bezár
 

irodalom

2018. 08. 31.
Nyílt víz
30. JAK-tábor, 2. nap
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kastélyban izgalmasak a reggelik. Tologatjuk a tányérunkon a zöldséges párizsiféleséget, közben a húsipar és a szarvasmarhatenyésztés ökológiai lábnyomáról beszélgetünk.

Szegő János megjegyzi, hogy az emberiségnek át kéne térnie az emberevésre, Zilahi Anna az emberhús különböző elkészítési módjait latolgatja, Kállay Eszter A nyílt tengeren című drámát idézi Mrožektől, ezzel segít eldöntenünk, hogy szükség esetén őt fogyasszuk el először az asztalnál ülők közül. Belekortyolok a nyomokban teát is tartalmazó langyos, cukros vízbe. Még csak fél tíz, mi jöhet ezután?

Beülök a prózaszemináriumra. Hajós Eszter, Ádám Gergő, Halász Rita, Oláh Gergely és Szabó Borbála írása kerül sorra. Darvasi László mondatról mondatra olvassa fel a szövegeket, közben húz, javít és dicsér. Holnap lesz szex is, ezzel zárja a műhelyt, aztán helyesbít: megnézzük, hogyan írjunk a szexről. Sok múlik a szabatos megfogalmazáson.

Kalapos Éva Veronika

Kora délután is három párhuzamos program közül lehet válogatni. A társművészeti szeminárium résztvevői a kastély előtt, a gyepen találkoznak. Az emeleti társalgóban nagy a vidámság, itt Kalapos Éva a beszédtechnika és a felolvasás témájában vezet speciális workshopot. Az ajtóból látom, hogy a résztvevők vihogva végzik a páros légzőgyakorlatokat.

Orbán Jolán

Lemegyek a könyvtárszobába, ahol Orbán Jolán filozófiai szövegolvasó műhelyt tart. A szociokulturális idegenségről beszél Derrida Az idegen kérdése: az idegentől jött című tanulmánya alapján. Nagyon érdekes kérdéseket vet fel a görögök idegen-fogalmától indulva a poszt-kolonializmuson át napjaink komplex problémájáig. Iszonyúan figyelek, egy-egy percig az benyomásom, hogy tudom követni. A könyvtár sötétje után jól esik kimenni a parkba. Versenyt futok Yasinnal, Gáspár-Singer Anna fiával. A cél a kis tó, de a szigetre sajnos nem tudunk átmenni, mert a hidat lezárták.

Urbán Ákos és Lesi Zoltán

Tóth Kingát sajnos gyakrabban látjuk képernyőn, mint élőben, ma is videóüzenetben, Németországból jelentkezik be, hogy kihirdesse: 2018-ban Papp-Zakor Ilka utazhat Stuttgartba a Solitude ösztöndíjprogram keretében. Lesi Zoltán, a 2017-es ösztöndíjas beszámol az alkotóházban végzett munkájáról. Készülő kötetében két német magasugró, a zsidó származása miatt az 1936-os olimpiáról távol tartott Gretel Bergmann és a helyette Németországot képviselő interszexuális Dora Ratjen életét dolgozza fel, ennek kapcsán a kirekesztés, a sport és a politikai ideológiák, a nemi szerepek és a harmadik nem témakörével is foglalkozik.

Vacsora közben megtudjuk, hogy késve kezdődik az esti program, így lesz időnk lemenni a partra. Láng Orsival olyan boldogok vagyunk, mint a kiskutya, ha sétálni viszik. A Balaton rózsaszín és tükörsima.

Hangyafarm

A beszélgetés kezdetét jelző gongra érünk vissza. A JAK és a Móra kiadó közös, 2050 címmel megjelent antológiájának bemutatóján Gáspár-Singer Anna a Pacsirta, Zelei Bori pedig a Hangyafarm című novellából olvas fel egy-egy részletet. Németh Gábor Dávid kérdésére, hogy mennyiben kell visszaadni a kortárs kamaszok beszédét, Dávid Ádám a sokszínűséget élteti.

Pacsirta

A sok szlenget használó novellák is konstruált nyelven íródtak, és szerencsés, ha többféle hang jelenik meg az antológiában. Dóka Péter példaként Mándy Ivánt említi, aki igen fontosnak tartotta a nyelvi fordulatok pontos visszaadását, és annyit üldögélt közparkokban a játszóterek közelében ismeretlen gyerekek beszélgetését hallgatva, hogy már attól tartott, előállítják pedofíliáért. A Csutak-könyvek nyelve szépen leköveti a korabeli gyerek-szlenget, de olyan finoman stilizált, hogy a mai napig sem avult el.

Kulturkampf

A késő esti, „kultúrkampfról” szóló kerekasztal-beszélgetésre teljesen megtelik a nagyterem. Bende Tamás moderál, Fehér Renátó, Kukorelly Endre és Papp-Für János ülnek az asztal körül. Szó esik az egész magyar történelemre jellemző kétosztatúságról, függetlenségről, fenntarthatóságról, de a legfontosabb kérdésekben nem sikerül konszenzusra jutni, így továbbra sem tudjuk, hogy a JAK mint szervezet hogyan viszonyuljon az NKA és a fontos irodalmi pályázatok kutatóriumának átalakítására, HOGYAN kommunikáljon az új, kopogtatás útján alapított szervezetekkel, illetve hogy milyen etikai irányelveket érdemes szem előtt tartani a jövőben az irodalmi pályázatok tekintetében.

KK

A kerekasztal felbomlik, a vita a teraszon és a büfében folytatódik. Nemes Z. Márió azt ígéri, migráns klónírókat gyárt 3D nyomtatóval, és belépteti őket az Írószövetségbe. Persze, nem mindenki szeretne hajnalig politizálni: Halász Rita már azelőtt táncol, hogy Mucha Dorka elindítaná az első számot. Kimegyek levegőzni, de amikor Lesi Zoli hetedszer kérdezi meg, van-e valami bajom, rájövök, hogy valószínűleg a szobában felejtettem a partiarcomat. Felosonok a lépcsőn, jó éjszakát kívánok a Nagy Endre nevű trófeának, és bebújok az ágyba. Orbán Joli még ébren van, Derridáról beszélgetünk, és arról, hogyan kezeli a menekülthelyzet a német társadalom, aztán békés álomba ringat a mélynyomó.

Fotó: József Attila Kör

nyomtat

További írások a rovatból

irodalom

Helyzetjel: A világ vége Helyzetjel: A világ vége
Világom kezdete
irodalom

Hol vagyunk, hol nem mi vagyunk Hol vagyunk, hol nem mi vagyunk
És boldogan éltek? Mesehősnők utóélete, szerk. Szederkényi Olga, Budapest, Cser Kiadó, 2018
irodalom

Karinthy-novella az, ami nem sikerül Karinthy-novella az, ami nem sikerül
Karinthy Frigyes-konferencia az ELTE-n, 2. nap

Más művészeti ágakról

art&design

Szokó Szótára Szokó Szótára
Szolnoki József Idegiológia című kiállításához
Keressük az interaktivitás megvalósíthatóságának a kereteit
Műhelykonferencia a magyartanításról – 2. nap
színház

Felfüggesztett ártatlanság Felfüggesztett ártatlanság
Büchner Woyzeckje a Szkénében Hegymegi Máté rendezésében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés