bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Szepesi Dóra --

felhasználói adatlapja

Szepesi Dóra portfólióját ide kattintva éred el.

Szepesi Dóra által feltöltött cikkek:

Zenész, akinek hangszere az énekhangja
Zenész, akinek hangszere az énekhangja
About Me – a hetedik lemez
Nemrégiben jelent meg Winand Gábor szólólemeze, saját dalokkal. Elsa Valle, aki a színpadon és a magánéletben is párja, vendég két számban, de ez alapvetően Winand-zene. Ebből az alkalomból beszélgettünk az énekes-zenésszel.
Villu szerint a világ – egy „no problem novel”
Villu szerint a világ – egy „no problem novel”
Anti Saar: Így mennek nálunk a dolgok. Cser Kiadó, 2018.
Anti Saar könyvének főszereplője, Villu egy hangulatos észt kisvárosban él szüleivel és öccsével, a "félhárom" éves Janekkel, és elmeséli nekünk, hogyan is mennek náluk a dolgok.
Az elvarázsolódás igénye
Az elvarázsolódás igénye
Meseterápia – Hogyan forduljunk a gyermekekhez?
Sokakat érdeklő témát jártak körbe az Asztali beszélgetések sorozatban október 2-án, a Petőfi Irodalmi Múzeumban Galambos Ádám evangélikus teológus moderálásával a beszélgetőtársak: Csóka Judit, klinikai szakpszichológus, Helmich Katalin, a Mesemúzeum vezetője és Réz-Nagy Zoltán, evangélikus lelkész.
Hamupipőke, Csillagszemű – és a többiek
Hamupipőke, Csillagszemű – és a többiek
Interjú Boldizsár Ildikó mesekutatóval
A Hamupipőke Facebook-profilja című könyv amellett, hogy lebilincselő olvasmány, kapaszkodókat és inspiráló ötleteket ad  egy-egy életválság vagy elakadás mesékkel történő megoldásához, ezen kívül a meseterápia iránt érdeklődők megismerhetik a szerző által kidolgozott Metamorphoses Meseterápiás Módszer elemeit.
Szabika nem lett kutya
Szabika nem lett kutya
Időutazás, beszélgetés és játék a Margó Irodalmi Fesztiválon
A Tilos az Á Könyvek programján, a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz-termében, szombaton ebéd után találkoztak a népszerű Időfutár sorozat olvasói az alkotókkal, Gimesi Dórával, Jeli Viktóriával, Tasnádi Istvánnal és Vészits Andreával. Te hová szeretnél utazni? Az ókori Rómába? A reneszánsz Londonba? Esetleg Bécsbe, hogy személyesen találkozhass Mozarttal? Hogyan kezdődött a sorozat és vajon mit tartogat a jövő? – ezeket a kérdéseket járták körbe a szerzők a legfrissebb kötet – Időfutár 7. Az ellopott időgép – megjelenése kapcsán a ceremóniamester, Tarr Ferenc segítségével.
Érzékeny műszer a gyerek
Érzékeny műszer a gyerek
Beszélgetés Véghseő Klára festőművésszel
A József Attila Kör gyermekrajz-pályázatára írók, költők műveihez készítettek a gyerekek illusztrációkat. Az első kategóriában Réthelyi Klára lett az első helyezett, festményét Csík Mónika: Alakváltás című szövege ihlette. A tízéves kislány rendszeresen alkot, Véghseő Klára festőklubjába jár.
A sokszínű TOP50
A sokszínű TOP50
2017 legjobb gyerekkönyvei
Harmadik alkalommal rendezte meg a Gyermek- és ifjúsági könyvek kiállítással egybekötött szemléjét a Magyar Gyermekirodalmi Intézet a Deák 17 Gyermek és ifjúsági Művészeti Galériában. A február 23-i szakmai beszélgetés keretében kihirdették a TOP 50-es listát, amely az érdeklődők figyelmét izgalmas, minőségi kiadványokra hívja fel.
Flóritól Filókáig – Nem tűnt el, csak átalakult...
Flóritól Filókáig – Nem tűnt el, csak átalakult...
Beszélgetés a magyar ismeretterjesztő gyerekirodalomról az OPKM szervezésében
Az ismeretterjesztő irodalommal kapcsolatban minimális a magyar nyelvű szakirodalom, miközben az utóbbi években a gyerekeknek szóló szépirodalommal sokan foglalkoznak. Hová tűnt a magyar ismeretterjesztő gyermekirodalom? Ezt a témát járták körül február 8-án a 9. Négyszögletű kerekasztal résztvevői az Országos Pedagógiai Könyvtárban.
Helyhez nem kötve
Helyhez nem kötve
Árnyas Koppány Ákos festőművész kiállításáról
„Az elmúlt évek utazásai során megtanultam hány kép fér a bőröndbe, hogyan lehet kihasználni legoptimálisabban a helyet, illetve, hogy a festőeszközöket sohasem tároljuk a kézipoggyászban!” – írja Árnyas Koppány Ákos a meghívóban, aki hosszú idő után újra Szegeden állít ki. Önálló tárlata a magyar kultúra napja alkalmából, január 18-án nyílt meg a Szegedi Akadémiai Bizottság Művészeti Szakbizottságának felkérésére.
A török gyerekek is kütyüfüggők
A török gyerekek is kütyüfüggők
Aytül Akal: Léggömbök a magasban
Könnyed kis könyv, kedves, mulatságos történetek – még az oldalszámokat is léggömbbe zárva találjuk a lapok oldalán. Az írónő, aki számos mesét, színdarabot, regényt írt már gyerekeknek, ebben a – szám szerint százhuszonhatodik – kötetében a mindennapjainkat érintő témákat dolgoz fel kilenc novellában.  
Kicsi Mimi és a nagy változások
Kicsi Mimi és a nagy változások
Tamás Zsuzsa Kicsi Mimi című sorozatáról
Az idén már négykötetesre bővült sorozat főszereplője egy nyuszi, Kicsi Mimi. Az első könyvben oviba megy, a másodikban nagytesó lesz, a harmadikban megjelennek a barátai, a negyedikben már a kistestvére  is aktív. A történeteknek egy-egy évszak ad hátteret.
A szerző és az énekesnő felfedezésre vár
A szerző és az énekesnő felfedezésre vár
„Piaf – egy párizsi veréb” – zenés játék a Kulteában
Edith Piaf, a világhírű énekesnő gyermekkoráról írt színdarabot Kelecsényi László. Az egyórás felolvasó-színházi előadásban felcsendülnek Piaf legnépszerűbb sanzonjai is. Az ősbemutató alkalmából a szerzőt kérdeztük.
Terápia
Terápia
Interjú Fazekas Anna grafikusművésszel
Fazekas Anna "vonal-struktúrákkal" és azok variációival, az ornamentika rejtett motívumaival alkotja képeit. Mikroszkopikus felvételekből merítkezik, a test, a női anatómia, a növények különböző elemei csupán kiindulópontok, a rajzok elkészítése során el-eltűnnek, átalakulnak, felismerhetetlenné transzformálódnak. A fiatal képzőművésznek legutóbb a Reich Károly Galériában, a MOM Kulturális Központban nyílt kiállítása. 
Tízparancsolat
Tízparancsolat
Versben, zenében, képben
A PIM Olvasópróba sorozatának szeptember 12-i estjén Farkas Wellmann Éva, Békéscsabán élő költő, a Bárkaonline szerkesztője mutatta be versciklusát, amelyet a mózesi tízparancsolat mai ember számára átélhető etikai megközelítésének szentelt. 
Csavarodj fel a szövegre!
Csavarodj fel a szövegre!
Slágerátiratok, szvinges őrületben Interjú az alkotókkal és az előadókkal
A "djangopopot" játszó Pankastic! együttes koncertjén Lackfi János és Vörös István eredeti dallamra énekelhető slágerátiratai hangzanak el szeptember 9-én, a József Attila Színházban. A Clavis Irodalmi Ügynökség, és a József Attila Színház szervezésében, a szvinges őrületre, durván szövegfelcsavarós színházi bemutatóra számíthatunk!
Az olvasó teremti a képeket
Az olvasó teremti a képeket
A Waldorf-pedagógiai körökből ismert holland művészeti terapeuta, Martin Keizer több mint húsz éve él és tanít Budapesten. Az általa képviselt szemlélet talán árnyalja a gyerekkönyv-illusztrációkkal kapcsolatban kialakult képet.
Érzelmeket szeretnék megmutatni
Érzelmeket szeretnék megmutatni
Interjú Orbán Borival
Sokan Édith Piaf hangi reinkarnációjának tartják, de ő a sanzonokon kívül ugyanolyan érzelmi mélységgel énekel dzsessz sztenderdet, bossanovát, népdalt is. Legközelebb a Hegykő Fesztiválon, a Szentendrei Nyári Fesztiválon és a Pozsonyi Pikniken a 60-as évek olasz slágereit is megszólaltatja a fiatal énekesnő. 
Ó, ió, ció - szocializáció
Ó, ió, ció - szocializáció
Baár Tünde: Utálom a padtársam! Buda és Vince. Manó könyvek 2016.
Új fiú költözik a Gesztenye utcába. Vincének hívják. Buda, a szomszédja kíváncsian nézegeti. Egy osztályba kerülnek, ötödikesek lesznek. Mi több, padtársak.
Nyúlért kutya. Vagy mégse?
Nyúlért kutya. Vagy mégse?
Alice Pantermüller, Daniela Kohl: Lotta naplója – Nyúlözön Manó könyvek 2016.
Lotta tíz éves, naplót ír, és saját bevallása szerint sokkal normálisabb, mint a szülei és a két idétlen öccse. Ezért nem is érti, hogy miért történik vele az utóbbi időben annyi furcsaság. 
Zsiráfmamáék a tökélygyárban
Zsiráfmamáék a tökélygyárban
Alexandra Salmela: Zsiráfmama és más agyament felnőttek Scolar, 2016
A kötetben 21 meghökkentő mesét találunk. Az egyébként kedves kis szereplők mindegyik történetben valami fura, vicces vagy épp őrült helyzetbe kerülnek – rácsodálkozva és szembesülve a felnőttek érthetetlen világával.
Halancsa, Kígyurka és a biolumineszcencia
Halancsa, Kígyurka és a biolumineszcencia
Monika Kompaníková: Mélytengeri mesék. Naphegy Kiadó, 2016.
Első ránézésre talán meghökkentő lehet, hogy az író egy mélytengeri halat tesz meg története főhősének, karnyújtásnyira hozva a csúnya Halancsát, aki első pillantásra visszataszító. Ám ha valaki ötévesen ezzel a könyvvel merül álomba, ne csodálkozzunk, ha tengerkutató válik majd belőle.
Hogyan szökött meg a gyerekjavító műhelyből Misi és a kaméleonlány?
Hogyan szökött meg a gyerekjavító műhelyből Misi és a kaméleonlány?
TOP 50, TOP 25 – Gyermek- és Ifjúsági Könyvek Szemléje
Másodszor díjazta a Magyar Gyermekirodalmi Intézet a gyermek- és ifjúsági könyveket. Elkészült 2016 TOP 50-es, azon belül pedig a TOP 25-ös listája, melynek célja, hogy az érdeklődőknek izgalmas, friss, sokszínű, minőségi kiadványokra hívja fel a figyelmét. A könyvkiállítással egybekötött eseményre a DEÁK17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában került sor.
A valódi csodaszer
A valódi csodaszer
14 mese 30 művésztől
"Ezek a mesék a gyűlölködés ellen, a szeretetről szólnak, annak a felismerésnek a fontosságáról, hogy miben vagyunk mások, és miben hasonlítunk egymásra. Arról, hogy a világ csodálatos..." – írja Halász Judit a Sokszínű meséket ajánlva.
Egy újszülöttnek minden mese új
Egy újszülöttnek minden mese új
Egyszervolt… meseantológia
Azt hiszem, minden gyereknek szüksége van Hófehérkére, Piroskára, Jancsira és Juliskára, de Divatborzra, Pocséktündérre meg néha Szőrnyetegre is! Sokszor teljesen mindegy, miről, kiről van szó, csak úgy kezdődjön: Egyszer volt…
Természetes mese
Természetes mese
A gombakislányról Marék Veronika és Ida Bohatta kis könyvei jutottak eszembe; még abban is hasonlítanak, hogy a szerző szintén maga illusztrálja meséjét. A Gombamese egyszerűségében kedves, áttetsző történet a természetről és a benne élő lényekről.
Nem karmikus, csupán csak emberi
Nem karmikus, csupán csak emberi
Gévai Csilla: Lídia, 17 – Tilos az Á Könyvek 2015
„Bármennyire is végeláthatatlan a sötétség, muszáj gondoskodnunk a fényünkről.” A naplóregény mottója ez a Stanley Kubrick idézet. Nem is lehet véletlen, hogy a lányt, aki írja, Kubik Lídiának hívják.
A titkos történelem
A titkos történelem
Beszélgetés Erdődi Gábor műfordítóval Michael Hulse könyvéről
Michael Hulse kortárs angol költő kötete a L’Harmattan Kiadó gondozásában a 2015-ös Könyvfesztiválra jelent meg. Erdődi Gábor költő, műfordító Jeszenyin és Dylan Thomas mellett először fordít  élő költőt.
Bébi negatív, bébi pozitív
Bébi negatív, bébi pozitív
Interjú Hercsel Adéllal
Nemrég jelent meg Hercsel Adél könyve, az AnyukaLand, amely az  alcím útmutatása szerint Fergeteges bébinapló mókás kedvű szülőknek. A szerzővel beszélgettünk a kötet nehezen besorolható műfajáról,  terhességről, anyaságról, az anyukák közötti kommunikációról, a jó párbeszédek megírásának titkáról, a további tervekről és végül, de nem utolsósorban az apákról.
Visszafelé folytatódik Pepe története
Visszafelé folytatódik Pepe története
Interjú Turbuly Lillával
Legújabb könyvében egy ötéves kisfiú - a korábbi köteteiből már jól ismert Pepe hangján mesél őszintén, finom humorral az óvodáskor nehéz és derűs pillanatairól. Turbuly Lillával beszélgettünk óvodáról, kosársuliról, bábszínházról és a Károlyi kertben élő nyusziról.
Kristóf Ágota nem Agatha Christie
Kristóf Ágota nem Agatha Christie
Az Y-generáció beszélgetése Ágota Kristóf Trilógiájáról
Agota Kristof 56-os magyar emigránsként Svájcban letelepedve, franciául kezdett írni prózát. Trilógiája nemzetközi siker, a szerzőt a 20. század végének egyik legfontosabb alkotójának tekintik a kritikusok. Ennek ellenére inkább nem tanítanák a szakemberek. Hogy miért? A legutóbbi Y-generáció rendezvényen megtudtuk.
Könyvek kamaszoknak a testiségről
Könyvek kamaszoknak a testiségről
Hogyan beszéljünk gyerekeinkkel a szexről? Szexuális felvilágosításról és három fontos könyvről volt szó a Könyvfesztiválon rendezett beszélgetésen, amelyre Csapody Kinga, a Manó Könyvek főszerkesztője három igazi nőt hívott meg. Hoppál Bori Az én testem, Nick Fisher BUMM a gatyában, valamint Chris Miles Hű, de nagy vagy! című könyvének bemutatóján Hoppál Bori női testtudat-oktató, Varga Izabella színésznő és Szabó T. Anna költő, író vett részt.
Mi fán terem a hierogli?
Mi fán terem a hierogli?
Tökmagok segítenek tökmagoknak
Te már tudsz egyedül olvasni? Kicsit? Vagy már folyékonyan? A szerzők és a Pozsonyi Pagony jóvoltából Tökmagok segítenek négy különböző olvasási szinten. Most én olvasok! című sorozat keretében közös játék, mese és rajzolás Berg Judittal és Mészely Ilkával – szólt a meghívó a Könyvfesztivál szombat délelőtti programjára.
Amikor elrabolták a dzsinnek a mutert
Amikor elrabolták a dzsinnek a mutert
Elekes Dóra A muter meg a dzsinnek című könyvének bemutatója
Izgalmas és fontos könyv született – indította a könyvbemutatót a Hadikban Tsík Sándor, a Csimota szerkesztője. Elekes Dóra könyve Kun Fruzsina illusztrációival figyelemreméltó könyvtárgy lett: egy alkoholista anyával élő kislány mindennapjaiba láthatunk bele a szépirodalmi eszközökkel, finom humorral megírt történet segítségével.
Egy rendicsekli sorozat
Egy rendicsekli sorozat
Holly Smale: Geek girl
Az önismereti könyvek mindig aktuálisak, különösen, ha valaki 15 éves, mint a Geek girl-könyvek főszereplője. A történet felfogható fejlődésregénynek is, bár nem gondolnám, hogy egy Parzival vagy egy Wilhelm Meister kaliberű főhős lenne a címszereplő; de ez nem érdekes. Nevelődési regény is lehetne, mégsem ezért fog meg, hanem azért, mert – olvasás közben – 15 éves lettem újra: a sztori olyan, mintha az osztálytársam írná, és minden ízében érdekel.
Folyamatos „coming”
Folyamatos „coming”
Az Y-generáció beszélgetése Totth Benedek Holtverseny című regényéről
Az elsőkönyves szerző igen nagy gyakorlatot szerzett a különböző prózanyelvekben, fordítóként ugyanis hosszú publikációs lista áll mögötte, a sci-fitől a szórakoztató irodalmon túl a Cormac McCarthy-féle nehéz szépirodalomig – indította az estet Krusovszky Dénes kritikus, a könyv szerkesztője, és először arra kérdezett rá, hogy ifjúsági regény-e, avagy zsánerelemeket trükkösen felhasználó szórakoztató regény a Holtverseny.
Ahol a mesék életre kelnek
Ahol a mesék életre kelnek
Bemutatták a BOOKR Kids mesetabletet
A Gyermekkönyvek Nemzetközi Napján sajtótájékoztató keretében mutatta be saját fejlesztésű mesetabletjét könyvesboltjában a BOOKR Digital Kft. A digitális mesekönyv útra bocsátásával méltó módon ünnepelték Andersen és Csukás István születésnapját. 
Világleg!
Világleg!
Ijjas Tamás – Lackfi János: A világ legrövidebb meséi, Móra Kiadó, 2014
Ijjas Tamás és Lackfi János megírták A világ legrövidebb meséit. Könyvük olvasásakor, miközben jókat derültem, az jutott eszembe, hogy vajon a világ dolgainak sokféleségében létezhetnek-e olyan pillanatok, amikor bizton állíthatjuk, a világ legilyenebb meg legolyanabb dolgával állunk szemben?
Bűbájos tesók
Bűbájos tesók
Gwyneth Rees: Szuper hugi
Aki azt gondolná, hogy Gwyneth Rees angol írónő ráült a tündér-királylány-varázslás vonal divathullámára, valószínűleg téved. Bár az angol írónőnek van tündéres sorozata (Tündérpor, Tündérkincs, Tündéri álmok) amely 8-10 évvel ezelőtt megjelent nálunk is, a téma valószínűleg skóciai és walesi gyökereiből táplálkozik. 
A stArt Plein Air Nemzetközi Művésztelep
Interjú Árnyas Koppány Ákos művésztelep-vezető képzőművésszel
A Csongrádi Művésztelepet 1974-ben friss diplomás fiatal képzőművészek hozták létre, köztük Aranyi Sándor. A megmozdulásnak helyt adó alkotóház adott otthont a 2010-ben 20. jubileumát ünneplő Csongrádi Plein Air Nemzetközi Művésztelepnek is, ezzel párhuzamosan pedig egy fiatal képzőművész, Árnyas Koppány Ákos megszervezte a stArt Plein Air Nemzetközi Művésztelepet is. Vele beszélgettünk a többnyire pályakezdő alkotókat összefogó kezdeményezésről.
Velence Karneválkor
Interjú Galla Ágnessel
Karneválkor Velence: az Adria királynője táncol, sürögnek-forognak a világ minden tájáról ideérkező kíváncsiak, szerepelni vágyók, átváltozni akarók, nosztalgiázók, álomba merülők. Galla Ágnes fotóművész, költő, író, kultúrantropológus évek óta járja a karnevál birodalmát, örökíti meg e mágikus világ arcait. Vele beszélgettünk magáról az inspiráló közegről, s az ünnepi forgatag vizuális tradíciójának alakulásáról.
Mit rejt Hajnóczy Péter titokzatos doboza?
A szegedi Hajnóczy-műhely estjéről
A leginkább az árt egy életműnek, ha nem megfelelően foglalkoznak vele, vagy nincsen magas szakmai figyelem kereszttüzében. Amikor az író halálával lezárul egy életmű, fontos, hogy a kutatók szívügyüknek tekintsék, mélységeiben föltárják, publikáljanak róla – fogalmazott Erős Kinga az Írószövetség rendezvényén, amikor bemutatta az est vendégeit: Cserjés Katalin Hajnóczy-kutatót és beszélgetőtársát, Szekeres Szabolcs kritikust, aki maga is a Hajnóczy-műhely tagja.
Elsa univerzuma
Elsa Valle - Universo Lemezbemutató koncert október 29-én az IBS-ben
Új lemez, új Elsa! Alkotó természetének lényege a szüntelen megújulás, kísérletezés. Zenésztársai Ramon Valle, zongora, Winand Gábor, szakszofon, fuvola, ének, Omar Calvo Rodriguez, bőgő, Csepregi Gyula, szakszofon, és Joe Quitzke, dobos - tomboló dzsesszre számíthatunk! 
Szeretni a tenger-döngette bűntudat ritmusára
Kozmo-erotikus versek
Ha azt mondom, Dylan, azt mondod, Bob Dylan. Én meg azt mondom, hogy Dylan Thomas - az általam meglepetésszerűen csak most felfedezett zseniális költő (1914-1953). Robert Zimmermann, alias Bob Dylan is azért lett Dylan, mert olvasott tőle néhány művet, és annyira belezúgott, hogy képes volt fölvenni keresztnevét vezetéknévnek.
Kontrán innen, Bárkán túl
Interjú Szabó Tibor Benjáminnal
Mi a gond a magyar internetes kulturális portálokkal? Milyen stratégiákat vethetnek be a túlélés érdekében? Több, frissebb kritika, recenzió, vagy van más út is a szélesebb olvasótábor megnyerésére? Fontos-e hírt adni arról, mivel telnek kedvenc írónk hétköznapjai, milyen hajfestéket használ, hogyan rendezi be a szobáját? Erről és sok másról is szó esik Szabó Tibor Benjáminnal készített interjúnkban.
A jazz nagykövetei
Elsa Valle koncertje a Nyitott Műhelyben – 2010. február 11.
A Jazzkonzílium mélyen belenyúl a kubai, amerikai jazz standerdek rejtelmeibe, legsötétebb zugaiba. A barátság és a muzikalitás segítségével káprázatos estét garantál - így hirdetik a koncertet, amiről a közönség számára ki is derül, hogy tényleg így van.
A gyerekek tudják a válaszokat
Interjú Kiss Ottóval
Az újságírástól a regényen át a gyerekversekig érzi otthon magát a szövegek világában Kiss Ottó. Hírnevét az utóbbi időben gyerekirodalommal szerezte. Újabban regényt ír A másik ország munkacímmel.
Csináljunk utazószínházat!
Interjú Bölöni Rékával és Szabó Zsókával
Zenés mesejátékot volt szerencsém látni a múlt vasárnap a MŰPÁ-ban, a Cifra Palota rendezvényen. Háromnegyedórát jelzett a műsor („Nem lesz ez egy kicsit hosszú?” – gondoltam), de amint belefeledkeztem a játékba, amelyben a két színésznő, a gyerekek (a közönség), a bábok és a zene egységes, élő anyaggá keverték a Holle anyó motívumvilágát is felhasználó, a rossz és a jó testvér típusú mesét, megszűnt az idő. Lelkes érdeklődéssel nézte végig a darabot szülő, karon ülő baba, óvodás és iskolás gyerek. Mi volt ez a varázslat? Kíváncsi lettem az előadókra.
Azon felül
Szász János: Witman fiúk
Kilencven éve halt meg Csáth Géza. Ez alkalomból a Napút folyóirat Csáth-számot adott ki, és rendeztek neki egy estet is. Újra felkavart Csáth, és eszembe jutott a Witman fiúk, a film, amit Csáth-mű alapján készített Szász János, akár legutóbb az Ópiumot…
Legyenek párhuzamos világok!
Interjú Lackfi Jánossal
Lackfi János József Attila-díjas író, költő, drámaíró, műfordító. Számos elfoglaltsága mellett nagycsaládos, édesapa: öt gyermeke van. Az "apamesékről" Szepesi Dóra kérdezte.
Két szerelem, két szenvedély
Interjú Elsa Valle-al és Winand Gáborral
Tíz éve társak a zenében és az életben is. Winand Gábor legújabb lemeze, melyből Elsa Valle is oroszlánrészt vállalt a dalok szövegének szerzőjeként, a Fabulas, azaz mesék címmel jelent meg. A nemzetközi csapat - Winand Gábor ének, Ramón Valle zongora és Eric Vloeimans trombita - az első hollandiai próbák után tavaly ősszel a MOL Budapest Jazz Fesztiválon mutatkozott be.
A szerelem mint az ellenség művészete
Interjú Bánki Évával
A legfrissebb hír: Bánki Éva holland irodalmi díjat nyert a Magyar Dekameronnal. A novellafüzér a „határvidék” csapongó történeteit gyűjti egy csokorba, Zrínyitől Kádárig, nagy emberektől kisasszonyokig. Interjúnkban a harmadik mű fogadtatása mellett szó esik női látásmódról, spiritualitásról, tervekről, készülő regényről és szerelmes történetekről is.
Kreativitás, FAFEJ, INDIGO
Erdély Miklós művészetpedagógiai tevékenységéről
Volt egyszer az 1970-es, 1980-as években egy alternatív művészeti csoport Budapesten. Megfordult benne az avantgárd szcéna szinte minden jelentős képviselője; képzőművészek, színházrendezők, filmesek, zenészek…
Durván érdes
Interjú Báthori Csabával
A művészettörténet az „érdes művészet”, azaz az „art brut” elnevezésű irányzathoz sorolja Jacques Receveur francia festőt, akinek rajzai versírásra ihlették Báthori Csabát. A képek és a versek Csapások és csodák címmel a minap egy kötetben kerültek az olvasók kezébe. A címadást - mondja a költő - az alliteráción túl az is indokolhatja, hogy a csapás egyszerre jelent utat és szenvedést - és talán ez a kettő, így együtt vezethet el valamiféle életcsodához.
Tápláléka nadragulya és elefánthere
Interjú Payer Imrével
"Egy nagyon őszinte, a közösségért felelősséget érző költő nagyon komoly teljesítménye, az egyik legpontosabb látlelet az elmúlt évekről" - írja Szepes Erika Payer Imre Föl föl ti rabjai a földalattinak című kötetéről. Payer Imre interjúnkban megvallja: költészetében nem kevesebbre vállalkozik, mint a régi sámánok.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés