bezár
 

irodalom

2017. 12. 13.
Az öreg platánfa alatti pad a szigligeti kastély kertjében
Molnár T. Eszter regényíró disztópiáról, magyar, német és angol irodalmi lapokról
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Karácsony előtt szerettük volna megtudni, neves szerzőink, irodalomkritikusaink, kiadóink milyen könyveket szerettek, milyen helyekre járnak legszívesebben, melyik a kedvenc borítójuk, és így tovább.

PRAE.HU: Mi volt 2017 nagy könyve számodra a magyar irodalomban és a világirodalmiak közül?

A legnagyobb egyértelműen a 2666 volt. Nem is fejeztem még be, mivel nem fér be a táskámba, így nem tudom útközben olvasni. Nagyon zaklatott, költözködős évem volt, talán ezért lehet, hogy az új magyar megjelenések közül a novellásköteteknek örültem leginkább. Ha egyet kell kiemelnem, az Németh Gábortól az Ez nem munka lenne.

PRAE.HU: Melyik irodalmi program volt idén a legizgalmasabb?

Sajnos messze élek, így hosszan tudnám sorolni az izgalmas programokat, amelyekre nem tudtam elmenni. Ez egyik ilyen a Budapest Transzfer Fesztivál volt, amelyen nem tudtam rész venni. Nagyon fontosnak tartottam októberben, a Teslában tartott Esterházy-fesztivált (Van egy író. Szeretem.), ezen szerencsére meg is tudtam hallgatni néhány beszélgetést.

PRAE.HU: Milyen folyóiratokat, lapokat, blogokat olvastál idén? 

Az ÉS-t veszem a kezembe leggyakrabban, de igyekszem a többi folyóiratot is követni. A portálok közül a Műutat és a prae.hu-t és a Literát napi szinten olvasom. Az angol nyelvű irodalmi folyóiratok közül a The Paris Review-t követem leginkább, itt különösen az archív tartalomból időszakosan elérhetővé tett nagyinterjúkat kedvelem. A Granta és Glimmer Train kortárs próza miatt fontos, az általánosabb művészeti portálok közül pedig a The Millionst olvasom. A német folyóiratok közül a Lichtungent szoktam lapozgani. 

PRAE.HU: Van-e kedvenc irodalmi helyed? (Akar beülős-valóságos, akar virtuális?)

Az öreg platánfa alatti pad a szigligeti kastély kertjében - ez az abszolút kevenc. Sajnos nem lehetek egész évben ott, de vannak azért más kedvenc helyek is, például Pagony kávézója és a Kelet a Bartók Béla úton, vagy a csodás kis Buchcafé Mélange-ot Bécs 15. kerületében.

PRAE.HU: Mit neveznél az év műfajának?

2017 számomra a disztópiák éve volt: háborús, forradalmi vagy fojtott-megalkuvó jövőről olvastunk és írtunk mostanában. A számozottak című novellafüzérem még 2016 végén jelent meg, idén pedig Kemény Zsófi (Rabok tovább), Potozky László (Égéstermék), Totth Benedek (Utolsó utáni háború) és Szíjj Ferenc (Növényolimpia) regényei mellett magyarul olvasható Margaret Atwood A szolgálólány meséje című könyve is, ami számomra az év egyik nagy felfedezése volt. (Biztos vagyok benne, hogy néhány fontos könyvet most ki is hagytam ebből a listából.)

PRAE.HU: Milyen még nem lefordított külföldi kötetet olvasnál szívesen magyarul?

Két olyan könyvet is olvastam idén, amiket akár holnap elkezdenék fordítani: az egyik egy varázslatos szépségű brit pszicho-thriller, az Our endless numbered days Claire Fullertől, a másik pedig az osztrák Karin Peschka Autolyse Wien című könyve, amit még nem fejeztem be, de máris az egyik idei kedvencem lett. 

PRAE.HU: Milyen szerzőt hoznál Magyarországra?

Michael Chabont. 

PRAE.HU: Volt idén kedvenc borítód?

Izgalmasnak tartom a Scolar Live könyvek grafikus borítóit, különösen Czinki Ferenc és Borda Réka kötetei tetszenek. 

PRAE.HU: Mi volt szerinted a legjobb illusztráció?

A nyolcéves lányom imádja Abby Hanlon Dory-könyveit. (Nem csak ő, én is.) Valószínűleg nincsen semmi különleges ezekben az illusztrációkban, de a rajzok együtt élnek a szöveggel, és végtelenül szórakoztató könyvvé állnak össze. 

A szerző fotóját Medgyesi Dávid készíttte

Molnár T. Eszter legutóbbi, Szabadesés című regénye

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).

-- Benedek Anna --


További írások a rovatból

irodalom

A szerelmi líra reformja A szerelmi líra reformja
Oravecz Imre: 1972. szeptember, Magvető Kiadó, 2020
irodalom

Nőkön átsöprő történelem Nőkön átsöprő történelem
Gurubi Ágnes: Szív utca, Kalligram Kiadó, 2020
irodalom

Egy rejtély, ami átalakította a világot Egy rejtély, ami átalakította a világot
H. Nagy Péter Karanténkultúra és járványilág című esszékötetének bemutatójáról
Chrétien de Troyes Lancelot című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

art&design

Godot megérkezése Godot megérkezése
Tárlatvezetés a Godot galéria „KOL-LABOR” című kiállításán
art&design

Nők a döntéseik fogságában? Nők a döntéseik fogságában?
Gáspár Annamária „Do you have a choice?” című kiállításáról
színház

Mi ez a mutyuli a színpadon? Mi ez a mutyuli a színpadon?
Gombrowicz Yvonne című darabja a Maladype Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés