bori

Szereplők: Lázár Balázs, Mucsi Kristóf, Pánczél Kristóf, Tallián Mariann

 

Rendező: Kelecsényi László

 

Bemutató: 2017. november 17.

Kultea -  Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum Színházterme

 

Orbán Bori fotóját Telegdy István készítette

Kelecsényi Lászlót Schrett Kriszta fényképezte

Orbán Borit és Kelecsényi Lászlót Tóth András fotózta

 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Szepesi Dóra --


További írások a rovatból

Interjú Schilling Árpáddal érvényesülésről, a fiatalok lehetőségeiről és elsősorban: színházról
színház

Csontdaráló Csontdaráló
Kele Fodor Ákos: Az egyse. Comico-tragicus fekete daljáték a legnagyobb bocsánatos bűnről
Interjú Bazsó Adriennel színház-pedagógiáról, nyitottságról és kíváncsiságról, kezdésről és újrakezdésről
színház

Játék a szemétdombon Játék a szemétdombon
Mr. Sloane a Jurányiban

Más művészeti ágakról

irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája
zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés