bezár
 

gyerek

2018. 06. 13.
Szabika nem lett kutya
Időutazás, beszélgetés és játék a Margó Irodalmi Fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Tilos az Á Könyvek programján, a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz-termében, szombaton ebéd után találkoztak a népszerű Időfutár sorozat olvasói az alkotókkal, Gimesi Dórával, Jeli Viktóriával, Tasnádi Istvánnal és Vészits Andreával. Te hová szeretnél utazni? Az ókori Rómába? A reneszánsz Londonba? Esetleg Bécsbe, hogy személyesen találkozhass Mozarttal? Hogyan kezdődött a sorozat és vajon mit tartogat a jövő? – ezeket a kérdéseket járták körbe a szerzők a legfrissebb kötet – Időfutár 7. Az ellopott időgép – megjelenése kapcsán a ceremóniamester, Tarr Ferenc segítségével.

Hét éve Hannával indul a történet, az ő személye ível át a többkötetes regényfolyamon. Vajon miért lány lett a főszereplő, hogy találták ki a figuráját? Nem akartak egy Harry Potter-féle rivális regényt írni, annak hatása 2011-ben még annyira erős volt – válaszolt a kérdésre Tasnádi István. Egyébként arra is gondolt, a lányok nyitottabbak lesznek ebben a korosztályban az effajta regényre, de ez az előítélete picit megdőlt, mert azóta rengeteg sráccal találkoztak dedikáláskor, különféle programokon. Megtudtuk azt is, hogy a hetedik rész után még egy kötet biztosan meg fog jelenni. A történetnek folytatódnia kell, ugyanis nyitva hagytak egy kérdést a végén, amit nyolcas kötetben fognak elvarrni. Sőt azt is elárulták, hogy jelen állapotában a nyolcas kötet kibontakozása erősen felveti, hogy lesz egy kilences kötet is…

Tasnádi István

A szerzőknek nagyon sok kedvenc karakterük van, szinte nem is lehet megmondani, kinek kicsoda a legkedvesebb, de vajon volt-e olyan, hogy valamelyikük szerette volna valaki kedvencét kiírni és ezen hajba kaptak az évek során? Jeli Viktória örök sérelme, hogy szerzőtársai nem hagyták, hogy Szabika kutyává változzon, de alapvetően békésen dolgoznak együtt. Gimesi Dórának a Felemás szeművel volt egy idő után problémája, kezdte idegesíteni, hogy már-már operetthuszárrá kezdett válni. Vészits Andrea kedvence Hanna néni, Szabika vagy Edina, aki ebben a kötetben különösen hozzánőtt a szívéhez. Dórának Bulcsú a kedvence, pont olyan antiszociális, amilyen ő is volt kiskorában… Azt is lehet tudni, hogy például Pusztai meg a Hanna néni bizonyos szempontból Andreáé, Bulcsú Dóráé, Rogyák Mari Viktóriáé, Istváné meg Sándor bá’.

Jeli Viktória

A műhelytitkokból megtudtuk azt is, hogy mindenki ír mindent, a regényt fejezetekre (hangjátékokra) bontják le. Abban vannak különbségek, hogy ki mutatja meg először azt a nyelvi eszköztárat, amiből kialakul egy-egy karakter, de utána át kell venniük, mindegyiküknek kell tudnia „Bulcsuul” vagy „Sándor bácsiul” írni! Egy szó, mint száz, lehet négyen együtt írni. De vajon terveznek-e előre és hogyan? Nemrég közismertté vált Rowling egyik rajza arról, ahogyan megtervezte, melyik Potter-kötetben mi történik majd. Az Időfutárhoz nem írtak vázlatokat a szerzők, mert amikor elkezdték írni a regényfolyamot, a rádiójáték első évadát írták meg, és akkor még nem tudták, hogy lesz-e folytatás – úgyhogy nagyon esetlegesen alakult a dolog, csak utólag rakták össze a három évad idővonalát. Ugyan most már csináltak idővonalat, de azt csak ők értik.

Az Időfutár létrejöttéről megtudtuk, hogy hét éve Tasnádi Istvánt felkérték egy naponta jelentkező ifjúsági rádiójáték megalkotására. Rögtön kiderült számára, hogy egyedül lehetetlenség elkészíteni. Ekkor hívott munkatársakat, akikkel úgy gondolta, jól tudna együttdolgozni. Jeli Viktória egyértelmű volt, 18 éve ismerik egymást, közös műveik, könyveik is voltak már. Gimesi Dóra bábszínházas munkáiban az ragadta meg Tasnádit, hogy a mély témákat is humorral, líraian képes megfogni. Vészits Andrea a második kötettől csatlakozott hozzájuk. Ő egyébként együtt dolgozott a HBO-nál  Viktóriával, aki folyamatosan mesélt az Időfutárról, aztán pedig kedvence lett a rádiójáték. Az a különös dolog esett meg vele, hogy rajongott valamiért, amiben később alkotói feladatot kapott. Elmesélte még, hogy régebbi kapcsolat is összefűzi őket, Andrea Viktória édesapjával, Jeli Ferenc filmrendezővel dolgozott együtt a filmgyárban, nagyon szerette, úgy érzi, ajándék volt, hogy találkoztak és összebarátkoztak. Mindketten azt gondolják, hogy egy kicsit Viktória papája küldte őket egymásnak. Viktória még a Színművészeti Egyetemről ismeri Dórát, aki ma a Budapest Bábszínház vezető dramaturgja. Volt egy időszak, amikor eltűnt az írásból; a rádiójáték harmadik évada kezdődött, a bábszínházban is nagyon sűrű időszakuk volt, évadkezdés meg utazás Indonéziába, turnéra. Úgy alakult, hogy a harmadik évad tíz részében részt vett, aztán pont a szinopszis írásban nem tudott közreműködni. Abban állapodtak meg, hogy egy időre leteszi a regényt, mert muszáj volt a saját hivatalos munkájára koncentrálnia. Az viszont soha nem volt kérdés, ha lesz folytatása, akkor benne lesz.

Az olvasók hallgatnak

Milyen mélységig ismerik a rajongók az Időfutárt? A szerzők kvízkérdéseire válaszolhattak a jelenlévő vállalkozó szellemű olvasók, így tesztelhették tudásukat. Ám úgy tűnik, a szerzők kellően nehéz kérdéseket állítottak össze, mert maximális 13 pontot senki nem ért el, de tizenkettőt és tizenegyet többen. Az egyik legnehezebb kérdés például az volt, hogy ki játszotta Papagenót Bécsben, a Varázsfuvola ősbemutatóján? A helyes válasz Schikaneder volt – ő írta a szövegkönyvet is. Ezt kevesen tudták, de voltak könnyen megválaszolható kérdések is, például, hogy Hogy hívják Bulcsú húgát? Ki az a Lujza? vagy Ki nem lakik Hannáék házában? A kedvenc kérdés pedig a következő volt: Mit szeretne tenni Hanna Ervinnel az első randijukon? A/ Megnézni a Vissza a jövőbe trilógiát, B/ Csókolózni a Türbénél, vagy C/ Lecsapni egy péklapáttal. Ez utóbbi volt a helyes válasz, és ezt érdekes módon mindenki tudta – úgy látszik ez a gesztus kitörölhetetlenül beégett az ifjú olvasók emlékezetébe… A program végén a plusz egy kérdést megválaszolók kitűzőt és karkötőt is kaptak, ezek után pedig nincs más dolgunk, mint várni a nyolcadik és a kilencedik kötet megjelenését.

Fotók: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- Szepesi Dóra --


További írások a rovatból

gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban
Interjú Gévai Csilla író-illusztrátorral

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
A 14. Frankofón Filmnapokról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés