bezár
 

gyerek

2018. 03. 01.
A sokszínű TOP50
2017 legjobb gyerekkönyvei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Harmadik alkalommal rendezte meg a Gyermek- és ifjúsági könyvek kiállítással egybekötött szemléjét a Magyar Gyermekirodalmi Intézet a Deák 17 Gyermek és ifjúsági Művészeti Galériában. A február 23-i szakmai beszélgetés keretében kihirdették a TOP 50-es listát, amely az érdeklődők figyelmét izgalmas, minőségi kiadványokra hívja fel.

Milyen színű a boldogság? Nos, ezt az egyik azonos című, díjazott könyvből megtudhatjuk, de hogy mennyire sokszínű a hazai gyermekkönyves kínálat, arra ez a szemle mutatott rá. A tíztagú zsűri figyelmesen tájékozódott a kiadóknál, mintegy 300 könyvet vettek kézbe. Sándor Csilla, az esemény fő koordinátora, a Csodaceruza alapító-főszerkesztője a háttérmunkát vázolta. Minden zsűritagtól kértek egy listát a számára legfontosabb 25 magyar, illetve 25 külföldi könyvről, és ezek alapján alakult ki egy keresztmetszet. Így kerültek fókuszba hazai szerzők, szerkesztők művei és külföldről hozott rangos díjat nyert sikerkönyvek. Akik gyakran járnak Bolognába, a gyerekkönyvvásárra, és figyelik a nemzetközi díjakat, évek óta tapasztalhatják, hogy ez utóbbiakból is egyre több kerül a magyar boltokba, illetve a TOP 50 közé.

top50_1
Pálfi György, Révész Emese, Varga Emőke, Sándor Csilla, Wittmann Ildikó

 

Változatos volt a zsűritagok munkamódszere. Pálfi György grafikusművész, docens, a MOME tervezőgrafika tanszékének tanára például a diplomamunkákhoz hasonlóan leosztályozta a könyveket, akár egy könyvtárgyat, a külalak, a szellemiség, a koncepció, a technikai, nyomdai kivitel szempontjait figyelembe véve. Azok jutottak a listájára, akiknek ötöst, négyest vagy négyötödöt adott. Örömmel nyugtázta, hogy a sorban sok náluk végzett diák van, például Máray Mariann, aki a kevés magyar Bolognába kijutó művészek közül az egyik. Komplett koncepcióként szemlélte Molnár Jacqueline munkáját, ő egyike azon tervezőknek, akik írnak is. A Robotok témában egyszerűen visszanyúl a klasszikus alapozáshoz, a krétához, akrilhoz, emellett megkapó a szellemisége, a humanizált robotok sokasága.

top50_2

Révész Emese, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense művészettörténészként kereste az új hangot megütő könyveket. Ezek közül kiemelte Maros Krisztina Milyen színű a boldogság? című kötetét, amely a zsűritagok közül is sokaknak elnyerte a tetszését. Újszerű kísérlet a gyermekkönyvpiacon, közelít a „szavak nélküli képkönyvhöz”. Egy rangos nemzetközi Silent book (Csendes könyv) versenyen is díjat nyert. Bár ő kötekedne ezzel az elnevezéssel, mert attól, hogy egy könyvben csak képek vannak, még nem csendes, lehet róla mesélni. A könyv képekben mesél, verbálisan nem feltétlenül megfogható hangulatokat közvetít, utólag Szabó T. Anna írt a képekhez egy-egy sort, hogy a magyar olvasó számára legyen valamiféle szavakban megfogható támaszték. Fontos és úttörő kezdeményezésnek tartja, ajánlja pedagógusoknak, kísérletezzenek a gyerekekkel, biztosan nyitottan fogadják. Schmidt Cecília Egyik kutya, másik eb című könyvében szintén elsősorban a képek játsszák a főszerepet.

top50_4

A mű magyar közmondásokat párosít idegen nyelvű közmondásokkal, rámutatva, hogy mennyi párhuzam van a gondolkodásunkban. Minden egyes oldalpárt más stílusban tervezett a szerző, fontos is, hogy a gyermek néző megtapasztalja, stilárisan mennyi lehetőséget rejt a vizuális nyelv, nem kell kötni magunkat egyetlen kifejezési formához. Kiemelte a magyar, közép-európai közelmúltról szóló, nem kevés tabut és konfliktust rejtő történelmünkre, jelenünkre reflektáló műveket. Az egyik ilyen úttörő kezdeményezés például a Ceausescu-rezsimet bemutató A házicsoki színe című könyv Molnár Krisztinától, amely a kolozsvári Koinónia Kiadónál jelent meg. A szakértő elmesélte, hogy fergeteges kalandként olvasta fiával ezt a könyvet, mely lehetőséget ad a szülőknek arra, hogy a saját gyerekkorukban megélt történelemről alulnézetben meséljenek, olyan képeken keresztül, amelyek szinte bármelyikünk fotóalbumában megtalálhatók. A másik hasonló kötet, Franck Pavloff  ezredfordulón írt novellája, amit a Csimota adott ki papírszínház változatban, a címe: Barna hajnal. Ez szimbolikus írás, arról, hogy mi történik, ha a polgárok elfogadják, hogy egyik napról a másikra csak barna kutyákat lehet tartani, aztán lassan minden bebarnul körülöttünk, és csak hagyjuk, hogy barna hajnalra ébredjünk. Illusztráció szempontjából rendkívül izgalmas könyv Molnár Jacqueline-tól A világ leggonoszabb meséi, mediterrán hangulatot, felszabadultságot, életörömöt hoz a magyar illusztráció világába. Posztmodern kísérletnek tekinti Dániel András És most elmondom, hogyan lifteztem című könyvét a hazai gyerekkönyvek terepén. A szerző ugyanis bevonja a könyvtárgyat a játékba, lapozunk és közben emeletről-emeletre utazunk. Dániel András az itthon nagyon határozott és nagy múlttal rendelkező groteszk, ironikus rajzstílust viszi tovább, jelenléte nagyon fontos a hazai gyerekkönyvpiacon – tette hozzá.

Negyedik éve zsűrizi a gyerekkönyveket Varga Emőke főiskolai tanár, irodalomtörténész. A folyamatot áttekintve, úgy érzékeli, 2015-höz képest a magyar könyvkiadás most inkább lassú evolúciós szakaszban van, a mindig jelen lévő divatokon kívül minőségi változásokat észlel. A tavaly megjelent gyermek-, és ifjúsági könyvek témái feszegetik a határokat, ilyen például az utcagyerek helyzetét bemutató Szavazz rám!, vagy a háborús élményt feldolgozó A kék kabátos lány című regény. Extrém és különleges a sziámi ikrek tapasztalatvilágát bemutató Egy című könyv. Keserves humora miatt is dicséretet érdemel az Apufa, amely az édesapa elvesztésének és hiánya feldolgozásának története. Ebbe a körbe tartozik a már említett politikai-szociális parabola, a Barna hajnal is. Az újragondolt, vagy újraorientált történetmondás is feltűnik a kínálatban, több olyan könyvvel, amely felülír vagy kiforgat témákat, amiket a népmesék dolgoznak fel vagy akár egy szótár vagy közmondásgyűjtemény eredetszabályait mozgatják meg. Nem csak egy-egy szerzőt érintő, antológiajellegű, szerkesztett kiadványokról van szó, ezek cím szerint: Esti mesék lázadó lányoknak, Világvége alsó, de ilyen Zalán Tibor Háry János átdolgozása is. Az ismeretterjesztő könyvek között megjelent a piacon a humán tudományok bemutatása, mint például a Gondolj bele sorozat és a Szókratész, a semmit tudó bölcs adaptálása magyar környezetbe. Örvendetes a humor jelenléte, kezd könnyedebbé válni, a derűtől az iróniáig, vagy öniróniáig bővülnek a spektrumok. A humor a képben és a szövegben is megteremtődik, példák erre: Dániel András könyvei, a Tök Magda című kötet, a Líra és Epika. Ezenkívül megjelentek a piacon olyan illusztrált könyvek, amelyek a klasszikus szépség megteremtésével a szélesebb befogadó közönségre is hatnak, például A vadhattyúk gyönyörű fekete-fehér illusztrációi Békés Rozitól.

top50_3

A másik csoportban találhatók azok a könyvek, amelyek a vizualitás határait próbálgatják. Mi az, amit még be tud fogadni a gyermek nézőponttechnikában, narratívában, kísérletezésben? Említi Paulovkin Boglárka illusztrációit, a Paxot, A dzsungel könyvét, a Csodadolgokat. Emellett irodalmi szempontból igen magas mércét állító kiadványok is megjelentek, mint például a Háry, a Líra és Epika, a Szívlapát, az Első és A királylányok második könyve. Egyik nagy felfedezés a csíkszeredai Gutenberg Kiadó, műhelyükben Kürti Andrea gyönyörű könyveket illusztrál, társasjátékokat is készítenek.

Ifjúsági irodalommal Wittmann Ildikó kritikus, szerkesztő foglalkozik a zsűriben. Szerinte az ifjúsági regények még soha ennyire izgalmas témákat nem feszegettek, mint 2017-ben. A tizenéveseket célzó kiadók közül például a Menő Könyvek az első intim együttlétről jelentetett meg antológiát, a Tilos az Á könyveinél letisztult, értékközpontú látásmód érvényesül. Az egyik nagy meglepetés a Betűtészta Kiadó Egy című könyve. Egy sziámi ikerpár egyik fele szabad versben meséli el lineáris történetüket.

top50_6

Sándor Csilla, Mészáros János, Wittmann Ildikó, Dániel András, Máray Mariann

Idén első alkalommal zsűrizett Kecskés Nóri művészettörténész, designteoretikus. Lenyűgözte a boltok kínálata, listája intuitívan állt össze. Különböző szinteken vizsgálta a könyveket, számára fontos a koncepció, az invenció, a vizualitás virtuozitása. Rengeteg olyan könyvvel találkozott a magyar piacon is, amelyek képzőművészeti minőségűek, egy-egy képet akár a szobája falán is el tud képzelni, emellett a nyelvi leleményt is nagyra értékelte. Progresszív a merész témaválasztású Lili és a bátorság című könyv, amely a gyermekkorban megélt szexuális zaklatás témáját veszi górcső alá. Nemzetközi vonalon a Pierre, a labirintusnyomozó című könyvet emelte ki.

top50_5

Meglepte, hogy a tablet, az internet korában is tud lenyűgözően komplex és grafikailag is izgalmas szórakozást nyújtani, akár felnőtteknek is. (Megjegyezték, hogy japán az illusztrátor.) A szakmai beszélgetés végén a díjazott könyvek alkotóinak átadták a TOP 50 okleveleket. A tartalmas délután hangulatát – az összművészet jegyében – dalaival emelte a Kész Petra - Horváth „Tojás” Gábor duó.

top50_7

Néhányan a díjazottak közül

Fotók: Vörös Szilárd

 

GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI KÖNYVSZEMLE – 2018 TOP 50 GYEREKKÖNYV (2017)

 

A házicsoki színe – Molnár Krisztina, Koinónia

A holló gyűrűje – Berg Judit, ill. Nagy Kincső, Ecovit Kiadó

A világ leggonoszabb meséi – Ijjas Tamás - Lackfi János, Molnár Jacqueline, Móra

Az összecsukható nagymama – Szőcs Margit, Kürti Andrea, Gutenberg

Bodzabél – László Noémi, Kürti Andrea, Gutenberg

Egyik kutya, másik eb – Schmidt Cecília, Csimota Kiadó

El fogsz tűnni – Wéber Anikó, Pagony

És most elmondom, hogyan lifteztem – Dániel András, Pagony

Felhőmesék – Tóth Krisztina, Timkó Bíbor, Magvető

Gúfó a boszorkányszombaton – Lanczkor Gábor, Takács Mari, Csimota

Háry, a rettentő magyar vitéz – Zalán Tibor, Kállai Nagy Krisztina, Pagony

Királylányok második könyve – Zalán Tibor, Metzing Eszter, Cerkabella

Lili és a bátorság – Paulik Móni - Vincze Zsuzsi, ill. Varsányi Pál, Lakmusz könyvek

Líra és Epika – Varró Dániel, Szabó Borbála, Baranyai András, Pagony

Ludmilla megoldja – Kertész Erzsi, Bognár Éva Katinka, Pagony

Milyen színű a boldogság? – Szabó T. Anna, Maros Krisztina, Pagony

Nyári nyomozás – Lipták Ildikó, Treszner Barbara, Csimota

Páratlanok 1. – A világ peremén – Frank Márton, Ciceró

Pesti mese – Pásztohy Panka, Pagony

Robotok – Molnár Jacqueline, Móra

Szívlapát. Kortárs versek – szerk. Péczely Dóra, Dániel András, Tilos az Á

Téli rege – Szabó T. Anna, Schall Eszter, Holnap

Tök Magda kalandjai – Gáti István, Nagy Norbert, Móra

Utazz Bálnabusszal – Dániel András, Máray Mariann, Két Egér

Vajon nagyi és az aranyásók – Szabó Róbert Csaba, Orosz Annabella, Gutenberg

A dzsungel könyve – Rudyard Kipling, Quentin Gréban, ford.Tótfalusi Ágnes, Manó Könyvek

A pingvin és a kisfiú – Oliver Jeffers, ford. Demény Eszter, Pagony

A Por Könyve (La Belle Sauvage) – Philip Pullman, ford. Borbás Mária, Ciceró

A vadhattyúk – H. C. Andersen, ill. Békés Rozi, ford. Rab Zsuzsa, Scolar

A tél jegyesei – Christelle Dabos, ford. Molnár Zsófia, Kolibri

Azért késtem el az iskolából, mert…, Azért nem írtam meg a leckét, mert… – Davide Cali, Benjamin Chaud, ford. Rét Viktória, Pagony

Barna hajnal – Franck Pavloff, Grela Alexandra, ford. Piróth Attila, Marie-Laure Piroth, Csimota

Csodadolgok – Theodor Storm, E.T.A Hoffmann, Oscar Wilde, O. Henry, Edith Nesbith és Ruyard Kipling, ford. Elekes Dóra, Nádori Lídia, Varró Köz András, Greskovits Endre, ill. Lisbeth Zwerger, Naphegy

Egy – Sarah Crossan, Szabó T. Anna, Betűtészta

Egy szép nagyfülű kutya – Lauren Child, ford. Szabó T. Anna, Csimota

Esti mesék lázadó lányoknak – Elena Favilli és Francesca Cavallo, ford. Todero Anna, Móra

Félix és a szerelem – Evelien De Vlieger, Wendy Panders, ford. Alföldy Mari, Csimota

Gilgames – Meséld újra! – Yiyun Li, Marco Lorenzetti, Kolibri

Gondolj bele! sorozat – Miért vannak háborúk?; Szeretni: kicsit, nagyon, őrülten; Volt-e nulladik pillanat?; Mi az ember? A bölcs Leó kutya beszélgetései filozófus barátjával – Myriam Revault d’Allonnes; Anissa Castel; Étienne Klein; Cécile Robelin és Jean Robelin, Néjib Belhadj Kacem; Guillaume Dégé; Lionel Koechli, ford. Szőcs Imre, Babilon kiadó

Hogyan működik? – David Macaulay és Neil Ardley, ford. Boross Anna, Kállai Tibor, Manó Könyvek

Két rózsaszín csík – Annalisa Strada, ford. Dobosi Rizmayer Zita, Tilos az Á Könyvek

Mindenre képes szótár – Tom Schamp, ford. Rádai Andrea, Kolibri

Pierre, a labirintusnyomozó – A Labirintustorony rejtélye – Chiriho Maruyama, Hiro Kamigaki, ford. Varró Zsuzsa, Naphegy

Nem a szemeddel látsz – Eric Lindstrom, ford. Demény Eszter, Tilos az Á Könyvek

Nyakigláb Nyuszi bukfencei – Rönns, Christel, ford. Gáti István, Móra

Pax – Sara Pennypacker, Jon Klassen, ford. Somogyi Eszter, Könyvmolyképző

Polli 2. Derült égből boldogság – Guus Kuijer, ford. Wekerle Szabolcs, Pagony

Szavazz rám! – Caroline Solé, ford. Pacskovzsky Zsolt, Móra

Gondolj bele sorozat – Tartós hullám – Marie-Aude Murail, ford. Burján Monika, Könyvmolyképző

Viplala varázsol – Annie M. G. Schmidt, Dániel András, ford. Varga Orsolya, Pagony

 

 

nyomtat

Szerzők

-- Szepesi Dóra --


Más művészeti ágakról

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés